Što trebaš znati prije kupnje ploče za kuhanje?

18.1.2014. 14:14:33

Nezamjenjiv dio opreme prilikom kuhanja je također ploča za kuhanje. Na što je potrebno posebno paziti prilikom kupnje?

image

Ploče za kuhanje su podijeljene prema vrsti pa tako imamo samostojeće ploče, koje se nalaze na radnom pultu, te prijenosne, koristite ih tamo gdje je to potrebno. Ugradbena ploča za kuhanje se ugrađuje u kuhinjsku radnu ploču. Ovisno o izvedbi imamo indukcijske i staklokeramičke ploče s metalnim obrubom, koje se posebno preporučaju za one koji su zaboravni pa kad prekipi npr. mlijeko i voda, nema problema sa prolijevanjem tekućine nestaje postoji zaštitni rub. Ako se zalije senzor ploče, također se automatski isključuje. Prednost indukcijske ili staklokeramičke ploče sa brušenim vanjskim rubom od stakla je u čišćenju, a osim toga i izgleda mnogo ljepše.

S obzirom na upravljanje, postoje ploče sa centralnim i linijskim upravljanjem sa gumbima na desnoj strani ili donjem rubu ploče. Važno je obratiti pažnju na druga svojstva ploče, pa kod plinskih kuhala također je potrebno uzeti u obzir broj plinskih plamenika i njihovu snagu. Napredak u indukciji i staklokeramici je između ostalog PowerBoost funkcija (brzo kuhanje). Prije kupnje treba se raspitati o snazi, da li su opremljeni LCD zaslonom, timeru za isključivanja površina i slično.

Koja je razlika između rada ploča? Rad plamenika je jasan, ali koja je razlika imeđu indukcijske i keramičke ploče? Vizualno su u stvari ove dvije ploče vrlo slične, ali indukcijska ploča ne zagrijava cijelu ploču za kuhanje, nego samo odabrano jelo koje pripremaš. Ona radi na principu emisije mikrovalova koji dolaze do posude i zagrijavaju je. Staklo-keramička nasuprot zagrijava cijelu ploču, te stoga s indukcijskom pločom možeš uštedjeti mnogo energije. Potrebno je obratiti pozornost i na vrstu posude, koja bi trebala imati metalno dno, jer su pogodne stare emajl posude i nove inox od nehrđajućeg čelika s oznakom za indukciju.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe