SAVJET Auto-Moto
23.10.2018. 13:07:29

TEST ZIMSKIH GUMA

1/1

Uz lijepo vrijeme na vrhuncu produženog babljeg ljeta, rijetki razmišljaju o nadolazećoj zimi i zimskim uvjetima vožnje. Klimatskim promjenama unatoč, zima će nam svakako doći – pitanje je samo kada i koliko oštro. U svakom slučaju, od 15.11. ste obavezni ljetne gume zamijeniti zimskima i u automobilima imati propisanu zimsku opremu za automobile. 

Iako proizvođači guma tvrde da su sve nove gume dobre, dugogodišnje iskustvo europskih autoklubova u kontinuiranom testiranju cjelogodišnjih, ljetnih i zimskih guma pokazuje da je zapravo vrlo teško proizvesti gumu koja bi zadovoljila sve parametre i bila jednako dobra za sva područja i sve uvjete koje vozači mogu očekivati na cesti.

Ovogodišnje HAK-ovo testiranje zimskih guma, provedeno je u dvije najtraženije dimenzije guma 175/65 R14 T i 205/55 R16 H, a rezultati testiranja dobiveni su zbrojem različitih kriterija ocjenjivanja.

Gume su bile testirane na suhoj podlozi (15 % ocjene), na mokroj podlozi (30 %), na snježnoj podlozi (20 %) i na ledu (10 % ocjene). Osim vozne podloge, na konačnu ocjenu utjecali su i ovi parametri: potrošnja goriva (10 % ocjene), izdržljivost (10 %) i buka gume (5 %).

Konačan odabir zimskih guma ovisi o zaista brojnim parametrima. Sasvim sigurno, ukupna ocjena na testu neće biti jedino mjerilo prema kojem ćete izabrati najbolje zimske gume za svoj automobil. Dobro razmislite o svojim navikama u vožnji, u obzir uzmite uobičajene rute kojima vozite, posebno zimi.

 

Zimske gume dimenzija 175/65 R14 T

Ovu dimenziju guma koriste brojna mikro i mala gradska vozila poput Ford Fieste (na kojoj su izvršena testiranja), Toyote Yaris, Hyundaia i10, Renault Twinga ili Peugeota 206.

1. Continental WinterContact TS860 - ukupna ocjena 7,8

Prema rezultatima provedenog testiranja, Continental WinterContact TS860 guma je bila najbolja zimska guma na testiranju. Pokazala se vrlo dobrom na suhom i najboljom od testiranih guma na mokroj podlozi i snijegu. Jako je dobra i po trajnosti dok je po potrošnji goriva i buci zaslužila ocjenu vrlo preporučljiva. 

2. Dunlop Winter Response 2 - ukupna ocjena 7,8

Guma je pokazala vrlo dobre rezultate na testiranju podloga, na suhom, mokrom i na snijegu. Odlikuje je niska potrošnja goriva, a guma je dobila i vrlo preporučljivu ocjenu po trajnosti. Na testiranju, Dunlop Winter Response 2, kao i Continental WinterContact model jedini su modeli u ovoj dimenziji za koje nisu pronađeni nedostaci prema bilo kojem parametru. 

3. Firestone Winterhawk 3 - ukupna ocjena 6,8

Firestone Winterhawk 3 guma pokazala se najboljom na suhoj podlozi. Odlikuje je niska potrošnja goriva i pokazala se kao jako dobra po trajnosti. Ipak, pokazala je i nedostatke i to na mokroj podlozi, a upravo je to značajno utjecalo na smanjenje ukupne ocjene.

4. Nokian WR D4 - ukupna ocjena 6,6

Vrlo preporučljiva po trajnosti, Nokian WR D4 guma pokazala se najboljom na ledu, ali su joj nedostaci na suhom i snijegu utjecali na smanjenje ukupne ocjene.

5. Goodyear UltraGrip 9 - ukupna ocjena 6,4

Rezultati testiranja za Goodyear UltraGrip 9 pokazali su kako je vrlo dobra na mokrom, a zbog nedostataka na suhom i snijegu, smanjena joj je ukupna ocjena. Međutim, ova guma ima najbolje rezultate po pitanju trajnosti i vrlo dobre po pitanju potrošnje goriva.

Zimske gume dimenzija 205/55 R16 H

Ova veća dimenzija guma koja je bila uvrštena u testiranje jedna je od najpopularnijih dimenzija guma uopće. Može se pronaći na brojnim automobilima poput VW Golf (na kojem su i izvršena testiranja), Passatu i Touran, Renault Meganu i Scenicu, Ford Focusu, Mondeu i C-Max-u.

1. Continental WinterContact TS860 - ukupna ocjena 7,6

I u ovoj većoj dimenziji, Continentalova WinterContact TS860 guma je bila najbolja među testiranima. Vrlo preporučljive rezultate je pokazala na mokroj podlozi, a bila je vrlo dobra i na snijegu. Izvrsne rezultate je pokazala s obzirom na potrošnju goriva i buku. Na testiranju nije pokazala nedostataka.

2. Goodyear UltraGrip 9 - ukupna ocjena 7,6

Guma je pokazala vrlo dobre rezultate na suhom i najbolje rezultate na mokroj podlozi te vrlo dobra na snijegu. Odlikuje je niska potrošnja goriva, a kod Goodyear UltraGrip 9 modela nisu pronađeni nedostaci.

3. Dunlop Winter Sport 5 - ukupna ocjena 7,4

Još jedan model koji je zaslužio oznaku vrlo preporučljivo je Dunlop Winter Sport 5 guma koja kao i dvije prethodnice nije pokazala nedostataka, a bila je vrlo dobra na suhom, mokrom i na snijegu.

4. Kleber Krisalp HP3 - ukupna ocjena 6,8

Kleber Krisalp HP 3 model guma pokazao je test da je vrlo dobra na snijegu i ledu, izrazito tiha guma koju odlikuje potrošnja goriva. Na smanjenje ukupne ocjene utjecali su nedostaci koje je pokazala na mokroj podlozi.

5. Michelin Alpin 5 - ukupna ocjena 6,6

Alpin 5 zimska guma od Michelina pokazala se najboljom gumom na suhom i vrlo dobrom na mokrom. Isto tako, pokazala se najboljom prema trajnosti. Relativno veći broj nedostataka utjecao je na ukupno smanjenje ocjene. A nedostatke je pokazala na snijegu, u testiranjima razine buke (najbučnija od testiranih guma) te prema nešto većoj potrošnji goriva.

 

Najbolje i najlošije na određenoj podlozi (175/65 R14 T):

 

- najbolja na suhom- Esa+Tecar Super Grip 9

- najlošija na suhom - Semperit Master-Grip 2

- najbolja na snijegu - Firestone Winterhawk 3

- najlošija na snijegu - Nankang Snow SV3

- najbolja na mokrom - Continental WinterContact TS860

- najlošija na mokrom - Nankang Snow SV3

 

Najbolje i najlošije na određenoj podlozi (205/55 R16 H):

 

- najbolja na suhom - Michelin Alpin 5

- najbolja na suhom - Semperit Speed-Grip 3

- najbolja na snijegu - Nokian WR D4  i Giti Winter W1

- najlošija na snijegu - Yokohoma BluEarth Winter (V205)

- najbolja na mokrom - Continental WinterContact TS860 i Goodyear UltraGrip 9

- najlošija na mokrom - Laufenn I FIT LW31

 

Izvor: Hak.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe