Kako pravilno održavati zimske gume

30.1.2014. 14:49:17

Prednosti zimskih guma nisu samo važne prilikom vožnje po snijegu zato što se na niskim temperaturama vozilo sa zimskim gumama ranije zaustavlja na mokroj površini. Također, zimske gume mogu pružiti sigurnost na cesti, imaju dobro bočno prianjanje i dobru upravljivost na snijegu, ledu i na mokrim cestama, zbog toga ih se mora propisno održavati i skladištiti.

image

Gazište ljetne gume na temperaturama ispod 7 ° C se stvrdne i zbog toga je zamjena guma vrlo bitna za sigurnu vožnju. Ljetne gume zimi puno slabije prianjaju za površinu ceste, što rezultira dužim zaustavnim putem vozila. Za razliku od ljetnih guma,  gazište zimskih guma je mekše i pruža bolje prianjanje pri niskim temperaturama. Osim toga, zimske gume imaju manje aktivno područje gazišta, veći broj utora (ureza u gazištu) i uključuju posebne smjese gaznoga sloja s dodatkom silige za bolje prianjanje na mokrim cestama i smanjeni otpor kotrljanja, koja ima povoljan učinak na potrošnju goriva.

Ne možeš se nikako snaći među svim zimskim gumama koje se nude? ONDA POGLEDAJ OVDJE ZANIMLJIVU PONUDU NA JEFTINIJE.HR!

Vijek trajanja guma prvenstveno smanjuje neodgovarajući tlak, preopterećenja vozila, prekomjerna brzina u zavojima i brza vožnja. Na što je onda kod održavanja guma potrebno pripaziti? Treba puniti zrak u gumama na odgovarajući tlak, kao što je propisano od strane proizvođača vozila, jer nizak tlak uzrokuje da se guma tijekom vožnje izrazito deformira i zagrijava, što može dovesti do prometne nesreće, a i u svakom slučaju, to utječe na veću potrošnju goriva i skraćuje vijek trajanja gume. Prilikom svake promjene guma potrebno ih je centralizirati. Ventili moraju biti opremljeni zaštitnim kapicama koji tvore učinkovitu zaštitu od prljavštine. Tlak zraka u zimskim gumama treba biti 0,2 bara viši od propisanog.

Ako uočiš ispupčenja na gumi, udubljenja ili pukotine, pitaj stručnjaka za savjet, a za duži vijek trajanja guma, moraš se pobrinuti za odgovarajuće skladištenje istih. Moraš ih držati na suhom, hladnom i tamnom mjestu, te zaštiti od benzina, ulja i masti. Guma nikad ne čisti dok su pod visokim tlakom.

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe