SAVJET Auto-Moto
13.3.2017. 14:23:32

NAJBOLJE LJETNE GUME PO MIŠLJENJU HAK-A

1/2
2/2

Nakon što odlučiš da li kupiti cjelogodišnje ili ljetne gume za svoje vozilo, vrijeme je da pronađeš odgovarajući brand i model guma. Da bi svoju odluku lakše donio, pripremili smo kratak pregled ponude u najčešćim veličinama. Ne propustite i savjete o tome kako odabrati najbolje ljetne gume, koristeći najnovije rezultate HAK-ovog testiranja guma.

 

 

Provjeri ostale dimenzije »

 

Ispitane su 31 automobilska guma, od kojih su njih 16 pogodne za manje automobile i 15 za terenska vozila. Ispitano su samo gume renomiranih proizvođača, jer su do sada testiranja uvijek potvrdila da se testiranje manje poznatih brandova ne isplati. U nastavku su rezultati s obzirom na dvije različite veličine guma.

 

Guma za manje automobile i automobile niže srednje klase

 

U ovoj kategoriji 5 guma su se pokazale kao vrlo preporučljive, 10 preporučljive, a samo jedna guma kao djelomično preporučljiva. Takav rezultat ne čudi, s obzirom da je HAK odlučio ne provesti testiranje gume manje poznatih brandova. Među najbolje ocijenjenim brandovima su Bridgestone, Continental, Goodyear i Pirelli, a iznenađenje je marka Esa Tecar, koja je stvorena uz pomoć švicarskog udruženja poznatih servisera guma. Od navedenih guma vrijedi istaknuti gume Continental Conti Premium Contact 5, koje su se pokazale kao najbolje.

Nešto niže ocjene su dobili guma Nokian Line i Dunlop Sport Blueresponse zbog pogoršanja performansi u vožnji na mokroj cesti, ali vrijedi također napomenuti i da Dunlopove gume imaju najbolje vozne karakteristike na suhim cestama. Nešto slabije pokazale su se gume Vredestein Sportrac 5, koje nisu najbolje ležale na suhoj podlozi.

Za sve one koji puno vremena provode na cesti, vrlo bitan podatak je da Kumhove imaju veću trajnost, ali se na mokrim cestama ne ističu kao najbolje. Slabija vozna svojstva na mokrim cestama imaju gume Michelin Energy Saver + i Sava Intensa HP, ali osim toga, mogu se pohvaliti sa izuzetnom trajnošću u usporedbi s drugim gumama. Dobre karakteristike na suhim i slabe na mokrim cestama imaju gume Hankook Ventus Prime K125 3, dok su Semperit Comfort Life 2 gume loše na objema površinama.

Guma koja se kao vrlo loša pokazala u svim uvjetima i jedva prošla test je GT Radial Champiro FE1.

 

Gume za SUV i automobile gornje srednje klase

 

Testiranje guma pogodnih za SUV vozila i veća vozila srednje klase provedeno je na 15 guma na asfaltnim cestama, unatoč činjenici da je riječ o off-road vozilima. Vrlo preporučljive i preporučljive su se pokazale dvije gume, 11 gume su klasificirani kao djelomično preporučljive, a 2 gume su ocijenjene kao nepreporučljive.

Najbolje ocjene dobile su Goodyear i Cooper, nešto manje poznati američki brand. Guma Nokian Line SUV najbolje je ocijenjena među preporučljivim gumama, jer je vrlo dobra na mokroj cesti, ali uz nešto duži zaustavni put i veću potrošnju goriva. Gume marki Firestone, Pirelli i Semperit bile bi još bolje ocijenjene, ali imaju slabe performanse na mokroj cesti. Loše vozna svojstva su još izraženije u slučaju guma General, Apollo, Hankook, BF Goodrich i Bridgestone. Nešto lošije rezultate na suhim cestama imale su samo Uniroyal i Barum gume.

Loše su ocijenjene Michelin guma Latitude Tour HP, jer su imale slab učinak na mokroj podlozi, dosta dugačak zaustavni put i lateralni grip, dok Yokohamina Geolandar SUV guma uopće nije prošla test zbog očajnog rezultata na mokrom, pri čemu doslovno svi kriteriji na toj podlozi dobivaju neprolaznu ocjenu.

 

Znaš li?                                                                                                 
Jeftinije.hr je internet portal koji ti omogućuje pametnu i razboritu kupovinu. Možeš uspoređivati i pregledavati ponude iz više od 290 trgovina! Na taj način možeš lako zaključiti koje gume želiš i kod kojeg ćeš ih trgovca naručiti već danas.

 

Sada kada imaš sve potrebne informacije za kupovinu ljetne obuće za svoj auto, predlažemo ti da pogledaš bogatu ponudi u kategoriji ljetnih guma. Da bi ti izbor bio lakši, koristiti naše brzo pretraživanje guma, u koji jednostavno upišeš tražene dimenzije svojih guma i odmah možeš vidjeti ponude više od 20 trgovina.

Potraži svoje nove ljetne gume »

 

Izvor: HAK
 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe