SAVJET Telefoni
1.2.2019. 19:10:46

KUPUJETE NOVI MOBITEL? POJASNILI SMO PAR POJMOVA O MOBILNIM KAMERAMA KOJE JE DOBRO ZNATI

1/4
2/4
3/4
4/4

Kamere su danas iz perspektive korisnika možda i najvažnija komponenta pametnih telefona, a ta je tvrdnja snažno potkrijepljena brojkama. Prije samo par godina, točnije, 2013. godine, na globalnoj razini nastalo je oko 600 milijardi fotografija. Četiri godine kasnije, 2017. godine, ta se brojka povećala na 1,2 trilijuna, s tim da je oko 85% svih snimljenih fotografija nastalo kamerama mobilnih telefona. 

Pametni telefoni doveli su do booma fotografije, a fotografiranje je postalo sastavni dio svakodnevice ogromnog broja ljudi. Fotkamo svakoga dana i fotkamo sve; bližnje, hranu, oblake i sami sebe (i to više no što smo spremni priznati). Naravno, svi proizvođači pametnih telefona u reklamama ističu kvalitetu svojih kamera, a mi, kupci, često ne razumijemo tehničku terminologiju dovoljno dobro da razlučimo koje su kamere stvarno dobre, a koje i nisu pretjerano impresivne. Napravili smo stoga kratki pojmovnik s nekoliko bitnih termina vezanih za kamere pametnih telefona. 

Procesor - Procesor pametnog telefona važan je za sve njegove komponente pa tako i kameru. Bez obzira koliko moćne bile specifikacije kamere vašeg telefona, ako je procesor loš, i fotografije će biti loše. Moć procesora možda se najpreciznije određuje brzinom radnog takta, odnosno, brojkom koja stoji uz slova GHz. Na primjer, Huawei P smart 2019 koristi moćni Kirin 710 procesor od 2.2 GHz, a dolazi s 64GB prostora za pohranu.

Megapixel (MP) - Broj uz slova MP - broj megapiksela - je broj kojm se određuje mogućnost raspoznavanja sitnih detalja na slici. Što je taj broj veći, fotografija detaljnije prikazuje ono što je uslikano, a rezolucija je veća.  Na primjer, u specifikacijama za Huawei P smart 2019 pronaći ćete selfie kameru od 8MP, te stražnju kameru od 13MP+2MP. To znači da će fotografije snimljene stražnjom kamerom biti nešto oštrije od onih snimljenih selfie kamerom. 

Senzor - Senzor je pravilu kameri ono što je procesor za pametni telefon u cijelosti. Njegova je uloga u procesu fotografiranja, laički rečeno, da "hvata svjetlo". Kada uspoređujete kamere dva telefona, ona kamera čiji je senzor veći uhvatit će više svjetla, što će rezultirati boljom fotografijom. Bolji senzor često može značiti više od ukupnog broja piksela. 

Apertura – Apertura je fizički otvor na optičkom insturmentu koje određuje najveći mogući promjer snopa svjetlosti koji može proći kroz optički sustav. U mobilnoj fotografiji označava se s f- vrijednosti. Među specifikacijama ćete tako naći, na primjer f/1.8 ili f/1.4.  Dobro je znati da što je f – vrijednost manja, to je veći maksimalni snop svjetlosti, što na koncu znači veću dubinu na fotografijama. 

Bokeh – Bokeh je općenito fotografski, a ne pojam nužno vezan za mobilnu fotografiju, no u posljednje vrijeme na tržištu su se pojavili pametni telefonu kod kojih se kao prednost naglašava upravo bokeh efekt. Termin bokeh se zapravo odnosi na estetsku kvalitetu dijelova fotografije koji nisu u fokusu. Kamera Huawei P smart pametnog telefona, primjerice, omogućuje softversko podešavanje otvora blende u rasponu od f/0.95 do 16.

AI - AI je skraćenica za engleski izraz "artificial inteligence", odnosno, za umjetnu inteligenciju. Posljednje verzije smartohonea napredne algoritme umjetne inteligencije koriste kako bi unaprijedili različite funkcije, a kineski Huawei otišao je možda i najdalje u primjeni AI-a u mobilnoj fotografiji. Na primjer, sustav umjetne inteligecije na prednjoj kameri pametnog telefonu Huawei P smart 2019 sposoban je prepoznati osam pozadinskih scenarija i na temelju njih podesiti postavke kako bi fotografija bila najbolja moguća.
 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe