Sport kojim se mogu baviti svi? Planinarenje!

23.4.2015. 13:35:54

Želiš se početi baviti sportom ali ne znaš kakvu aktivnost odabrati s obzirom na svoju tjelesnu (ne)spremnost? U proljetnim i ljetnim mjesecima jedna od najpopularnijih aktivnosti je planinarenje čija je glavna prednost to što je namijenjen svima, bez obzira na pripremljenost tijela i fizičku kondiciju. Jedino što trebate je odabrati odgovarajuću rutu. U nastavku provjeri što ti sve treba da postaneš pravi planinar!

image

Prije kupovine provjeri široku ponudu planinarskih cipela i pronađi pravi par za sebe!

Hodanje ima vrlo pozitivan učinak na naše zdravlje; pomaže nam savladati stres, a osim toga relativno je jeftin sport kojim se svatko može baviti. Zanima te što ti je sve potrebno od planinarske opreme? U prvom redu neizostavne su dobre planinarske cipele koje moraju savršeno odgovarati stopalima, osim toga planinarske ili treking cipele moraju pružati potporu nogama ali i cijelom tijelu. Možeš birat visoke ili niske planinarske cipele, niske su primjerenije za suhe i nezahtjevne terene dok su visoke gležnjače obavezne za ozbiljnije planinarenje na zahtjevnim rutama.

Obavezna oprema su i neki komadi planinarske odjeće, poput hlača, dobre majice i vjetrovke. Važno je odabrati odjeću napravljenu od materijala koji se dobro suši i odvaja vlagu. Među preporučenom planinarskom odjećom nalaze se i štapovi za hodanje koji će osigurati sigurniji i jednostavniji korak te pomoći u održavanju ravnoteže. Svemu navedenom moramo dodati još i ruksak, koji je neizostavan za pospremanje svih potrepština koje nosimo na planinarenje – od prve pomoći do vode i hrane preko rezervne majice ili baterijske svjetiljke – ruksak je zaista „must have“ i na najblažem planinarenju.

5 komada opreme za sigurne i udobne planinarske avanture

Pripremili smo popis obaveznih dijelova planinarske opreme koji će olakšati put i pružiti sigurnost tako da bezbrižno možeš uživati u ljepotama prirode.

1. Planinarske hlače SALEWA W ERZLAHN DRY/DST PNT      

Želiš imati planinarske hlače koje se, s obzirom na vremenske uvjete, mogu pretvoriti iz dugih u kratke? U tom slučaju provjeri ovaj model Salewa hlača koje su napravljene od vodootpornog i brzo sušećeg materijala te imaju ergonomski oblikovan dio na koljenima koji će donijeti još veću udobnost prilikom hodanja. Materijal te čak štiti i od UV zraka, a osim toga elastičan je i prilagodljiv, a donji dio hlača može se pričvrstiti na obuću.

 

2. Štapovi za nordijsko hodanje VARIO TRIDENT ZELENI

Lagane uspone i hodanje možeš si olakšati štapovima za nordijsko hodanje Vario Trident koji imaju ergonomski oblikovanu ručku napravljenu od pluta. Na ručkama štapova pričvršćene su trake od antialergijskog neoprena sa zaštitom za ruke. Štapovi su teleskopski pa ih možete prilagoditi svojoj visini, a dodatna im je odlika što su napravljeni od laganog aluminija pa teže svega 220 grama. Za sigurnost pri upotrebi pobrinut će se neoprenske trake, a udarce prilikom hodanja ublažit će gumeni čepovi na dnu štapova.

 

3. PETZL LED svjetiljka za glavu TIKKA+      

Naglavna svjetiljka Petzl Tikka+ svojom svestranošću i kvalitetom izrade zadovoljit će i iskusnije planinare. Raznolikim načinima rada koji su ti na raspolaganju možeš ju koristiti u raznim situacijama: za osvjetljivanje udaljenosti, osvjetljivanje prilikom hodanja, boost mode osvjetljivanje za privremeno korištenje najjače snage svjetla od 140 lumena, crveno svjetlo i isprekidano svjetlo kojim možeš signalizirati svoju prisutnost. Velika odlika ove naglavne lampe je tehnologija konstantnog osvjetljenja – kada se svjetlina lampe ne smanjuje postepeno sa slabljenjem baterija.

 

4. ULTRASPIRE sportska torba SOLACE GREEN      

Ruksak Solace prepoznatljiv je po svom nenametljivom dizajnu koji ti omogućava više slobode u pokretima ruku te pristup džepovima i pretincima samo jednom rukom. Novi niži profil prednjih pretinaca koji se nalaze na naramenicama ruksaka ima magnetne zatvarače. Ruksak je idealan za sve one koji se bave aktivnostima – od trčanja, planinarenja do vožnje biciklom. Ruksak je lagan i ergonomski oblikovan, a ima i rezervoar za vodu, zapremnine od 2 litre.

 

5. MAMMUT tenisice za planinarenje M RULER

Mammut Ruler cipele idealne su za sve oblike trekinga i planinarenja i jednom kada ih probate zbog svoje će udobnosti i podrške koju pružaju stopalu postati sastavni dijelom vaše treking opreme. Maksimalna pozornost prilikom izrade ovih treking cipela bila je posvećena zaštiti zgloba i stopala, a osim toga cijela je cipela napravljena od vrhunskih materijala koji su izdržljivi i brzo se suše. Zahvaljujući dodanim jastučićima na predjelu pete te udobnom ulošku ove će tenisice apsorbirati svaki trzaj u dodiru sa tlom. Mammut Ruler je iznimno svestran par treking tenisica, primjerene su za udoban hod, ali i razne aktivnosti.   

 

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe