Što znači indeks nosivosti kod guma?

25.12.2013. 14:47:31

Nosivost se može definirati kao brojčana oznaka najvećega opterećenja koje guma može podnijeti kod maksimalne brzine (koja je određena simbolom brzine) i normalnom pritisku gume. Ispod ti predstavljamo tablicu u kojoj su navedena odgovarajuća maksimalna opterećenja u kilogramima.

image

Treba biti svjestan da opterećenja vrijede za maksimalnu brzinu od 210 km / h za gume s oznakom V, 240 km / h za gume koje nose oznaku W i 270 km / h za gume sa oznakom Y. Naravno, nije preporučljivo zanemariti činjenica da je pri većim brzinama, opterećenje potrebno malo smanjiti. Također je važno da s nekim gumama, osobito onih s oznakom ZR, ne dolaze njihove uporabne karakteristike. U takvim slučajevima, najpouzdanije je informaciju o najvećem dopuštenom opterećenju potražiti kod proizvođača guma ili prodavača.

U skladu s uredbom Europske zajednice, sve gume koje se koriste za gospodarska vozila, pored dimenzije trebaju imati i oznaku uporabnih karakteristika koje spadaju u kategoriju, što ukazuje na granice opterećenja i brzine korištenja. Tako trebaju prikazivati "indeks opterećenja i simbol brzine" za jednu ili duplu montažu.

Gdje možeš pronaći indeks opterećenja i simbol brzine? On se nalaze na obje bočne strane gume, prvi broj označava nosivost gume pri jednostrukoj montaži, a drugi se odnosi na dvostruku montažu. Često možeš vidjeti dodatnu oznaku koja označava odgovarajuću nosivost guma ili alternativnu višu brzinu. Takva oznaka može biti prikazana u krugu.

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe