SAVJET Auto-Moto
12.4.2016. 10:27:20

NAJBOLJIH 6 LJETNIH GUMA U 2016 PO IZBORU HAK-A

1/1

Službeni period zamjene zimskih guma sa ljetnim gumama počinje 15. travnja, pa će velik broj nas posjetiti auto mehaničare i promijeniti gume na svojim automobilima. Mnogi će se vozači odlučiti za kupnju novih ljetnih guma, a pravi izbor sigurno nije jednostavan. Ono na što treba obratiti pozornost prilikom kupovine novih ljetnih guma, možeš provjeriti ovdje»

Da kupovina ljetnih guma bude jednostavnija, svake godine brine se i naš Hrvatski autoklub (HAK) sa svojim godišnjim testom ljetnih guma. Ovogodišnji test proveden je, između ostalog, u suradnji s njihovim europskim partnerima, pa su ispitivanja provedena i na inozemnim cestama. Gume su testirane u raznim vremenskim uvjetima, pri čemu je također izmjerena potrošnja goriva, emisija buke i vijek trajanja.

Ukupna ocjena svake gume sastoji se od zbroja svih ocjena njenih voznih karakteristika. Osobine su za sve ljetne gume mjerene su u istim uvjetima što testu daje dodatnu vjerodostojnost. Kod rezultata pojedinih guma mogu se uočiti stvarno značajne razlike.

 

POTRAŽI SVOJU DIMENZIJU »

 

Dimenzija 185/65 R 15 H (do 210 km/h)

Među top šest ljetnih guma rangirane su slijedeće gume: Vredestein Sportrac 5, Continental Conti Premium Contact 5, Dunlop Sport Blu Response, Goodyear Efficient Grip Performance, Hankook Kinergy Eco K425 i Nokian Line.

Neke ljetne gume su se kod određenih karakteristikama vrlo istaknule, najbolja na suhoj podlozi je Continental, na mokroj Vredestein, a što se tiče emisije buke, Goodyear. Hankook gume i Nokian imaju dobre ocjene za sva svojstva, tako da su one također rangirane među top 6 ljetnih guma.

Guma, koja je svakako vrijedna spomena, je Michelin Energy Saver +, koja je prema rezultatima testiranja guma s najmanjom potrošnjom goriva i minimalnim trošenjem, ali nije uvrštena među prvih 6 guma, jer ne postiže dobre rezultate na mokroj cesti. Nešto vrlo zanimljivo je i kod popularne gume Pirelli Cinturato P1 Verde, koje nije bilo među rezultatima ispitivanja jer je tijekom testiranja ustanovljeno da postoji velika razlika u kvaliteti između guma proizvedenih u Rumunjskoj i onih proizvedenih u Turskoj.

Ako zbrojimo sve zajedno, možemo vidjeti da je kod nekih karakteristika, razlika među gumama ogromna. Kod vožnje na asfaltiranoj cesti, razlika u putu kočenja između najbolje i najgore gume je 11 m, odnosno 37%, dok je razlika na betonskoj cesti 17,4 m, odnosno 41,3%.

Najbolje po izboru HAK-a:

 

Dimenzija 225/45 R 17 Y (do 300 km/h)

Test guma dimenzija srednje klase ponudio nam je 4 gume, koje su dobile ocjenu vrlo preporučljivo: Continental Conti Sport Contact 5, ESA-Tecar Spirit 5 UHP, Pirelli P Zero i Vredestein Ultrac Vorti. Continental guma Conti Sport Contact 5 je uvjerljivi pobjednik, nakon što je dobila najbolju ocjenu za vožnju po mokrim i suhim cestama. Čak i kod testiranja svih ostalih svojstava dobivene su dobre ocjene, stoga možemo reći da se radi o vrlo uravnoteženim gumama.

Najbolja guma s obzirom na potrošnju goriva je Pirelli, koji je u pogledu karakteristika na mokroj cesti gotovo jednaka kao Continental. Moramo naglasiti da je Sava Intensa UHP guma, koja se ne nalazi među top ocijenjenim gumama, dobila najbolju ocjenu u smislu trošenja i emisije buke. Niži rezultat ostvarila je na temelju lošijih svojstava na mokroj cesti.

Među najboljim i najgorim gumama razlika između puta kočenja kod ovih dimenzija nešto je manja. Na suhoj cesti, razlika u putu kočenja između najboljih i najgorih guma iznosi 3,1 m, 5,4 m na mokroj cesti, a na mokroj betonskoj površini 7,1 m.

Najbolje po izboru HAK-a:

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe