Kako sigurno voziti u zimskim uvjetima

25.1.2014. 14:30:39

Vožnja po snijegu i ledu zahtjeva puno strpljenja i opreza jer se zbog neprilagođene vožnje u zimskim uvjetima vrlo lako možeš naći u jarku ili stražnjem dijelu vozila ispred sebe. Znaš li osnovna pravila sigurne vožnje u zimskim mjesecima?

image

Prilagođavanje brzine prvo je na popisu zlatnih pravila, što se posebno odnosi na vožnju na autocesti, gdje je dopuštena brzina zbog pogoršanih uvjeta na cesti znatno niža od dopuštene. Stručnjaci kažu da na bljuzgavici ili cesti prekrivenoj snijegom, cestovne gume već na 80 kilometara na sat jedva prianjaju, posebno ako jedva imaju propisani profil od tri milimetra. Različite vrste snijega različito utječu na prianjanje i snježna bljuzga se može vrlo brzo pretvoriti u ledenu površinu, a isto vrijedi i za težak i mokar snijeg.

Za pregled bogate ponude zimskih guma KLIKNI OVDJE!

Tijekom vožnje po snježnim planinskim cestama treba napomenuti da je kretanja vozilom prema dolje puno lakše nego kada automobil voziš uzbrdo, jer ako zaustaviš automobil, teže ga je ponovno pokrenuti. Ako susretneš autobus ili drugo veće i manje okretno vozilo, moraš mu se maknuti bez obzira na smjer kretanja, osim toga, vozila zimske službe ne smiješ prestizati te je potrebno voziti na sigurnoj udaljenosti od njih. Nakon što je u izobilju oborina razmotriti Ako je padalina u izobilju, možda je vrijeme da razmotriš mogućnost postavljanja lanaca. Ovaj posao zahtjeva određenu preciznost stoga nakon vožnje s lancima od nekoliko metara stani i provjeri da li su dobro postavljeni. Kada voziš s lancima možeš voziti maksimalno 50 km / h, čak i na autocesti. Obvezno korištenje zimskih guma, vjerojatno nije potrebno posebno isticati, zar ne?

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe