SAVJET Sportska oprema i prehrana
12.3.2019. 12:28:23

KAKO IZABRATI ŠEJKER?

1/3
2/3
3/3

Šejker (shaker) je sve više i više omiljen ne samo među sportašima. Sastoji se od čaše ili boce s poklopcem koji dobro zaptiva i sadrži otvor za pijenje. Unutar se većinom nalazi metalna spiralna kuglica ili kolut koji se nalazi između poklopca i posude za jednostavno miksanje. Potrebno je paziti da je poklopac dobro pričvršćen kako bi se spriječilo curenje što bi moglo uzrokovati probleme.  Preporučuju se šejkeri koji se jednostavno peru kako bi se spriječilo gomilanje bakterija i stvaranje plijesni. Na tržištu se sve češće pojavljuju šejkeri pogodni za pranje u perilici posuđa. Glavno je oprati ga što brže nakon uporabe kako biste osim ostalog spriječili i stvaranje neugodnih mirisa. 

Šejker služi za miješanje proteinskog praška ili zamjene za obrok. Glavna prednost šejkera jeste to da svoj napitak možete izmiksati i popiti bilo gdje, nije Vam potreban nikakav mikser niti drugi kuhinjski pribor.

 
PREDNOSTI ŠEJKERA:

- pogodan je ne samo za miksanje proteinskih napitaka ili zamjene za obrok, ali i za pripremu raznih umaka, marinada, čak i omleta. 

- jednostavno se prenosi

- udobno se drži

- ima nisku cijenu

Zapremnina
Zapremninu šejkera možete prilagoditi. Postoje razne vrste, od manjih 400 ml, do većih preko 700 ml. Najčešće se koriste veličine 400 ml i 600 ml. Manji šejkeri sa zapremninom naprimjer 400 ili 500 ml jednostavno stanu u svaku torbicu. Ovi su šejkeri pogodni za proteinske koktele u manjim količinama ili za mini napitke prije treninga. No sve ovisi o količini proizvoda i o količini vode koju biste trebali upotrijebiti.
 
Materijal
Većina šejkera proizvedena je od plastike, no postoje i skuplje varijante od nehrđajućeg čelika koje imaju dulji vijek trajanja od onih plastičnih. Među plastičnim šejkerima naći ćemo i BPA-free. Ova je vrsta plastike sve više i više popularna u širokoj javnosti. U suštini je riječ o „zdravoj“ plastici. Mnoge nove studije upozoravaju da baš BPA može biti odgovoran za razne zdravstvene probleme poput neplodnosti, kardio-vaskularnih oboljenja i dijabetesa. 

VRSTE ŠEJKERA:

Jednodijelni – osnovna vrsta. Ne pruža nikakav drugi prostor ili dio za pohranu. Služi samo za miješanje napitka.

Višedijelni – mogli bismo ga zvati i smart šejker. Njegova je prednost da pruža prostor za pohranu s organizerom za pohranu prehrambenih dodataka, vitamina, malih zakuski ili ključa od ormarića. U jednoj posudi Vam pruža sve što Vam je potrebno.

Postoji i šejker koji ima sustav od dvije komore. To su dva zasebna dijela u sklopu jednog šejkera. U jednom dijelu možete imati tekućinu, a u drugom naprimjer proteinski prašak. Zatim je prije uzimanja dovoljno samo ga okrenuti, čime će se stvoriti prostor i sve će se pomiješati. 
Sljedeća vrsta jeste takozvani dualni šejker. To je novost koja štedi vrijeme i prostor. Sastoji se od dva posve zasebna dijela, a ni nakon okretanja sastojci se neće pomiješati. To su dva šejkera u jednom. U jednom dijelu možete naprimjer pripremiti napitak prije treninga, a u drugom napitak poslije treninga. Tako Vam više neće biti potrebne dvije razne boce
 

PREMA NAMJENI

Jednonamjenski – proizveden i prilagođen je specijalno za jednu svrhu, naprimjer šejkeri za pripremu proteinskih napitaka. Oni su proizvedeni kako bi dobro pomiješali prašak s tekućinom bez stvaranja grudica. Stoga je dostupno više vrsta.

Višenamjenski – nudi širi spektar mogućnosti primjene. Primarno se ne proizvodi zbog jedne svrhe, već je prilagođen kako biste ga mogli primijeniti za više aktivnosti i kako bi istovremeno pružio željene rezultate. Izmiješat ćete u njemu ne samo napitak, već i dresing za salatu, jaja za omlet, palačinke i slično. Iskoristit ga možete u kuhinji i za sportske aktivnosti. Postoje i šejkeri koji sliče bocama, jednostavno se prenose i odgovaraju outdoor aktivnostima.

Neki se šejkeri mogu pohraniti u hladnjaku ili u zamrzivaču, stoga možete u hladnom napitku uživati tijekom vrućih ljetnih dana. Među višenamjenske šejkere spadaju također višedijelni šejkeri. Za još zgodniju pripremu na tržištu su se pojavili i električni šejkeri na baterije. Posao će uraditi za Vas i ne gube na kvaliteti. Ovi šejkeri pomoći će Vam izmiksati već gotovo sve. Jednostavno se prenose s jednog mjesta na drugo, stoga su pogodni kao suputnici na putevima.

Danas je na tržištu dostupna bezbrojna količina šejkera. Cjenovno su dostupni zbilja svima. Cijena onih najjeftinijih kreće se već od 15kn - 20kn. Višedijelne smart šejkere naći ćete već i od 52kn. Na Vama je da se odlučite koliko ste spremni uložiti i u koju svrhu Vam je šejker potreban. Mnogi ljubitelji sporta ostaju vjerni brandu prehrambenih dodataka i kod odabira šejkera.
 

Autor: GymBeam 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe