Koliko je važna starost guma?

7.3.2014. 14:18:14

Koliko je važna starost guma?Vrijeme se približava kada će biti potrebno zamijeniti zimske gume s ljetnima i mnogi se pitaju jesu li prošlogodišnji gume dovoljno dobre za još jednu sezonu. Jasno je da treba pozornost posvetiti profilu gume, koji na ljetnoj gumi treba biti najmanje 1,6 milimetara, ali što je sa starošću guma?

image

Brine te kupnja ljetnih guma? Nemoj paničariti, KLIKNI OVDJE i provjeri ponudu guma ovisno o širini presjeka, promjeru i ostalim tehničkim karakteristikama!

Na pitanje o vijeku trajanja gume nije tako lako odgovoriti. Stručni vulkanizerski časopisi, nacionalna udruga vulkanizera, kao i proizvođači guma upozoravaju da gume nisu pokvarljiva roba, i da je od starosti gume važniji način uporabe i čuvanja guma. Kod težeg auta brže se troše, osim toga, stručnjaci preporučuju da se svaka dva mjeseca provjeri tlak, jer nepropisno napumpana guma pruža manje trakcije, povećava potrošnju goriva i ne troši se ravnomjerno. Tijekom skladištenja, moraju biti postavljene ležeći ili obješene na stalak u mračniji i hladniji prostor.

Japansko gumarsko udruženje (JAMTA) preporučuje zamjenu guma kada su starije od 10 godina. Tome se pridružuju i veći proizvođači guma, a proizvođači automobila preporučuju zamjenu guma nakon šest godina. Nacionalna udruga distributera automobilskih guma NTDA u Velikoj Britaniji tvrdi da se gume mogu prodavati pet godina nakon datuma proizvodnje, a jednako mišljenje ima i njemačko udruženje industrije guma, proizvođači automobila i njemačke udruge vulkanizera. Valja istaknuti da se u dokumentima organizacija ne govori o činjenici da su gume beskorisne nakon tog perioda, zabranjene ili da se više ne mogu prodavati, već samo da ih prije upotrebe treba pregledati stručnjak.

Da li te onda pri kupovini novih nerabljenih guma treba brinuti njihova starost? Činjenica je da ne postoje znanstveni ili tehnički podaci prema kojima se može odrediti maksimalna dobna granica za nove neiskorištenih gume za osobna i kombi vozila, stoga se ne obaziri previše na njihovu starost, nego na način skladištenja. A prije svega, za sigurnu vožnju poštuj prometne propise i obrati pozornost na cestu.

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe