SAVJET Sportska oprema i prehrana
25.2.2019. 18:27:37

KAKO ODABRATI SAGORJEVAČ MASTI

1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7

Odabir sagorjevača masti ne treba shvaćati olako. Prije nego što se odlučite kupiti sagorjevač koji Vam je netko preporučio, trebali biste razjasniti nekoliko osnovnih pitanja:

1. Što očekujete od sagorjevača masti?
Na tržištu ne postoji mnogo vrsta sagorjevača, a svaki od njih ima osim sagorijevanja masti i druge učinke. Stoga je potrebno razmisliti što je Vaš prioritet. Želite li više energije, suzbiti apetit ili ubrzati metabolizam, te na taj način sagorjeti više kalorija? Današnji sagorjevači kombiniraju više sastojaka kako bi obuhvatili više područja.

2. Jeste li osjetljivi na kofein ili stimulanse?
Ne treba zaboravljati da mnogo sagorjevača sadrži kofein ili drugi stimulans koji povećava razinu energije u organizmu. Ali ako već znate da ćete se okretati navečer u krevetu nakon što popijete jednu šalicu kave, trebali biste posegnuti za sagorjevačem bez stimulansa. 

3. Uzimate neke lijekove?
Nikad neće škoditi posavjetovati se sa svojim liječnikom još prije nego što počnete s mršavljenjem, a to naročito u slučaju da ste se odlučili za podršku u obliku sagorjevača. To je važno ako uzimate lijekove naprimjer za srce, tlak ili zbog interakcije sa stimulansima.

Sagorjevači masti prema obliku uzimanja

Sada možemo preći ka sljedećem koraku kojim je odabir načina uzimanja sagorjevača. Uzimati ga možemo u tri osnovna oblika, a to u prahu, u tekućem obliku ili u obliku tableta. Na Vama je da odlučite koji oblik Vam odgovara najviše.

a)      Sagorjevač masti u prahu
Ima jednostavno doziranje, a njegovu količinu znate prilagoditi prema potrebama. Njegova je najveća prednost da počinje djelovati brže, stoga ga većina ljudi uzima odmah ujutro. Neki su sagorjevači u prahu obogaćeni aminokiselinama koje održavaju Vaše mišiće za vrijeme mršavljenja.

b)     Sagorjevač u obliku tableta
S jedne strane traje nekoliko minuta dulje dok počne djelovati, no djeluje dulje vremena. To ćete ocijeniti naročito ako je Vaš cilj suzbiti glad. Postoje stotine raznih vrsta sagorjevača u obliku tableta, tako da ćete imati od čega birati. Njegovo uzimanje je najjednostavnije, bilo kada i bilo gdje.

c)      Tekući sagorjevač masti
Ovaj oblik je cjenovno povoljan i jednostavno se dozira. Apsorbira se veoma brzo i većinom se nalazi u obliku L-karnitina s raznim okusima.

 

Sagorjevači masti prema djelovanju i tvarima

1.   Termogeni sagorjevači masti
Termogeni ili termo sagorjevači najučinkovitiji su sagorjevači masti. Rade na principu povećavanja tjelesne temperature, a time povećavaju također brzinu metabolizma i frekvenciju pulsa. To znači da će se Vaše tijelo kod bilo koje tjelesne aktivnosti zagrijati brže, a zatim počne koristiti energiju od zaliha masti, te na taj način reducira masti. Osim povećanja razine energije može također doči do lupanja srca jer su njihov osnovni sastojak stimulansi poput kofeina, sinefrina ili kontroverznog efedrina. Baš zbog toga se ljudima s oboljenjem srca preporučuje radije varijant bez stimulansa.

Njihove prednosti:

·         spadaju među najučinkovitije sagorjevače
·         pomažu učinkovitom sagorijevanju masti
·         reduciraju tjelesnu težinu
·         ubrzavaju metabolizam
·         povećavaju energetsku potrošnju u tijeku dana
·         imaju stimulacijsko djelovanje
·         sagorijevaju masti i bez tjelesne aktivnosti

2. Kompleksni sagorjevači masti
Kao što možete pročitai iz naziva, kompleksni sagorjevači masti sadrže više sastojaka i obuhvaćaju nestimulacijske tvari poput L-karnitina, CLA, HCA i kroma, ali mogu sadržavati također stimulacijske tvari poput kofeina, sinefrina i zelenog čaja. Što više, često su obogaćeni vitaminima i magnezijem. Koriste sve prednosti koje pružaju njihovi sastojci koji su se pokazali uspješni kod sagorijevanja masti, redukcije zaliha masti i oblikovanja figure.

Njihove prednosti:
·       sadrže mnogo učinkovitih sastojaka i spajaju sve njihove prednosti
·       pružaju mogućnost odabira sagorjevača sa stimulacijskim ili nestimulacijskim djelovanjem
·       često sadrže vitamine i minerale 
·       poboljšavaju sagorijevanje masti

3. Sagorjevači na bazi L-karnitina
Ovi sagorjevači spadaju među najpopularnije sagorjevače. Na bazi su L-karnitina, tvari važne za život i blagotvorne za zdravlje, koje uloga jeste transportirati masne kiseline u mitohondrije, izvore energije u stanicama, a one ih zatim mijenjaju u energiju. Zahvaljujući tomu tijelo dobiva energiju od masti i učinkovito sagorijeva prekomjerne masti. Kako bi tijelo bilo sposobno stvarati potrebnu dozu L-karnitina, trebali bismo primiti 1g L-karnitina iz mesa što predstavlja 10 kg goveđeg ili 3,5 kg svinjskog mesa. Stoga ga je pogodno suplementirati i u obliku prehrambenih dodataka.

Njihove prednosti:

·    dobivaju energiju od masti i učinkovito sagorijevaju masti
·    pomažu reducirati tjelesnu težinu 
·    pomažu regenerirati mišiće poslije tjelesnog napora 
·    pomažu kod rasta mišića
·    imaju podmlađujuće djelovanje

4. Sagorjevači na bazi CLA i HCA
Kratica CLA označava konjugiranu linolensku kiselinu koja se pokazala uspješna kod reduciranja tjelesne težine i istodobno također kod povećavanja mišićne mase. HCA označava hidroksi-limunsku kiselinu, a njena najvažnija prednost jeste to da usporava promjenu ugljikohidrata u masti, a istovremeno smanjuje apetit. HCA sprječava taloženje masti i slično kao CLA štiti mišićnu masu od njenog gubitka u fazi oblikovanja.

Njihove prednosti:

·         poboljšavaju sagorijevanje masti i reduciraju tjelesnu težinu 
·         smanjuju apetit
·         usporavaju promjenu ugljikohidrata u masti
·         ubrzavaju metabolizam
·         poboljšavaju rast i štite mišićnu masu
·         smanjuju kolesterol
·         ojačavaju imunološki sustav

5. Sagorjevači na bazi kofeina
Ovi sagorjevači imaju stimulacijsko djelovanje, to znači da povećavaju aktivnost, a time i energetsku potrošnju. Ocijenit će ih naročito sportaši u fazi oblikovanja i na dijeti koja može uzrokovati nedostatak energije za trening. Osim toga da će Vam kofein dodati snagu, sagorjet ćete energiju i masti. Poboljšavaju sagorijevanje masti, ubrzavaju metabolizam, povećavaju produktivnost i sadrže tvari poput magnezija, riboflavina, pantotenske kiseline i antioksidansa.

Njihove prednosti:
·         imaju stimulacijsko djelovanje, dakle potaknut će Vas
·         povećavaju aktivnost i energetsku potrošnju
·         pogodni su za dijetu i za fazu oblikovanja
·         pomažu učinkovitom sagorijevanju masti
·         ubrzavaju metabolizam
·         sadrže antioksidanse i druge tvari koje su blagotvorne za zdravlje

6. Sagorjevači kao blokatori
U ovu skupinu spadaju blokatori ugljikohidrata, masti i kortizola. Blokatori ugljikohidrata funkcioniraju na principu prevencije i odgađanja apsorbiranja ugljikohidrata u probavnom traktu. U suštini inhibiraju enzime potrebne za razgrađivanje ugljikohidrata u šećere. Većinom sadrže ekstrakt bijelog graha. Blokatori enzima funkcioniraju na sličnom principu, no međutim, njihov je glavni sastojak najčešće kitosan koji veže masti, a u suštini ih prenese probavnim traktom prije nego što se stignu promijeniti u zalihe masti. Ako je čovjek pod velikim stresom, pretreniran je, pati od nedostatka sna ili konzumira veliku količinu jednostavnih šećera, dolazi do tvorbe kortizola. Posljedica toga je taloženje masti naročito u području trbuha. Ovi proizvodi obično sadrže krom, kofein, ekstrakt od zelenog čaja, ekstrakt od guarane, L-karnitin i mnogo ostalih sastojaka.

Njihove prednosti:
·         prevencija su od učinaka kortizola u organizmu
·         reduciraju promjenu konzumiranog jela u zalihe masti 
·         pomažu sagorijevanju masti i ugljikohidrata
·         omogućavaju konzumaciju ugljikohidrata bez ostavljanja tragova na tjelesnoj težini
·         održavaju razinu masti pod kontrolom
·         omogućavaju konzumaciju jela s većim sadržajem masti bez posljedica

 

Autor: GymBeam 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe