Kako ubrzati oporavak mišića nakon vježbanja?

13.7.2015. 12:29:13

Ako želiš izgraditi ili ojačati svoje mišiće, pravilna regeneracija je jednako važna kao i samo vježbanje. To ne znači da između treninga moraš imati nekoliko dana odmora, nego da prave rezultate možeš postići s istezanjem, dovoljnom količinom sna i pravilnom prehranom. Ovdje možeš naći neke korisne savjete.

image

Pobrini se za unos dovoljne količine proteina u tijelo nakon treninga! KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ PONUDU PROTEINA U SPORTSKOJ PREHRANI ...

Rastegni bolne mišiće. Ako, na primjer, radiš jači trening mišića nogu, nakon vježbanja se pobrini za temeljito istezanje tih mišića. Istezanje smanjuje napetost i ublažava bol sljedeći dan. Kod svakog istezanja zadrži se u tom položaju najmanje 10 sekundi, pri čemu počni sa plitkim istezanjem i sa svakim ponavljanjem povećavaj dubinu.

Pobrini se za dovoljno sna. Na taj način se mišići brže oporavljaju i na sljedećem treningu biti ćeš u puno boljoj formi. Idealno je 7-8 sati sna dnevno.

U tijelo unosi dovoljno proteina, jer oni izgrađuju mišićno tkivo. Proteina najviše ima u jajima, nemasnom mesu, ribi, mahunarkama i lisnatom povrću. Neka svaki obrok u danu sadrži dovoljno proteina - kao što su jaja za doručak, ribe ili piletina za ručak i mahunarke za večeru.

Priušti sebi masažu. One su popularne među profesionalnim sportašima i to s dobrim razlogom. Možeš odabrati napredniju verziju gdje sportski maser gnječenjem mišića opušta napetost, ili neku drugu jednostavniju verziju. Bitno je samo da je masiranje čvrsto i duboko.

Idi na plivanje. Plivanje učinkovito djeluje kao neka vrsta masaže za cijelo tijelo, jer se laganim pritiskom na bolna područja mišići protežu čime se smanjuje napetost. Dovoljno je 20 minuta plivanja da rasteretiš bolne mišićne skupine.

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe