Imaš novo prijenosno računalo? Ne zaboravi na ovo!

1.9.2015. 12:10:51

Je li ti poznata situacija, kada kupiš najbolje moguće računalo, a zatim ga staviš na stari ofucani stol? U valu oduševljenja prečesto zaboravljamo da nam novo računalo neće mnogo pomoći ako je njegova uporaba nezdrava i bolna za naša leđa. Na početku školske godine, kada u većoj mjeri kupujemo novi računalni stol, pripremili smo ti korisne smjernice o tome kako odabrati pravi.

TRAŽIŠ IDEJU ZA NOVO PRIJENOSNO RAČUNALO? PRIJE KUPNJE PROVJERI OVA 4 MODELA:

image

Kada kupiti novi računalni stol?

Za kupnju novog stola najčešće se odlučujemo na kraju ljeta, prije početka nove školske godine i na kraju ljetnih praznika. Napomenimo da je na jeftinije.hr početkom prošle školske godine potražnja za uredskim i računalnim stolovima bila 224 % veća nego u travnju kada je bila najmanja u godini. Povećan interes za računalnim stolovima svakako je povezano s povećanom potražnjom za računalima tijekom tog razdoblja - Korisnici jeftinije.hr prošle su se godine za prijenosnike najmanje zanimali tokom lipnja nakon čega su zanimanje i potražnja nastavili rasti sve do kraja rujna i to za više od 100 posto! Za prijenosna računala, potrošači se općenito više interesiraju u jesen pred početak škole i fakulteta, a potom i u većoj mjeri tijekom božićnih blagdana.

 

Kako odabrati najbolji računalni stol? Slijedi ove korake!

1. Izbor računalnog stola uvelike ovisi o mjestu gdje ga namjeravaš postaviti. Je li to zasebna soba, kućni ured, ili možda spavaća soba ili dnevni boravak? U skladu s tim, moraš prilagoditi dimenzije odabranog stola.

2. Razmisli o tome koliko ti je potrebno prostora za pohranu. Neki stolovi nude prostor samo za kućište, monitor, pisač i druge računalne opreme, a drugi za pohranu dokumenata, knjiga i razne uredske potrepštine. Prije kupnje, dakle, sastavi popis sve opreme i uređaja koji su ti potrebni na računalnom stolu.

3. Računalni stol odaberi ovisno o tome koliko često koristiš računalo. Ako za njim provodiš veći dio dana, odaberi kvalitetniji i ergonomski dizajniran stol koji ti omogućuje ispravno držanje tijela. U tom se slučaju, svakako isplati odvojiti nešto više novaca.

4. Koji oblik stola odabrati? Većina računalnih stolova imaju pravokutni oblik koji najbolje odgovara uza zid, ali ako imaš problem s prostorom, odaberi kutni stol, koji se jednostavno stavi u kut prostorije. U slučaju da ti je potrebno više prostora za rad, izaberi stol u obliku slova L ili U, jer ti pruža poseban prostor za računalo, te dodatnu radnu površinu.

5. Pobrini se za pravilan položaj tijela dok sjediš. Sjedni na stolicu i izmjeri udaljenosti od tla do vrha bedara - to je minimalna visina prostora ispod stola potrebna da možeš udobno sjediti. Izmjeri udaljenost od tla do ruke u udobnom položaju za tipkanje, jer na taj način dobiti ćeš idealnu visinu police za tipkovnicu i miša.

 

Kakve računalne stolove kupujemo i koliko smo ih spremni platiti?

Korisnici jeftinije.hr su najviše zainteresirani za klasične drvene računalne stolove koji nude veću radnu površinu i nekoliko pretinaca za pohranu stvari, a cijena od najpopularnijih modela su vrlo različite - s jedne strane vrlo su popularne povoljnije verzije do 400 kn, ali i masivniji modeli za oko 1500 kn.

Od klasičnih računalnih stolova najpopularniji su oni s policom na izvlačenje, koja omogućuje uštedu prostora. Na policu staviš tipkovnicu pa onda imaš cijelu radnu plohu samo za monitor, a obično takvi stolovi imaju ispod i poseban prostor za kućište.

Bez obzira da li koristiš računalni stol za rad ili samo za zabavu i igranje igara, imaj na umu da nepravilan položaja tijela dok sjediš može dovesti do jakih bolova i trajnih ozljeda, stoga uz dobro računalo izaberi još bolji računalni stol!

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe