SAVJET Sport na otvorenom
28.7.2016. 12:48:51

ŽELIŠ NEŠTO DRUGAČIJE? ISKUŠAJ SE U STRELIČARSTVU!

1/2
2/2

Ako se želiš sportom pobrinuti za svoje zdravlje, ali ne znaš koju aktivnost izabrati, u slijedećem članku smo ti pripremili pregled o osnovama streličarstva, koje predstavlja poseban doživljaj. To je sport s dugom tradicijom, koja potječe iz 13. stoljeća, kada su osnovani prvi streličarski klubovi. Danas su na raspolaganju različiti oblici streličarstva, od modernih sa kompozitnih lukom, koje odlikuje napredna oprema, pa sve do klasičnih sa dugim drvenim lukovima.

 

Nemoj odmah u kupovinu!

 

Prije nego što kreneš u kupovinu streličarske opreme, potrebno ti je neko vrijeme da upoznaš osnovne pojmove i sve značajke na koje morate paziti. Postoje lukovi različitih vrsta i veličina, koji nisu prikladni za sve korisnike.

 

PRONAĐI SAVRŠENI LUK ZA SEBE! »

 

 

5 TIPOVA LUKOVA

 

Zakrivljeni luk

 

S ovom vrstom luka sportaši se natječu na Olimpijskim igrama. Krakovi su dvostruko zakrivljeni, što pruža ugodnije gađanje i veću brzinu strijele, luk je u nekim slučajevima opremljen stabilizatorom težine. Kraci su pričvršćeni kruto na rukohvat, i mogu se skinuti.

 

Složeni luk

 

To je najraširenija vrsta luka u suvremenom svijetu, koji uključuje ručku, dvije noge, tetivu, zatezne kabele i ležajeve kotača. Napredniji strijelci na ovu vrsta luka mogu instalirati dodatnu opremu, kao što su dalekozor, stabilizatori ili pomično ležište za strijele.

 

Goli luk

 

Ova vrsta luk je vrlo sličan složenom luku, ali ne daje puno dodatne opreme, zbog čega ima naziv "goli" luk. Sastoji se od drške i dva fleksibilna kraka, a za uporabu ga je potrebno napeti te ima označenu točku gdje se stavlja strijela.

 

Instinktivni luk

 

To je luk sa još siromašnijom opremom od prijašnjih, na koji je moguće staviti ležište za strijele i produžiti ga do 12,5 cm. Strijelac nišani i gađa instinktivno po svom osjećaju.

 

Dugi luk

 

Za one koji vole tradicionalno, za njih je savršen dugi luk, koji je nasljednik srednjovjekovnih lukova. Obično je izrađen od jednog komada drveta i tetive. Kod dugog luka postoji pravilo da mora biti dugačak onoliko koliko je i strijelac.

 

Što ako ne znaš koji luk tebi treba?

 

Streličarski stručnjaci upozoravaju da je jedan od najvećih pogrešaka kod streličarstva, da početnici prebrzo kupuju opremu po vlastitom nahođenju. Često se događa da vrlo brzo shvate da oprema nije prikladna za njih, čime je bačena poprilična količina novaca. Ako ne znaš što odabrati, potraži savjete u prvom redu u nekom od mnogih streličarskih klubova, u kojem će ti znati pomoći.

 

Odličan oblik rekreacije

 

Iako je kod streličarstva meta uglavnom statična, ovaj sport pruža kvalitetnu rekreaciju i ojačava mnoge mišiće gornjeg dijela leđa, tricepse, zapešća, vrat i sl. Ali pripazi! Bitno je da se prvo dobro zagriješ, inače možeš povrijediti zglobove i mišiće.

 

Želiš nešto više? Isprobaj "šumski put"!

 

Šumski put je izvrstan način simuliranja pravog lova. U osnovi, funkcionira tako da se na zemlju postave 3D mete u obliku životinja u prirodnoj veličini, koje igrači moraju pogoditi. Nepoznati teren i očekivanje kada će se ispred tebe iznenada prikazati meta životinje, stvara svojevrsnu adrenalinsku avanturu koja te vodi natrag u vrijeme naših dalekih predaka.

 

 

SVA STRELIČARSKA OPREMA NA JEDNOM MJESTU »

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe