Kako odabrati primjerenu veličinu bicikla?

4.6.2014. 13:29:23

Za većinu biciklista, prvi korak ka odabiru prikladne veličine bicikla jest jednostavan test kojeg je lako obaviti – potrebno je zakoračiti oko rame bicikla i stajati sa oba stopala na tlu. Dobra veličina bicikla podrazumijevat će nekoliko centimetara (2 – 5cm) razmaka između ruba rame i prepona. Ni previše, ni premalo.

image

Ovaj jednostavni test dobra je početna točka za odabir bicikla prikladne veličine, a ovisno o vrsti bicikla čiju veličinu mjerite potrebno je pripaziti na još nekoliko stvarčica. Ako, primjerice, birate veličinu brdskog bicikla iskusni biciklisti savjetuju da razmak između prepone i ruba rame bude barem širina dlana, dakle 5+ centimetara. Pretpostavka je da ćete brdski bicikl voziti po terenu za koji je namijenjen, a takvi neravni putovi često uzrokuju nagla spuštanja sa sjedala pa je važno da visina rame bude prikladna kako se ne bi ozlijedili.  

Kod većine gradskih bicikla i ponekih ženskih modela bicikla, ne postoji poprečna  cijev rame pa je ovakvo mjerenje veličine neupotrebljivo. U tim slučajevima, trebate detaljno izmjeriti svoju visinu i dužinu nogu kako biste u trgovini mogli odabrati bicikl prikladne veličine. Temeljem vaše visine i dužine nogu izaberite i prikladnu veličinu okvira cestovnog bicikla

Česta pogreška koju smo primijetili kod odabira veličine bicikla je neprimjerena visina sjedala. Neiskusni biciklisti smatraju da sjedalo mora biti tek toliko visoko da oba stopala mogu cijelom dužinom stati na tlo dok sjede na biciklu. To je potpuno pogrešno jer onemogućava biciklistu da u vožnji potpuno ispruži nogu i tako napravi pravilni pokret.

Dok okrećete pedale vaše se noge moraju moći u potpunosti ispružiti jer u suprotnom riskirate oštećenja koljena, a i samo pedaliranje je tako izuzetno opterećeno i naporno. Dakle, dok sjedite na biciklu možete dodirivati tlo samo vrhovima prstiju, ako ste cijelim stopalom na tlu trebate povisiti sjedalo.

Kod odabira veličine dječjeg bicikla roditelji često griješe i odabiru prevelik bicikl kako bi ga dijete moglo koristiti duže vremena. I dječje bicikle se biraju primarno po visini, ali u obzir dolazi i dob djeteta, a u priloženoj tablici pronaći ćete veličine raspoređene i po dobi i po visini djeteta.

Ako je vaše dijete po visini na krajnjoj granici za određenu veličinu bicikla u redu je da izaberete jednu veličinu veći bicikl, ali ako je dijete svojom visinom i godinama po sredini neke veličine, oduprite se porivu odabira većeg bicikla.  Iznimno je važno da dječja bicikla bude prikladne veličine kako bi dijete na njoj moglo steći sigurnost  u vožnji i kako se ne bi ozlijedilo.  

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe