SAVJET Bijela tehnika
26.10.2020. 15:23:16

VODIČ ZA ODABIR NOVE 2U1 PERILICE-SUŠILICE RUBLJA!

1/1

Kupnja nove perilice-sušilice rublja velika je odluka u svakom kućanstvu. Odluka je to koja će osim na budžet utjecati i na vaše vrijeme, potrošnju vode i energije vašeg kućanstva te na organizaciju vaših svakodnevnih obaveza.

Kupnja ovakvog aparata iziskuje prilično istraživanja i truda oko izbora odgovarajućeg modela, njegove cijene i kvalitete. Izabrana perilica-sušilica treba odgovarati vašem budžetu i svim vašim potrebama, biti izdržljiva i kvalitetna, a istovremeno ni preglasna ni prespora.

 

KLIKNI I PROVJERI PERILICE RUBLJA »

 

Za početak, kratko o samostojećim sušilicama rublja

Zaključili ste da vam treba sušilica, ne možete više ni dana bez nje. Prva odluka koju morate donijeti odnosi se na tip sušilice – na raspolaganju su vam samostojeće sušilice rublja ili 2u1 perilice-sušilice rublja. Kod samostojećih sušilica rublja možete birati između dva tipa: kondenzacijske i ventilacijske sušilice rublja. 

Ventilacijska sušilica uzima zrak iz svoje okoline i ispušta iskorišteni zrak s druge strane. Iako je učinkovitija od ostalih sušilica, malo kome odgovara. Treba ju, naime, obavezno spojiti na vanjski odvod zraka. Gotovo je nemoguće računati na upotrebu ove sušilice ako živite u stanu.  Kondenzacijske sušilice su puno češće korištene, u njima zrak cirkulira kroz bubanj, hladi se u kondenzatoru i ponovo vraća u bubanj. Iako je praktičnija od ventilacijske, puno veći je potrošač energenata – struje i vode. 

 

KLIKNI I PROVJERI SUŠILICE RUBLJA »

 

Na što paziti kod izbora perilice-sušilice rublja 

Treći tip sušilice rublja je 2u1 uređaj s perilicom i sušilicom rublja. Iako ovakav kombinirani uređaj ima dosta protivnika najčešće je jedina opcija ako živite u stanu ili imate ograničen prostor u koji ne možete smjestiti odvojene aparate. 

Ako razmišljate o kupnji kombiniranog uređaja, morate znate nekoliko osnovnih ograničenja. 2u1 perilice-sušilice imaju nejednake kapacitete pranja i sušenja što najčešće znači da ćete opranu količinu rublja morati osušiti u dvije runde. Kod 2u1 uređaja, sušilica je kondenzacijska (nikada ventilacijska) pa takve perilice-sušilice troše više vode i struje od samostalnih sušilica. 

Kada odabirete model za sebe trebate pripaziti na kapacitet rublja kojeg uređaj može oprati i osušiti. Nikada se ne preporučuje kupiti uređaj pretjerano velikog kapaciteta (ako vam zaista ne treba) jer će takav uređaj bespotrebno trošiti jako puno struje. 

 

NAJPOPULARNIJI 2u1 MODELI PERILICA-SUŠILICA RUBLJA » 

 

Koje su karakteristike važne 

Kod odabira perilice-sušilice pripazite i na dodatne programe koji se mogu koristiti. Jako je praktično imati opciju odgođenog starta jer tako možete upogoniti perilicu-sušilicu u noćnim satima kada je struja jeftinija. Birajte opcije sušenja na različitim temperaturama jer ćete tako moći sušiti i osjetljivo rublje. 

Ako želite dobiti oprano i suho rublje koje nije potrebno peglati, birajte model s parnim sušenjem i dodatnim programima koji sprječavaju gužvanje rublja. Neovisno o modelu, ako ne želite peglati morate pripaziti da rublje izvadite iz sušilice neposredno nakon završetka programa sušenja.  

S obzirom da 2u1 uređaji nemaju isti kapacitet pranja i sušenja, praktično je da izaberete perilicu-sušilicu rublja koja ima senzore za napunjenost bubnja koji će vas obavijestiti o težini rublja kojeg ste stavili na pranje ili sušenje.  
 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe