SAVJET Auto-Moto
31.10.2016. 11:20:22

6 ZANIMLJIVOSTI O GUMAMA KOJE SIGURNO NE ZNATE

1/1

1. Najveći proizvođač guma je Lego, koji godišnje proizvede 306 milijuna malih guma.
2. Gume su izvorno bile bijele boje, ali kasnije su proizvođači gumama dodali karbonska vlakna crne boje, s kojima su htjeli produžiti vijek trajanja guma.
3. Najteža guma na svijetu teži 12 tona.
4. Prilikom kupnje novog automobila obično ne dobiješ dodatnu rezervnu gumu.
5. Svake godine recikliramo više od 250 milijuna guma, koje se rastopljene miješaju u asfalt i na taj način poboljšavaju uvjete vožnje na cesti.
6. Ljudi godišnje u prirodu bace više od 3 milijuna tona otpadnih guma, iako je od 2006. godine zakonom strogo zabranjeno odlaganje među normalan otpad.

NABAVI NOVE ZIMSKE GUME »

 

Da li se slabo snalaziš kada je potrebno kupiti nove gume? Bliži nam se 15. studenog, a time i zakonski rok za zamjenu ljetnih guma sa zimskima, pa smo ti pripremili vodič za odabir odgovarajućih zimskih guma, s obzirom na njihove oznake.

 

OZNAKE NA GUMAMA:

1. DIMENZIJA GUMA (ŠIRINA / PRESJEK)

Na primjeru sa slike to je oznaka 185/60. Označava da je guma široka 185mm i visoka 60mm što predstavlja visinu

2. PROMJER GUME

U našem primjeru  to je oznaka R15. Označava gumu promjera 15 cola ili inča.

3. NOSIVOST I BRZINA

Indeks nosivosti koji je u našem primjeru 82, označava najviše opterećenje gume. Indeks brzine, koji je u ovom slučaju H označava maksimalnu brzinu pri kojoj je vožnja sa odabranim gumama još uvijek sigurna.

 

Što je još posebno važno?
1. Datum proizvodnje guma

Svaka guma je označena datumom proizvodnje, tako da moramo biti pažljivi da starost gume prilikom kupovine ne prelazi godinu ili dvije. Svaka guma tijekom godina gubi svoja svojstva koja su važna za sigurnost na cesti.

2. Odabir prave veličine

Nikad ne kupuj gume krivih dimenzija, jer je takav automobil tehnički neispravan. Prije kupovine obavezno pogledaj koje su prave dimenzije guma u tvojoj prometnoj dozvoli.

3. Dodatne oznake za površinu

Obratite pažnju da li je guma označena M + S (Mud & Snow na engleskom jeziku). Određene M + S gume imaju dodatnu oznaku snježne pahulje, što označava posebnu kvalitetnu zimskih guma.

 

Znaš li?                                                                                                 
Jeftinije.hr je internet portal koji ti omogućuje pametnu i razboritu kupovinu. Možeš uspoređivati i pregledavati ponude iz više od 150 trgovina! Na taj način možeš lako zaključiti koje gume želiš i kod kojeg ćeš ih trgovca naručiti već danas.

 

Sada kada imaš sve potrebne informacije za kupovinu zimske obuće za svoj auto, predlažemo ti da pogledaš bogatu ponudi u kategoriji zimskih guma. Da bi ti izbor bio lakši, koristiti naše brzo pretraživanje guma, u koji jednostavno upišeš tražene dimenzije svojih guma i odmah možeš vidjeti ponude više od 20 trgovina.

 

 

POTRAŽI SVOJE NOVE ZIMSKE GUME »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe