SAVJET Dom & Vrt
4.5.2017. 11:03:34

DA PSIĆ NE BUDE GLADAN ...

1/5
2/5
3/5
4/5
5/5

Postoje li univerzalna pravila za izbor hrane za pse? Nažalost ne, jer naši četveronožni prijatelji se međusobno razlikuju kao i mi. No, ne brini, mi smo ti pripremili neke smjernice o tome kako pronaći najbolju pseću hranu, ovisno o dobi, aktivnosti i potencijalnim zdravstvenim problemima.

1. Vrlo važan čimbenik je zdravlje psa, jer među njima postoje mnogi koji su alergični na pseću hranu, ponekad su i pretili (tada je potrebna hrana s manje ugljikohidrata i više proteina), a neki psi su također skloni proljevu (organizam im ne reagira dobro na određeni brand hrane).

2. Nemojte zaboraviti na starost psa, štenci u stvari trebaju drukčiju hranu od starijih pasa.

3. Na prehranu utječe (ne)aktivnost psa, pa tako aktivan pas treba puno proteina, a zbog pogrešne prehrane može doći do nekontroliranog gubitka težine. Ako pas nije toliko aktivan, ne troši puno energije, treba mu kupiti mu hranu s manje proteina.

4. Pasmine pasa se međusobno razlikuju po veličini, pa imamo male, srednje i velike pse, oni mogu biti kratkodlaki i dugodlaki, neki spavaju u travi, a drugi na kauču. Hranu za pse stoga treba prilagoditi načinu života psa i specifičnim potrebama svake pasmine.

5. Jedan od ključnih čimbenika je cijena hrane, pa tako kupnju uvjetuju mjesečna primanja i drugi troškovi. Preporučljivo je izračunati trošak hrane za psa po danu, a ne koliko je cijena pakiranja po kilogramu. Uz određene namirnice, koje imaju veću prehrambenu vrijednost, pas može smanjiti porcije, a da ipak dobije dovoljno energije. Kao rezultat toga, konzumacija hrane je manja nego u većim pakiranjima hrane s manjom nutritivnom vrijednošću.

NE ZABORAVI I NA OSTALU OPREMU ZA PSE:

 

Neke nevjerojatne činjenice o našim najboljim četveronožnim prijateljima:

- Psi lako zapamte do 250 različitih riječi i gesta, mogu brojati do pet, a mogu čak i obavljati jednostavne matematičke izračune. U prosjeku, pas je inteligentan kao 2-godišnje dijete.

- Gradski psi žive u prosjeku tri godine duže od seoskih pasa.

- Oko 33% vlasnika pasa priznaje da njihovi ljubimci pričaju na telefon i ostavljaju poruke na telefonskoj sekretarici kad su oni odsutni.

- Nosni otisci u pasa su jedinstveni kao i ljudski otisci prstiju. Uz pomoć nosnog otiska možemo točno identificirati pojedinačnog psa.

- Činjenica da su psi daltonisti, je mit. U stvari, oni vide boje, samo puno slabije nego ljudi, kao što mi vidimo u mraku.

I neke duhovite izreke o psima :)

"Ako vaš pas misli da ste najbolja osoba na cijelom svijetu, ne tražite drugo mišljenje." - Jim Fiebig

"Obožavam pse. Ova bića ne čine ništa iz političkih razloga." - Will Rogers

"Nitko ne cijeni posebnost vašeg razgovora kao što to cijeni vaš pas." - Christopher Morley

"U sretnim trenucima svi mi želimo imati rep, s kojim bi oduševljeno mahali." - W.H. Auden

"Da bi čovjek sačuvao pravu perspektivu svoje važnosti, treba imati psa koji će mu posvećivati pažnju i mačku koja će ga ignorirati." - Derek Bruce

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe