Znaš li kako radi tehnologija zaslona na dodir?

16.3.2014. 13:54:50

Zaslon na dodir je u potpunosti promijenio način na koji koristimo mobilne telefone i tablet računala. Činjenica da svatko može nazvati, fotografirati ili pisati poruku samo povlačenjem prsta po staklu, gotovo nadilazi sva futuristička obećanja iz šezdesetih godina. Znaš li što se zapravo događa kada povućeš prst preko ekrana?

image

Tehnologija većine pametnih telefona i tablet računala se temelji na kapacitivnom otporu i na činjenicu da tri četvrtine prsta predstavlja slanu vodu. Ako sa prstom dotakneš obično staklo, možeš očekivati samo masnu mrlju, ali ako je na drugoj strani stakla mnoštva malih električnih polja, onda dolazi do preraspodjele električnog naboja, na temelju čega uređaj može jednostavno otkriti kada i gdje je točno zaslon dotaknut. Senzor osjetljiv na dodir se nalazi preko LCD zaslona, a radi se o jako tankom staklenom sloju neposredno ispod zaštitnog kućišta koji je sa obje strane okružen brojnim žicama koje su tako tanke da možeš vidjeti kroz njih.

Želiš konačno testirati zaslon osjetljiv na dodir i kupiti novi tablet? OVDJE možeš pronaći pregledan popis različitih modela, koji su posloženi ovisno o cijeni!

S jedne strane su žice s negativnim nabojem raspoređene poprečno, a s druge strane, one s pozitivnim raspoređene uzdužno u obliku mreže koja je sa strane spojena na senzore. Kad s prstom dotakneš jedno raskrižje žica, približiš žice sa obje strane i između njih se stvori malo jače električno polje, koje odmah detektira senzor sa strane. Stanice u prstu su pune vode s pozitivnim i negativnim ionima, dakle, zato električno polje počinje raspoređivati ione čim osjeti dodir.

Vjerojatno ti je jasno da je zima upravljanje telefonom ili tabletom prilično teško ako nosiš rukavice. To se događa jer rukavice nisu dovoljno vodljive da bi zaslonu mogao doći u dodir s pozitivnim i negativnim ionima u prstu. No, zaslon ne prepoznaje sama prst, bitno je samo da zaslon dotakneš s nečim što ima sličnu vodljivost kao prst – na primjer banana. Kapacitivni otpor stoga nije previše izbirljiv!

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe