SAVJET Sportska oprema i prehrana
1.2.2018. 10:36:15

VODIČ ZA POČETNIKE: 5 DODATAKA SPORTSKOJ PREHRANI ZA KOJE MORATE ZNATI

1/2
2/2

Iako dodaci prehrani ne mogu zamijeniti sve nutritivne vrijednosti koje dobivate kvalitetnom i redovitom prehranom, definitivno vam mogu pomoći u bržem postizanju ciljeva na treningu! Suplementi su komplementarni s vašom ishranom i pomažu pokriti nutritivne nedostatke osiguravajući vašem tijelu sve što mu je potrebno za vrhunske rezultate. 

Bez obzira na cilj treninga, pravilno izabrana sportska prehrana može pomoći u poboljšanju vašeg zdravlje, performansi i tjelesne aktivnosti. Ovaj vodič donosi vam sve detalje koje morate znati o pet osnovnih dodataka prehrani koji vam mogu pomoći izgraditi čvrste temelje:

1. Proteini

Protein pomaže izgraditi mišiće i bez dostatnog udjela proteina u vašoj ishrani, vaši se mišići neće izgraditi. Prvi korak u postizanju dovoljne razine proteina je pravilna prehrana – prvenstveno ona  životinjskog porijekla, a nakon nje u obzir dolaze i suplementi uz pomoć kojih možete zadovoljiti dnevne potrebe unosa. 

U određenim trenutcima, posebno neposredno nakon treninga, uzimanje suplementa može biti djelotvornije od hrane. Iako postoji nekoliko varijanti proteina, protein sirutke je najzastupljeniji oblik. Brzo i lako se probavlja i zapravo je idealan izvor proteina nakon treninga. 

Osim proteina sirutke, kao dodaci sportskoj prehrani zastupljeni su i suplementi bjelančevina iz drugih izvorabiljni proteini (poput proteina soje ili riže), proteini mlijeka ili proteini jaja. 

 

Za najbolje rezultate PROTEINI neposredno prije i nakon treninga »


2. Riblje ulje

Brojne su prednosti uzimanja ribljeg ulja a sve proizlaze iz visokih udjela omega 3 masnih kiselina, posebice spojeva EPA i DHA. Omega 3 kiseline smatraju se esencijalnim masnim kiselinama što znači da iako su nam prijeko potrebne za zdravlje, naše tijelo ih ne proizvodi. 

Omega-3 masne kiseline mogu se pronaći u visokom udjelu u masnoj ribi, jajima, organski uzgojenoj govedini i u mesu divljači. U visokim dozama prisutne su i u namirnicama ne-životinjskog porijekla poput brazilskih oraščića, oraha i sjemenkama lana. 

Zbog zasićenosti spojevima EPA i DHA, suplementi s ribljim uljem su idealan izvor omega-3 masnih kiselina i preporučljivo ih je uzimati bilo da želite izgraditi mišiće, smršaviti ili poboljšati cjelokupno zdravlje. 

 

Nezamjenjive OMEGA-3 masne kiseline »

 

3. BCAA (aminokiseline)

BCAA su takozvane aminokiseline razgranatog lanca i u njih ubrajamo valin, izolucein i lucein. Sve tri nabrojane su esencijalne aminokiseline koje tijelo ne može samo sintetizirati iz aminokiselina pa ih se nužno mora unositi ili kroz hranu ili u obliku suplemenata. Kada se uzimaju tokom treninga, BCAA mogu produžiti performanse i ubrzati oporavak. 

BCAA tijelu mogu pomoći u podizanju energije, pojačavanju sintezu proteina, mogu poboljšati snagu te potaknuti rast mišića. Ove aminokiseline prirodno se nalaze u namirnicama koje imaju visok udio proteina, a kao suplement preporučuju se posebno za vrijeme treninga zbog mogućnosti povećanja energije, zaštite mišića i bržeg oporavka. 

 

Prije, za vrijeme i nakon treninga BCAA i ostale aminokiseline »

 

4. Glutamin

Glutamin je adaptogena aminokiselina koju nalazimo u proteinu. Visoko je prilagodljiva, u izobilju je nalazimo u mišićima kostura i od vitalnog je značaja za imunitetni sustav i opću dobrobit cijelog tijela. 

Kada je riječ o sportskoj prehrani, glutamin može značajno pridonijeti u izgradnji mišićne mase jer podržava rast mišića, smanjuje katabolizam mišića te osigurava normalan i zdrav rad imuniteta. 

Glutamin je posebno preporučljivo uzimati nakon treninga zato što ima sposobnost resintetizirati razine glikogena i glutamina u mišićima nakon serije treninga i to bez oslobađanja inzulina. Glutamin kao dodatak prehrani dobar je izbor za sve koji vježbaju nekoliko puta tjedno posebice ako su pri tome na režimu prehrane sa smanjenim unosom ugljikohidrata. 

 

Prilagodljiva aminokiselina GLUTAMIN »

 

5. Kreatin

Kreatin je jedan od najproučavanijih dodataka prehrani. Sva istraživanja su pokazala da može unaprijediti vrijeme sprinta i povećati učinkovitost kod sportaša koji se bave treninzima visokog intenziteta poput dizanja utega i treninga snage. 

Kreatin može poboljšati maksimalnu snagu i energiju uloženu u izvedbu treninga što vam omogućuje da na treningu odradite maksimalan broj ponavljanja s maksimalnom težinom. Kreatin djeluje kao „pojačivač“ stanica što pridonosi punoći i izdržljivosti mišića. 

Kreatin je inače nusproizvod dijela aminokiselina pronađenih u jetrima, bubrezima i gušterači.  Gotovo 95 posto kreatina pohranjeno je u mišićima kostura dok se preostalih pet posto nalazi u jetrima, bubrezima, mozgu i kod muškaraca, u testisima. 

Postoje različite forme kreatina, kreatin monohidrat je najpopularniji, najprovjereniji i najviše testiran među njima te prema zastupljenosti sportskih dodataka prehrani zauzima vrlo visoko mjesto. 

 

Najbolje ponude KREATIN MONOHIDRAT dodataka prehrani »
 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe