SAVJET Auto-Moto
21.3.2016. 9:35:43

3 STVARI KOJE MORAŠ ZNATI PRIJE ODABIRA LJETNIH GUMA

1/2
2/2

Bliži nam se 15. travnja, datum kada nam je zakonski dozvoljeno zamijeniti zimske gume ljetnima. Ako imaš dvojbi ili je vrijeme za kupovinu ljetnih guma, izmjeri dubinu profila (utore na dijelu gume koji dotiče cestu)svojih ljetnih guma. Ako je dubina profila manja od 1,6mm, prijeti ti kazna! Naime, dubina profila guma zakonski je propisana kako bi se osigurala sigurna vožnja, a s obzirom na to vrijede i preporuke da valja izbjegavati gume koje imaju manje od 4mm profila te gume koje su starije od 4 godine.

Najlakši način za odabir novih guma je taj da prije kupovine pregledaš gume na automobilu i zapišeš oznake koje vidiš na njima.

OZNAKE GUMA DIJELIMO U 3 SKUPINE:

1.    DIMENZIJA GUMA (ŠIRINA / PRESJEK)

Na primjeru sa slike to je oznaka 185/60. Označava da je guma široka 185mm i visoka 60mm što predstavlja visinu

2.    PROMJER GUME

U našem primjeru  to je oznaka R15. Označava gumu promjera 15 cola ili inča.

3.    NOSIVOST I BRZINA

Indeks nosivosti koji je u našem primjeru 82, označava najviše opterećenje gume. Indeks brzine, koji je u ovom slučaju H označava maksimalnu brzinu pri kojoj je vožnja sa odabranim gumama još uvijek sigurna.

 

Znaš li?                                                                                                 Jeftinije.hr je internet portal koji ti omogućuje pametnu i razboritu kupovinu. Možeš uspoređivati i pregledavati ponude iz više od 150 trgovina! Na taj način možeš lako zaključiti koje gume želiš i kod kojeg ćeš ih trgovca naručiti već danas.

 

Sve ove informacije potrebne su kako bi ove godine jednostavno i lako naručili nove gume! Provjeri dimenzije svojih guma i pogledaj ponudu u kategoriji Auto Oprema >> Ljetne gume. Tamo te čeka praktična tražilica guma, u koju je potrebno upisati željene dimenzije i pretraga može početi!

POTRAŽI NOVE LJETNE GUME >>

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe