SAVJET Kućni ljubimci
6.10.2015. 9:42:44

DAN ŽIVOTINJA: POBRINI SE DA JE TVOJA MACA SRETNA!

1/5
2/5
3/5
4/5
5/5

Hoće li u tvoj dom doći mačka ili već imaš mijaukajučeg dlakavca kod kuće? U svakom slučaju, moraš se pobrinuti za odgovarajuću opremu kako bi to iskustvo bilo obostrano ugodno. Da ti olakšamo posao, pripremili smo popis osnovnih potrepština, s kojima ćeš ti i tvoj mačji prijatelj započeti svaki dan s dobrim raspoloženjem.

1. KUTIJA S PIJESKOM

Bez obzira da li kupuješ WC za mačića ili odraslu mačku, odaberi što veći. Na izbor imaš otvoreni ili zatvoreni mačji WC, ali izbor ovisi prvenstveno o mjestu gdje ga namjeravaš postaviti. Ako imaš malu djecu kod kuće, onda je zatvoreni WC definitivno bolji izbor :)

Pobrini se da je WC je uvijek čist! U slučaju da je prljav i nehigijenski, mačka će naći čišće mjesto negdje drugdje u tvom domu, stoga, trebaš ga čistiti barem jednom dnevno.

2. HRANA

Svim ljubiteljima mačaka, jasno je da su kvalitetna hrana i pitka vode jako bitni za ugodan život životinja. No, nije lako izabrati između svega što je dostupno na tržištu! Provjeri sljedeće savjete za odabir mačje hrane i uvjereni smo da će ti biti lakše:

- Pri odabiru hrane za mačke, kupi najbolje što tvoj budžet dopušta. Jeftini hrana može sadržavati aditive, koji negativno utječu na debljanje.

- Odaberi hranu koja je primjerena dobi i zdravstvenom stanju mačke.

- Za izbor imaš suhu ili mokru mačju hranu, a svaki ljubimac može sam odabrati ono što mu najviše odgovara. PRAKTIČAN SAVJET: Suha hrana je super za zube!

- Da bi otkrio što je tvoja mačka voli, eksperimentiraj s različitim okusima. Možeš se odlučiti između okusa piletine, govedine, ribe ...

3. POSUDA ZA HRANJENJE

Prilikom odabira posude za vodu i hranu, glavno mjerilo bi trebalo biti praktičnost. Potraži široku i plitku posudu, ali da nije prevelika. Sa stajališta materijala najbolje su od nehrđajućeg čelika, međutim, možeš se također odlučiti za one od stakla ili keramike. Provjeri i da li je odabrana posuda prikladna za pranje u perilici.

4. GREBALICA

Znaš li da grebanje pomaže mački da se riješi mrtvog vanjskog sloja kandžica? S grebanjem također obilježava svoj teritorij, a osim toga, mladim macama grebanje pomaže razviti mišiće gornjeg dijela tijela. Ako se, međutim, i dalje možda pitaš - da, svakako je dobro nabaviti grebalicu!

Dostupne su ti sve moguće grebalice, od osnovnih do onih koje su kao platforme za promatranje okolice i opuštanje, lopte i druge igračke ili čak male kuće gdje se kućni ljubimci mogu povući kada žele malo mira.

Ako nemaš dovoljno novaca za grebalicu, ne brini – možeš je nadomjestiti komadom starog tepiha ili drveta koji natrljaš s mačjom travom i na taj način se pobrineš da tvoj ljubimac oštri kandže upravo tu.

5. IGRAČKE

Ako ti je mačji karakter barem malo poznat, onda znaš da će se te životinje zabavljati i sa najjednostavnijim igračkama - komadom papira u obliku lopte, čepom od boce, itd. Dakle, kupnja igračaka za mačke nikako nije obavezna, ali ako želiš da se tvoj ljubimac dodatno razveseli, dostupni su ti:

- mali krzneni miš,

- loptice sa zvonom unutra,

- igračke s perjem ...

6. ŠTO JOŠ TREBAŠ?

Četka i škarice za rezanje kandža: s četkanjem se pobrineš da se mački ne počnu stvarati čvorovi u dlaci, a osim toga, redovitim četkanjem možeš imati čišći dom. Redovitim rezanjem kandža osiguravaš da su manje oštre i stoga manje opasne za sve članove obitelji.

Košara: obvezna oprema za transport mačaka veterinaru i za putovanja.

Mačji krevet: Krevetić s visokim stranama i mekanom površinom pobrinut će se da mački bude ugodno. No to nije obavezna oprema, jer će si mačka svoje omiljeno mjesto za spavanje lako naći negdje drugdje.

Mačja ogrlica: S jedne strane, predstavlja jedinstveni modni dodatak, a sa druge strane na ogrlicu možeš zapisati svoje podatke za kontakt za slučaj da se mačka izgubi.

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe