SAVJET Auto-Moto
7.10.2015. 14:02:31

3 STVARI KOJE MORAŠ ZNATI PRIJE KUPNJE ZIMSKIH GUMA

1/3
2/3
3/3

Približava se 15.11., vrijeme kada je potrebno staviti zimske gume. Najčešće nove gume traže i kupuju muškarci, ali to mogu učiniti i žene!

Ako si u nedoumici da li je vrijeme za kupnju novih guma, provjeri dubinu profila (utora na dijelu gume koji leži na cesti) svojih zimskih guma. Ako je dubina profila manja od 3 mm, možeš lako zaraditi kaznu!

Najlakši način odabira novih gume je da prije kupnje provjeriš postojeće gume i prepišeš oznake od njih.


Okvirno imamo 3 vrste oznaka :

1. Dimenzije gume (širina / presjek): U slučaju na slici oznaka je 185/60. To znači da je postojeća guma širine 185, a druga brojka 60 označava omjer visine i širine presjeka gume, u postocima. Ukoliko guma ima oznaku 60, to znači da visina obuhvaća 60% širine poprečnog presjeka gume.

2. Promjer gume: U našem slučaju, to je oznaka R15. To znači da je promjer gume 15 cola (1 col je 2,54 cm)

3. Opterećenje i brzina: Indeks opterećenja, koji je u našem slučaju 82, govori nam koliko je maksimalno dopušteno opterećenje gume pri najvećoj dopuštenoj brzini vožnje. Indeks brzine H označava najveću brzinu koju guma može podnijeti, a da se ne ugrozi vozilo koje se kreće tom brzinom.

 

Jeste li znali?
Jeftinije.hr nije online trgovina, nego portal za praćenje i usporedbu proizvoda u više od 300 dućana. Stoga možeš na jednostavan način odlučiti koje gume želiš i u kojoj trgovini te ih možeš naručiti već danas!

 

Nećeš vjerovati - to je sve što trebaš znati da već sad naručiš nove zimske gume! Sada brzo provjeri cipele svoga automobila i u kategoriji Auto oprema > Zimske gume pogledaj ponudu zimskih guma. U kategoriji zimskih guma čeka te praktičan pretraživač guma u koji uneseš dimenzije svojih guma i pogledaš ponudu preko 20 trgovina.

POTRAŽI SVOJE NOVE ZIMSKE GUME >>

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe