SAVJET Audio & Video
3.11.2015. 9:22:44

KADA PO NOVI TELEVIZOR? MI ZNAMO!

1/4
2/4
3/4
4/4

U jesen i zimu provodimo više vremena kod kuće gledajući televiziju, a tijekom tog razdoblja više se ljudi odluči za kupnju televizora. I ti tražiš novi televizor? Mi smo ti pripremili pregled najpopularnijih modela i praktičnih savjeta kako bi se lakše odlučio prilikom kupovine!

Jesen je pravo vrijeme!

Godišnji pregled trendova pretrage portala pokazuje da se potrošači za televizore zanimaju u zimskim mjesecima, ali i u mjesecima prije samog ljeta - prošle godine je interes za TV na jeftinije.hr počeo naglo rasti u svibnju, kada je potražnja bila najveća u cijeloj godini i rastao je tijekom lipnja, da bi potražnja pala tijekom ljeta. Rast opet počinje nakon ljeta u rujnu i nastavlja se sve do Božića i shopping groznica koje vladaju u tom periodu.

Na portalu po popularnosti predvodi brand Samsung, slijede Panasonic, Lg, Sony, Philips, Sencor, Toshiba i drugi. U kojem rasponu cijena Hrvati gledaju TV? Očito vrlo širokom. Podaci prikupljeni u kolovozu ove godine, pokazuju da je 44% korisnika zainteresirano za TV sa cijenom u rasponu do 3500 kn, isti postotak sa cijenama od 3500 kn do 7500 kn i samo oko 13% korisnika su zainteresirani za TV skuplji od 7500 kn.

PANASONIC, SAMSUNG, LG ... - KOJA JE TVOJA OMILJENA MARKA?

 

VODEĆI PO POPULARNOSTI*

*stanje na dan 3. 11. 2015

Po broju pregleda na jeftinije.hr na samom vrhu su 3 Samsung televizora od kojih je prvi SAMSUNG LED TV UE32J5502 za tek nešto više od 2400 kn. Na drugom mjestu slijedi malo skuplji 3D LED TV SAMSUNG UE48H6400 kojeg možeš kupiti za malo više od 4700 kn, dok je treći također SAMSUNG 3D LED TV model 55H7000, koji je duplo skuplji od prethodnog i za njega je potrebno odvojiti 9500 kn. Ako pogledamo poredak po popularnosti, postaje jasno da cijena TV-a definitivno nije najvažniji čimbenik prilikom izbora, jer se među 10 najtraženijih modela LED TV-a nalaze i oni koji koštaju i preko 9000 kn, pa čak i 18 000 kn.

 

Potrošačima je prilikom izbora TV-a  važan kriterij energetska učinkovitost, jer sva tri najtraženija modela su A + energetske klase. Sva tri Samsunga mogu se pohvaliti Full HD rezolucijom od 1920 x 1080, dok skuplji modeli imaju 3D zaslon i Smart TV funkciju, stoga i višu cijenu. S obzirom na veličinu zaslona ne postoji opće pravilo - neki televizori imaju dijagonalu 40 '', 32 'i 55' ', iz čega se može zaključiti da potrošači nisu samo u potrazi za velikim ekranima. Konačan izbor, dakle, ovisi o nizu različitih tehničkih svojstava koja su relevantna za potrošače prilikom odluke o kupnji.

KAKO ODABRATI PRAVI TV U NEKOLIKO JEDNOSTAVNIH KORAKA?

1. DIJAGONALA

Različitim potrošačima u procesu odabira novog TV-a bitni su različiti kriteriji. Jedan od glavnih je bez sumnje veličina dijagonale, stoga smo ti pripremili praktične savjete o tome kako odrediti koja dijagonala je pogodna za tebe. Ako je udaljenost od TV-a na mjestu sjedenja cca 1,5 m, za tebe je veličina zaslona od 26 '' do 32 ''. Ako je ta udaljenost 2 m, odaberi TV od 37 '' do 42 '', a ako se obično sjedi na 3 metra od TV prijemnika, odaberi zaslon 55 '' ili više.

2. FUNKCIJE

Prije kupnje razmisli koje su ti tehničke karakteristike najvažnije. Možda je to Smart TV značajka koja osim praćenja TV sadržaja omogućava bežični pristup internetu, surfanje Internetom i pristup aplikacijama? Možda od svog novog TV-a očekuješ 3D prikaz slike koji pruža privid dubine uz pomoć kojeg zbivanja na ekranu izgledaju realnije.

PRONAĐI PRAVI SMART TV ZA TEBE!

3. RAZMISLI ŠTO GLEDAŠ NA TV-U

Kakav sadržaj obično gledaš na TV-u, budući da o tome ovisi izbor tehničkih karakteristika? Ljubitelji sporta zahtijevaju televiziju, visoke kvalitete pokreta slike i brzim osvježavanjem, za ljubitelje filma i igrače pametan odabir je TV u visokoj razlučivosti i prepoznatljivim bojama. Manje zahtjevni gledatelji, koji TV prvenstveno koriste za praćenje dnevnih vijesti i drugih sadržaja, obično traže televizore nižeg cjenovnog razreda, koji pružaju oštru sliku u lijepim bojama.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe