Rad senzora za kuhanje u mikrovalnoj pećnici

30.12.2013. 14:20:34

Kuhanje hrane postaje sve lakše i brže zahvaljujući uređajima koji s različitim senzorima prate proces pripreme. Među njima su i danas najčešće korištene mikrovalne pećnice, s kojima je gotovo nemoguće da ti ručak izgori.

image

Mnoge mikrovalne pećnice opremljene su senzorima koji detektiraju razinu vlage u hrani, dok su noviji modeli mikrovalnih pećnica u mogućnosti otkriti i pojedinačne kemijske reakcije koje se javljaju kada je hrana spremna za konzumaciju. Senzori, dakle, kao ljudski nos, mogu mirisati hranu. Dobro je znati sljedeće: prvo, većina hrane sadrži vodu, čak i kokice. I drugo, voda nikada ne prelazi 100 ° C, bez da se pretvori u paru. To znači da se većina hrane kuhana u mikrovalnoj pećnici, ne zagrijava iznad 100 ° C. Dulje kuhanje rezultira samo time da voda isparava te kao posljedica toga dolazi do sušenja hrane, zato da bi dobio zapečenu koricu trebaš imati funkciju roštilja, jer se onda stvara samo pri temperaturama iznad 300 ° C. Kad je hrana dovoljno zagrije, počinje ispuštati u okoliš alkohol i druge mirisne molekule koje senzor lako otkriva praćenjem električnog otpora zraka. Hrana je skuhana samo kada ima miris, što znači da je voda u hrani isparila.

Obično mikrovalne imaju zaseban gumb za pripremu kokica, zbog niske količine vode u popularnom međuobroku. Voda mora biti daleko iznad temperature od 100 ° C, kako bi se pritisak povećao dovoljno da se rasprsne ljuska sjemena. Senzor zatim identificira kemijske spojeve, koji se tada otpuštaju, i prestaje s kuhanjem.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe