Problemi na početku sezone grijanja? Riješite ih ovlaživačem ili odvlaživačem zraka!

24.11.2014. 13:21:20

Tijekom sezone grijanja imate problema sa učestalim prehladama, isušenom sluznicom i malaksalošću? Zbog niske razine vlage u zraku ispucao vam je parket ili komad namještaja?

image

Jutarnje i večernje temperature se posljednjih dana opasno približavaju negativnim vrijednostima što podrazumijeva da smo već dobro zakoračili u sezonu grijanja. Naravno, nema ništa bolje od povratka u topao i udoban stan u hladnim zimskim danima, ali sa grijanjem dolaze i neki nedostaci  poput isušenog zraka koji lako može prouzrokovati brojne neugodne posljedice. Kako se pobrinuti za odgovarajuću razinu vlage u kući?

Pobrinite se za primjeren stupanj vlažnosti u svom domu! KLIKNITE OVDJE I PROVJERITE BOGATU PONUDU OVLAŽIVAČA I ODVLAŽIVAČA ZRAKA ...

Pazite na stupanj vlage!

Stručnjaci tvrde da je optimalan stupanj vlage u domu između 40 i 55%, ali kada počnemo paliti jedan za drugim radijatorom taj postotak pada na 30 pa čak i 20%. Posljedice su vidljive u alergijama, prehladama, problemima sa suhom kožom i osjećajem peckanja u očima. Ako vas i vaše ukućane muče isti simptomi, provjerite stupanj vlage u prostoru u kojem boravite. To ćete lako napraviti uz pomoć higrometra ili slične vremenske stanice.

Ako ste shvatili da je vlažnost u vašem domu na neprimjereno niskoj razini , možete se poslužiti nekim od brzih rješenja, a jedan od najjeftinijih su posudice za vodu koje se objese na radijatore. Mogu biti metalne, plastične ili keramičke, a osim ovlaživanja zraka poslužit će i kao ukrasni dodatak.

Više vam se sviđaju prirodna rješenja? U tom slučaju vlažnost zraka u kući možete regulirati sobnim biljkama ili jednostavno, vazom napunjenom vodom koju ste postavili pored prozora kako bi bila izložena sunčevim zrakama.

Ipak, ni vaza ni posudice za radijator ne mogu nadomjestiti učinkovitost ovlaživača zraka pa ako ste u potrazi za učinkovitim i dugotrajnim rješenjem svakako razmislite o nabavci ovakvog uređaja. Na tržištu su dostupni toplinski i ultrazvučni ovlaživači pri čemu su potonji popularniji jer temelje rad na hladnoj pari u kojoj se bakterije sporije razvijaju i koji, osim toga, troše znatno manje energije. Neki od najpopularnijih modela samostalno mogu detektirati stupanj vlage u prostoru, a korisniku omogućuju regulaciju vlage između 40 i 80%.

Želite regulirati vlažnost i imati čisti zrak?

U tom slučaju, potražite ovlaživače zraka sa ugrađenim ionizatorom koji oslobađa negativne ione. Potonji imaju i funkciju  čišćenja zraka s obzirom da iz njega uklanjaju prašinu i ostale krute čestice. Osim toga, ugodni su za upotrebu i učinkoviti u ublažavanju problema poput umora, slabosti i glavobolje.

Ako se pak za vrijeme hladnih mjeseci susrećete sa obrnutim problemima, odnosno prekomjernom količinom vlage u prostoru u kojem najviše boravite (a to uključuje i vlažne zidove, možda i opasnu plijesan) potražite odvlaživač zraka. Ti uređaji uklanjaju višak vlage iz zraka te rade na principu hlađenja zraka jer niže temperature ne mogu zadržati toliko vlage. Odvlaživači zraka obično se montiraju u kupaonicu, praonicu i slične prostorije u domu. Prije kupovine provjerite učinkovitost odvlaživača, odnosno koliko vlage u litrama može dnevno odstraniti, koliko energije pri tome koristite koliko je glasan u radu. Osim toga, dobro bi bilo provjeriti veličinu posude za prikupljanje vode jer o tome ovisi koliko ćete ju puta dnevno trebati prazniti. 

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe