Što sve treba sadržavati kućna kutija prve pomoći?

16.5.2014. 13:34:25

Kutiju prve pomoći, osim u automobilu, trebali biste imati pri ruci i kod kuće, a evo nekoliko savjeta medicinskih stručnjaka o tome što bi svaka kutija prve pomoći obavezno trebala sadržavati.

image

Prema preporuci stručnjaka, kutija prve pomoći trebala bi imati antihistaminik za liječenje alergijskih reakcija (poput Belodina ili sličnog generičkog lijeka), antacid za žgaravicu (Gastal ili sličan lijek), analgetik za ublažavanje bolova (poput Voltarena ili lijeka na bazi ibuprofena), antiseptik maramice, antibiotsku mast, zavoje, kapi za oči (popularno poznate kao „lažne suze“), gaze te hidrokortizonsku kremu ili mast.

NEDOSTAJE VAM LIJEK U VAŠOJ KUĆNOJ LJEKARNI? KLIKNITE OVDJE i pregledajte ponudu lijekova koje možete kupiti bez recepta!

U slučaju da se ne želite gnjaviti sa sastavljanjem popisa lijekova za prvu pomoć i prikupljanjem proizvoda, u drogeriji ili ljekarni možete potražiti komplete prve pomoći koji već sadrže ove i slične osnovne proizvode za prvu pomoć.

Ako koristite lijekove na recept, razmislite o nabavci zaliha lijeka koji bi vam mogli potrajati 30 ili 60 dana, kako biste ga uvijek imali pri ruci. Ovakva kupovina mogla bi vam donijeti i uštede, samo budite oprezni i redovito provjeravajte rok trajanja lijeka.

Komplet prve pomoći držite na mjestu koje nije dostupno djeci, a pokušajte izbjeći i prostor kupaonice jer većini lijekova ne pogoduje velika toplina i vlažnost karakteristična za takve prostorije. Ako vi ili neki od članova vaše obitelji imate specifične potrebe po pitanju lijekova, sastavite malo kompleksniju kutiju prve pomoći koja će sadržavati sve što vam je potrebno – inzulin, slušni aparat sa dodatnim baterijama, adrenalinsku injekciju, igle, dodatne naočale ili par leća.

Kutiju prve pomoći redovito provjeravajte i svaki proizvod kojem je istekao rok trajanja zamijenite novim. Bacite i zamijenite lijekove koji su zbog oštećenog pakiranja promijenili boju ili miris. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe