SAVJET Grijanje i rashladni uređaji
16.6.2017. 9:21:13

ZADNJI JE TRENUTAK ZA KUPOVINU KLIMA UREĐAJA – DOLAZI VRUĆINA!

1/1

Unatoč kratkotrajnom osvježenju, u narednim danima meteorolozi najavljuju temperature visoko iznad 30 stupnjeva, na jeftinije.hr najavljujemo više od 3-struko veće potražnje za klima uređajima. Analiza ponašanja kupaca pokazala je da u lipnju interes potrošača munjevito raste, a nakon posljednje najave ljetnih sparina porast je još veći. Otkrivamo i to da su ove godine najtraženiji Mitsubishi, Vivax i Panasonic klima uređaji te da su potrošači na njih spremni izdvojiti oko 3500 kuna. 

 

Vrhunac potražnje klima uređaja je ovaj mjesec

Na vodećem hrvatskom portalu za usporednu kupovinu jeftinije.hr pripremili smo detaljnu analizu internet pretraživanja u kategoriji klima uređaja. Podaci se temelje na gotovo 43.000 pretraživanja na web portalu u protekle dvije godine.

Naša analiza kaže da zanimanje potrošača za klima uređajima eksponencijalno raste od ožujka, a vrhunac doseže u lipnju kada je potražnja 3-struko veća od godišnjeg prosjeka te na istom, visokom nivou ostaje i tijekom cijelog srpnja. 

Ove godine, potražnja je već u predsezoni (svibnju) bila viša od prosjeka. Jedan dio tog povećanja zasigurno možemo pripisati vremenskim prilikama odnosno visokim, već gotovo ljetnim temperaturama koje su sigurno uvelike utjecale na porast online pretraživanja. Naime, podaci jasno pokazuju da svake godine znatno raste broj potrošača koji istražuju ponude klima uređaja na internetu, bez obzira finaliziraju li svoju kupnju na internetu ili u fizičkoj trgovini. 

Najtraženiji klima uređaji proizvođača Mitsubishi i Panasonic 

Na jeftinije.hr smo na temelju više od 13.000 ovogodišnjih pretraživanja u kategoriji klima napravili analizu popularnosti proizvođača. Ovo je popis najtraženijih brandova 2017. do kraja svibnja, koji zajedno čine više od 60 % svih pretraživanja: 

 

1.      Mitsubishi 

2.      Vivax 

3.      Panasonic 

4.      Gree 

5.      LG

 

Ove godine potrošači su za novi klima uređaj u prosjeku spremni izdvojiti oko 3500 kuna, a cijene znatno variraju ovisno o brandu. Kod Mitsubishi klima uređaja, cijene najtraženijih modela kreću se oko 3500 kuna, kod Vivax su znatno niže, u prosjeku oko 2300 kuna, zbog nekih popularnih modela prijenosnih klima uređaja, koji su jeftiniji. Prosječna cijena najtraženijih Panasonic i LG modela iznosi oko 4400 kuna, a kod klima proizvođača Gree oko 4100 kuna. 

Najtraženiji model 2017., uključujući i svibanj je MITSUBISHI MSZ/MUZ HJ35VA koji je dostupan od 4140 kuna naviše. Svjež i moderan izgled ovog modela svoju popularnost duguje štedljivom inverterskom motoru, iznimno tihom radu unutarnje jedinice (glasnoća dostiže 22 dB) i efikasnom filtarskom sustavu.

 

Kada se najviše isplati uzeti novi klima uređaj?

Naši podaci pokazuju da su cijene klima uređaja najniže upravo u glavnoj sezoni potražnje. Kupnju nove klime potrošačima se isplati obaviti u lipnju i srpnju kada trgovci zbog konkurentske ponude nude akcijske cijene. Prošle godine u vrhuncu sezone cijene su bile oko 15 posto niže od godišnjeg prosjeka, slično očekujemo i ove godine.

 

Savjetujemo kako odabrati odgovarajući klima uređaj

Kod kupovine novog klima uređaja potrošač mora obratiti pozornost na dvije ključne stvari: snagu i energetsku učinkovitost. Snagu može svatko sam izračunati jednostavnom formulom: dužina x širina x visina prostorije x 25W/m3, a dobiveni broj zatim podijeliti sa 1000 za dobivanje potrebne snage uređaja u kW. Potrošnja energije bi kod hlađenja trebala biti barem A++, a kod grijanje barem A+. U pogledu energetske učinkovitosti, bolju iskoristivost imaju inverterske klime koje prilagođavaju svoj rad kada postignu željenu temperaturu. 

Važan element prilikom izbora novog klima uređaja je njen glasnoća izražena u dB pri čemu niži broj označava tiši rad, a nije na odmet razmisliti i o funkcijama odvlaživanja, ovlaživanja i ionizacije zraka. Ostale značajke, na osnovu kojih potrošač lakše može pronaći savršenu klimu su protok zraka, odvođenje vlage iz prostorije te naravno brand i boja klima uređaja. 

Na jeftinije.hr s obzirom na sve ove značajke u samo nekoliko klikova filtriraš ponudu klima uređaja i brzo pronađeš savršeni klima uređaj za sebe.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe