SAVJET Planinarenje i penjanje
28.7.2016. 9:22:51

SAVJETI ZA PLANINARE OD A DO Ž

1/1

Neki ljeti vole uživati na moru, dok se drugi više vole uputiti u planine, koje skrivaju mnoge neotkrivene ljepote. I ti razmišljaš da se iskušaš u planinarenju? Možda samo kupuješ novu opremu. U oba slučaja, moraš voditi brigu o sigurnosti i udobnosti dok planinariš s odgovarajućom opremom. U nastavku ćemo istražiti što ti je potrebno, a i pripremili smo ti nekoliko praktičnih savjeta koje bi trebao uzeti u obzir svaki planinar.

 

Pobrini se za sigurnost

 

Kad ideš u planine, obavezno se pobrini da imaš sa sobom odgovarajuću planinarsku opremu te da je znaš koristiti kako treba. Osim toga, odaberi planinske staze koje su prikladne za tvoje fizičke sposobnosti, a u slučaju da u planine ideš sa grupom ljudi, pobrini se da prilagodite tempo najmanje iskusnom članu.

 

Obavezno provjeri vremensku prognozu!

 

Najmanje dva dana prije odlaska u planine, pozorno prati vremensku prognozu i sve obavijesti o planinskim uvjetima. Ne zaboravi se raspitati kada se otvora planinarski dom i da li je tvoj put do njega otvoren. Status pojedinih puteva vrlo jednostavno možeš provjeriti na internetu.

 

PRONAĐI SAVRŠENU PLANINARSKU OPREMU »

 

 

5 pitanja koja se trebaš pitati prije odlaska u planine:

 

1. Kakav je teren? Da li po putu ima strmih puteva ili provalija na koje treba pripaziti?
2. Kakav je najprimjereniji tip hoda za tebe i kojom brzinom se kretati? Koliko vas će hodati u grupi? Jesu li među njima možda i djeca?
3. Kakva je tvoja fizička i mentalna spremnost? Da li je odabrani put u skladu sa tvojim sposobnostima?
4. Kakva je vremenska prognoza? Imaš li prikladnu planinarsku odjeću koja će te zaštititi od vjetra i moguće kiše?
5. Imaš li u svom ruksak sve što ti je potrebno za ugodno i sigurno planinarenje?

 

Obavezna oprema svakog planinara

 

Planinarske cipele

 

Moraš odabrati planinarsku obuću koja savršeno odgovara tvojim nogama i koja je pogodna za tvoj način hodanja. Niske i mekane cipele posebno su pogodne za brze skokove na nižim nadmorskim visinama, dok su visoke cipele, koje osiguravaju dobro prianjanje i veću stabilnost, namijenjene dužim turama po zahtjevnim terenima. Pobrini se da imaš i odgovarajuće čarape.

 

Planinarski ruksak

 

Ovisno o tome, na koliko duge ture namjeravaš planinariti, moraš odabrati ruksak odgovarajuće veličine. Za duže planinarenje i zimske šetnje ti je potrebno puno opreme i ruksak od 30 litara ili više. Provjerite da li odabrani ruksak prenosi težinu na kukove, jer se time i težište pomiče prema gore i unatrag.

 

Planinarska odjeća

 

Prije svega, važno je da odabereš odjeću koja se brzo suši i koja nije od pamuka. Postoje također odlična antibakterijska odjeća koja eliminira neugodne mirise. Gornji sloj odjeće mora biti nepropustan za vodu i vjetar, a također je dobro odabrati odjeću s praktičnim džepovima i patentnim zatvaračima sa strane.

 

Štapovi za hodanje

 

Štapovi nisu obavezni dio opreme, ali oni ti mogu pomoći eliminirati proklizavanje. Prilikom kupnje moraš odabrati točnu duljinu, a velika prednost je ako štapovi nude mogućnost rasklapanja i sustav za podešavanje dužine.

 

Ne zaboravite na dodatke!

 

Osim osnovne planinarske opreme, može ti dobro poslužiti nešto od sljedećeg:
- komplet prve pomoći
- svijeća i šibice, koje staviš u vodonepropusnu torbu
- svjetiljka za glavu
- hrana s visokim energetskim vrijednostima i duge trajnosti
- bilježnica i olovka

 

PROVJERI BOGAT ASORTIMAN RUKSAKA »

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe