Kupnja guma promjera 13“ i njihov utjecaj na vozne osobine

3.1.2014. 14:02:06

Približava se početak ili kraj zime pa želiš kupiti nove zimske gume? Jesu li tvoje gume već toliko izlizane da se bojiš da neće proći provjeru policije ako te zaustave? Želiš omogućiti veću sigurnost sebi i drugim putnicima u vozilu i zbog toga želiš odabrati nove i bolje gume?

image

Prije svega, sigurnost je najvažnija, jer dobro zimske ili ljetne gume mogu spriječiti mnoge nesreće i spasiti te od mnogih složenih situacija u kojima se nađeš. Kazna za neregularne zimske ili ljetne gume nećete biti ni približno problem koliko bi mogla biti nesreća tebi ili tvojim voljenima, jer si svjestan da se nesreća može izbjeći, samo ako imaš dobre gume. Dakle, kada kupuješ gume misli prvenstveno na sigurnosne značajke, a ne toliko na kontrolu policije.

Zimske gume se od ljetnih razlikuju po tome što su prilagođene zimskim temperaturama. Njihove vozne osobine u toplije vrijeme su toliko lošije da je sa sigurnosne točke gledišta, tijekom ljetnih mjeseci, uvijek bolje koristiti samo ljetne gume. Dakle, prvenstveno trebaš misliti na sigurnost jer te policija ionako neće kazniti što u ljetnom periodu koristiš zimske gume.

Sa stajališta sigurnosti, potrebno je  kupiti one gume koje najbolje odgovaraju tvom vozilu. Ako tvoj automobil ima gume promjera 13 '', kupi gume promjera 13 '', a ne neke veće, jer će to pogoršati vozne osobine tvog automobila. Budi siguran da kupuješ gume optimalne širine i odaberi one koje najbolje odgovaraju tvom vozilu.

Standardne veličine guma počinju od promjera 13“ pa nadalje. Gume promjera 13'' su najmanje standardne veličine, koje su uglavnom za manje automobile. Naravno, postoje iznimke, pa tako neki automobili imaju manje gume, a kupnja istih može biti vrlo teška jer najčešće takve gume nema na lageru u velikoj većini trgovina auto dijelova.

Ako promijeniš veličinu ili promjer gume, onda će biti potrebno promijeniti i veličinu ili promjer felge, bez obzira da li koristiš aluminijske ili čelične felge. Za gume promjera 13 '' biti će potrebno staviti ratkape od 13 '', a isto vrijedi i u slučaju da se odlučiš za veće ili manje gume.

Preporučuje se upotreba duplih kotača. Na jedan set kotača staviš zimske, a na drugi ljetne gume. Onda nemaš potrebe čekati u redu kad treba promijeniti gume, što je početkom ljeta i početkom zimske sezone. S nekoliko pomagala, koje vjerojatno imaš u svom vozilu, možeš sam zamijeniti gume i na taj način uštedjeti nešto novaca.

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe