Najbolja sredstva protiv komaraca i krpelja

2.6.2015. 10:53:09

Sigurno ne želiš da ti insekti unište tako dugo očekivani odmor, pa smo sastavili za tebe popis učinkovitih repelenata koji su jednostavni za korištenje, a nude pouzdanu zaštitu. Provjeri ih prije kupnje i reci zbogom svrbežu od ugriza i riziku od zaraze!

image

1. San Eco Vit Bio Out repelent

Vrlo jednostavan za korištenje, Bio Out sprej jednostavno razpršiš oko 15-20 cm od kože. U slučaju da ga želiš primijeniti na područje lica i vrata, sprej raspršiš u ruke, a potom ga naneseš na kožu. Ovo sredstvo je također učinkovitio na odjeći, ako ga ne želiš primijeniti na kožu. Zaštita od insekata traje nekoliko sati, a kad više ne postoji rizik od insekata, sredstvo jednostavno ispereš sa kože običnom vodom. Ovaj repelent je ekološki proizvod sa prirodnim sastojcima.

2. Katadyn Biovectrol Natural sprej

Svima onima koji planiraju odmor ove godine u nešto egzotičnijim zemljama, predlažemo Katadyn Biovectrol Natural sprej sa aktivnom formulom protiv uboda insekata, posebno u tropskim krajevima. Sa ovim sredstvom imaš pouzdanu i dugotrajnu zaštitu od insekata koja počinje djelovati odmah nakon nanošenja, a zaštita traje do 6 sati. Ovaj 100% prirodni losion prilagođen je za cijelu obitelj, za odrasle i djecu stariju od 30 mjeseci.

3. Argital Bio Mosquitos repelent

Repelent Bio Mosquitos sprej je 100% prirodni proizvod koji sadrži eterična ulja i biljne ekstrakte, formuliran kako bi pružio zaštitu od komaraca. Eterična ulja limunske trave, metvice, geranija, lavande, čempresa, timijana i ekstrakt hamamelisa zajednički učinkovito štite od komaraca. Osim što sprječava ugrize komaraca, smanjuje iritacije uzrokovane ugrizima. Idealan za putovanja u toplija podneblja.

 

4. Alva Efitan sprej

Effitan sprej za zaštitu od insekata pruža prirodnu, ali vrlo učinkovitu zaštitu od komaraca, krpelja i obada. Rezultati ispitivanja pokazuju da Effitan učinkovito štiti i do 8 sati protiv komaraca, a protiv krpelja i do 6 sati. Dodatni testovi su pokazali da je Effitan učinkovit i u zaštiti od buha. Effitan je pogodan za cijelu obitelj, trudnice i djecu od navršene 2. godine. Aktivni sastojci u Effitanu isključivo su biljnog porijekla. Aloe vera i kokosovo ulje iz organskog uzgoja istovremeno daju ugodan i njegujući osjećaj.

Što možeš učiniti za još veću sigurnost?

Ako ideš na izlet u prirodu, u šetnju u šumu ili te čekaju zadaci u vrtu, u proljeće i ljeto može te vrlo lako iznenaditi krpelj. Preporučljivo je da obučeš odjeću svijetle boje i pokriješ što veći dio kože, a za dodatnu zaštitu nanesi neko sredstvo na kožu koje zbog svojeg mirisa odbija krpelje. U slučaju da te, međutim, ipak ugrize krpelj, moraš ga što prije pravilno odstraniti. Koristi kvalitetnu pincetu s kojom uhvati krpelja skroz do kože, a zatim ga jako i naglo izvuci van. Pritom nemoj koristiti razne kreme i masti, a kože nakon uklanjanja krpelja pažljivo operi sapunom i vodom. Mjesto uboda treba pratiti nekoliko tjedana i, u slučaju crvenila kože, odmah otići do liječnika.

Čak su i komarci u proljeće i ljeto prava gnjavaža, iako u Hrvatskoj ne prenose zarazne bolesti. Kako bi izbjegao ugrize, izložena područja tijela koja nisu pokrivena odjećom, namaži sa sredstvom protiv komaraca. Pobrini se i za prostor u kojem boraviš - zatvori prozore i vrata, pogotovo noću kada su svjetla uključena. Na okvire prozora stavi mrežu za zaštitu od komaraca, a možeš koristiti i različite insekticide u obliku spreja koji ubijaju insekte.

No, što ako si na odmoru, a želiš istodobno koristiti kremu za sunčanje i sredstvo za odbijanje insekata? Stručnjaci savjetuju da prvo naneseš kremu za zaštitu od sunca i onda sredstvo protiv insekata.

Prirodna sredstva za odbijanje insekata?

Kao alternativa postoje i prirodni sredstva protiv insekata, koja možeš sam pripraviti, ali moraju se nanositi na kožu često. Insekte tjeraju, primjerice, biljni ekstrakti cimeta, limunske trave, limuna i eukaliptusa, a neke studije pokazuju da se ekstrakt rajčice po učinkovitosti može usporediti sa  kemijskim sredstvima.  Na raspolaganju imaš i posebne flastere, koje jednostavno možeš zalijepiti na odjeću.

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe