SAVJET Sportska oprema i prehrana
14.4.2019. 19:11:15

KAKO IZABRATI VITAMINE I MINERALE?

1/5
2/5
3/5
4/5
5/5

Unosu vitamina i minerala mnogo puta dajemo manju važnost i unatoč tome da su neophodni za ispravan rad cijelog organizma. Primati bismo ih trebali naročito iz prehrane što ali ne mora biti dovoljno, stoga imamo na raspolaganju beskrajan niz vitaminskih i mineralnih prehrambenih dodataka za dopunu nutritivnih praznina i za ojačanje cijelog organizma.

 
Oblici vitaminskih i mineralnih dodataka

Razlikujemo tri oblika vitamina i minerala ovisno o načinu uzimanja – oblik u prahu, u tabletama i dodaci topljivi u vodi.
  
1. Oblik topljiv u vodi: ovaj oblik pogodan je naročito za ljude kojima je gutanje tableta neugodno ili im predstavlja problem. I zbog toga ovaj oblik uzimaju ponajprije djeca. Ovaj oblik sadrži točno normiranu količinu vitamina ili minerala, zahvaljujući čemu je za dopunu potrebne količine vitamina i minerala većinom dovoljna jedna topljiva tableta dnevno. Otopljen prašak također se brzo apsorbira.

2. Oblik tableta: ovaj oblik možete imati uza se bilo gdje i bilo kada. Jednostavno se pohranjuje, a u svakoj tableti se nalazi točno dozirana količina vitamina ili minerala, dakle izračunati potrebnu dozu nije nikakva prepreka koju ne biste mogli savladati.

3. Oblik kapsula: slično kao kod tableta, i kapsule možete imati bilo kada pri ruci i jednostavno se pohranjuju. Što više, u svakoj kapsuli se nalazi normirana količina vitamina ili minerala zahvaljujući čemu ćete osigurati unos potrebne dnevne doze.

4. Softgel kapsule: ovaj oblik je sve popularniji. Određeni vitamin ili mineral omotan je u želatinskoj kapsuli, a zahvaljujući fleksibilnom obliku jednostavnije se guta.Jednostavno se probavljaju, otapaju se već nakon nekoliko minuta u želucu i dobro se apsorbiraju. Pomažu primati i apsorbirati teže probavljive minerale i vitamine. 

Minerali

Otprilike 4% tjelesne težine čine minerali. Količina minerala koja je čovjeku potrebna, naravno, individualna je i ovisi o dobi, težini, ali i spola i ostalih faktora. Nedostatak minerala može uzrokovati oboljenja poput anemije, dijabetesa ili pretilosti, ali također se može pokazati na fizičkom izgledu, koži lica, kosi ili noktima.
Minerale možemo podijeliti u tri skupine. Makroelementi koji su nam potrebni u većoj količini, mikroelementi – elementi u tragovima koji su nam potrebni u manjoj količini i ultra elementi u tragovima od kojih je našem organizmu potrebna minimalna količina, ali zato neophodna.

 

Mineralni mikroelementi

Među mikroelemente, dakle elemente u tragovima koji su našem organizmu potrebne u manjoj količini spadaju cink, željezo, jod, selen, mangan, bakar, fluor, krom i dr.

 
Cink
Cink spada među elemente u tragovima i smatra se super namirnicom koja je koncentrirana u mišićima, kostima, koži, bubrezima, pankreasu, očima, a kod muškaraca u prostati. Njegov nedostatak može uzrokovati zdravstvene poteškoće i znatno se pokaže i na izgledu. Među simptome njegovog nedostatka spada teže zacjeljivanje rana, veća sklonost prehladama, problemi s kožom, poremećaji rada jetre, čak i pogoršan vid u polumraku.

Djelovanje:

poboljšava percepciju mirisa i okusa
poboljšava zacjeljivanje rana, čirova, postoperativnih rana i ožiljaka
pomaže kod liječenja akni i kožnih problema
pomaže održavati imunološki sustav
pomaže probavljati i iskoristiti masti, bjelančevine i ugljikohidrate
regulira pH
pomaže kod liječenja mentalne anoreksije
pomaže porastu i oblikovanju kostiju
pomaže održavati zdrave nokte i kosu
neophodan je za normalan razvoj spolnih organa
ublažava depresije, smiruje rad nervnog sustava
štiti jetru i smanjuje negativni utjecaj alkohola
pomaže suzbijati infekcije
pomaže kod liječenja poremećaja koncentracije kod djece
regulira razinu inzulina
štiti od povećanja, upale i raka prostate
poboljšava plodnost, određuje količinu spermija i ejakulaciju

 
Željezo
Željezo spada među najbitnije mikroelemente i jedan je od elemenata koji su neophodni za naš organizam. Bitan je sastavni dio hemoglobina, dakle njegov nedostatak može uzrokovati anemiju. Ako su zalihe željeza u organizmu dovoljne, one poboljšavaju vitalnost, rad imunološkog sustava i intelekt. Ako Vam željezo nedostaje, smanjuje se broj Vaših crvenih krvnih zrnaca i sadržaj hemoglobina u njima, a Vi možete osjećati slabost, umor, glavobolju ili jako lupanje srca. O povećanom unosu trebali bi voditi računa naročito djeca u razvoju, žene i trudnice.

Djelovanje:

ojačava imunološki sustav 
poboljšava probavu
poboljšava prijenos kisika i opskrbljuje mišiće kisikom
neophodan je za tvorbu crvenih krvnih zrnaca
liječi malokrvnost uzrokovanu nedostatkom željeza
poboljšava koncentraciju
suzbija umor i glavobolju 
poboljšava stanje kože, kose i noktiju
pomaže zdravom razvoju djece


Jod
Jod spada među mikroelemente, a u organizmu se nalazi otprilike 20 do 50 mg joda, od toga se gotovo 25% nalazi u štitnjači. Stoga je bitan za ispravan rad štitnjače koja regulira porast djece, reprodukciju, rad nerava i mišića, cijepanje bjelančevina i masti. Također je važan za tvorbu tiroksina. Velika prednost joda je to da se dobro apsorbira u ljudski organizam. Apsorbira se gotovo 100% od primljene količine. Kod njegovog nedostatka štitnjača se povećava i stvara se struma.

Djelovanje:

pomaže ispravnom rastu i razvoju 
poboljšava kvalitet noktiju, kose, zuba i kože lica
pomaže normalnom psihičkom razvoju
poboljšava produktivnost mozga i doprinosi visokom IQ
pomaže ispravnom radu štitnjače
djeluje kao prevencija od kardio-vaskularnih oboljenja
poboljšava sagorijevanje masti
sprječava starenja organizma
djeluje protiv nastanka dijabetesa i ateroskleroze
smiruje organizam
održava seksualni libido


Selen
Selen je neophodan kao antioksidans. Bez njega ne bi ljudski organizam niti rastao, niti se razmnožavao, jetra ne bi obavljala svoje funkcije te se ne bi stvarali bitni hormoni. Slično kao jod, neophodan je za ispravan rad štitnjače, ali i za zdravu kožu, kosu i održanje dobrog vida. U ljudskom organizmu nalazi se naročito u tkivima žlijezda, jetri i bubrezima. Simptomi njegovog nedostatka jesu pogoršanje imuniteta, povišena pojava raka, oboljenja srca, ali također uzrokuje kožne probleme, slabost u mišićima i umor.

Djelovanje:

djeluje kao prevencija od raka i oboljenja srca
blažava herpes i tijek bolesti AIDS
djeluje kao antioksidans
djeluje kao prevencija od moždanog udara i sive mrene
pomaže štititi stanice, masti i vitamine
poboljšava plodnost
pomaže kod liječenja bolesti poput mišićne distrofije, multiple skleroze, reume
pomaže održavati zdravu kožu lica i poboljšava rast kose
ima protuupalno djelovanje
poboljšava rad jetre
održava razinu kolesterola
kod trudnica smanjuje rizik urođenih poremećaja djeteta

 
Mineralni makroelementi

Među mineralne makroelemente spadaju mineralne tvari poput kalcija, magnezija, klora, fosfora, kalija, natrija i sumpora. Ove mikroelemente morate u organizam neophodno unositi u velikim količinama.

Magnezij
Magnezij je najvažniji unutarstanični mineral koji je nenadomjestiv za mnogo tjelesnih funkcija poput prijenosa nervnih impulsa, tvorbe zuba, kostiju i mišićnih kontrakcija. Također je važan za nerve, prenosi šećer u stanice i asistira kod njegove promjene u energiju. Prosječna preporučena dnevna doza magnezija predstavlja otprilike 300 mg. O njemu ovisi i apsorbiranje ostalih minerala, kao što je naprimjer kalcij, a to na taj način da sprječava njegovo prekomjerno taloženje.

Djelovanje:

prevencija od kardio-vaskularnih oboljenja
smanjuje umor i stres te poboljšava raspoloženje
osigurava kvalitetniji san
poboljšava koncentraciju i pamćenje
poboljšava produktivnost
pomaže ispravnom radu nervnog sustava
pomaže kod regeneracije mišića, mišićnih grčeva
poboljšava porast i tvorbu kostiju, zuba i hrskavica
pomaže radu enzima
smanjuje krvni tlak i razinu kolesterola u krvi
pomaže radu crijeva, žučnjaka i mokraćnog mjehura
aktivira enzime koji sudjeluju u ispravnom radu metabolizma ugljikohidrata i aminokiselina
poboljšava rad mišića
pomaže hidratizirati organizam i iskoristiti kisik u stanicama
pomaže radu štitnjače

Kalcij
Kalcij spada među najbitnije minerale u organizmu. Osnovni je sastavni dio zuba i kostiju, čini čak 99%, ostatak je slobodno vezan u organizmu. Ovaj je mineral nenadomjestiv za rad stanica, kontrakcije mišića, prijenos nervnih impulsa i zgrušavanje krvi. O dovoljnom unosu kalcija trebali bi voditi računa naročito vegani i ljudi s intolerancijom na laktozu.

Djelovanje:

poboljšava porast i zdravlje kostiju i zuba
pomaže kod prevencije od osteoporoze
smanjuje krvni tlak
pomaže ispravnoj probavi
djeluje kao prevencija od raka debelog crijeva
poboljšava rad mišića uključujući srčani mišić
održava zgrušavanje krvi
pomaže sprječavati mišićne grčeve
štiti od bolova u zglobovima i od fraktura kostiju
održava zdravu kožu lica
pomaže kod nesanice, nervoze i depresije
štiti od gubitka pamćenja i drugih duševnih bolesti

Kalij
Kalij spada u skupinu alkalijskih metala, a u organizmu se nalazi pretežito unutar stanica, čini čak 86% stanica. Ovaj je mineral bitan za mnoge biokemijske procese, a njegov nedostatak oštećuje rad nerava i srca. Kalij bi trebao biti u ravnoteži s natrijem, a to otprilike u omjeru 2:1. Do njegove povećane potrebe dolazi naročito kod većeg gubitka tekućina u organizmu.
 
Djelovanje:

pomaže smanjivati krvni tlak
poboljšava stabilitet unutarnje sredine
primjenjuje se kao prevencija od oboljenja srca
održava ravnotežu pH u organizmu
suzbija umor i razdraženost
utječe na ispravan rast
ima pozitivno djelovanje na kožu
poboljšava prijenos glikogena i lučenje inzulina
pomaže održavati volumen tjelesnih tekućina
poboljšava metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina
pomaže ispravnom radu mišića


 

Natrij
Natrij spada među makroelemente. Onima koji nemaju problema s krvnim tlakom preporučuje se uzimati 5 – 15 grama dnevno. Količina također ovisi i o stilu života. U tijelo dolazi najčešće u obliku soli, stoga je potrebno voditi računa o količini koju uzimamo. Simptomi nedostatka natrija jesu gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, također smanjena sinteza bjelančevina i masti, umor, glavobolja, depresija i grčevi u mišićima. 

Djelovanje:

djeluje kao prevencija od grčeva u mišićima
pomaže regulirati pH u tekućinama
održava uravnotežen osmotski tlak u stanicama
poboljšava probavu lučenjem želučanih tekućina
pomaže ispravnom rastu
pomaže prijenosu nervnih impulsa
suzbija umor i depresiju
pomaže ispravnom radu bubrega
pomaže izmjeni tvari ugljikohidrata i bjelančevina
pomaže regulirati stres
 
 

ZMA i ZMB
ZMA, često nazivana i ZMB6, smjesa je cinka, magnezij aspartata i vitamina B6. To govori samo za sebe da ova smjesa kombinira blagotvorna svojstva svih minerala i vitamina, a ima i specifično djelovanje. ZMA u velikoj mjeri uzimaju naročito sportaši, no svatko bi trebao razmisliti o dopuni ovih vitamina.

Djelovanje:

povećava razinu testosterona
poboljšava ustrajnost i snagu
poboljšava imunološki sustav
pozitivno utječe na kvalitetniji san
pomaže regeneraciji mišića poslije treninga
povećava razinu energije
pomaže sagorijevati masti
povećava produkciju hormona štitnjače
suzbija glad
poboljšava porast mišićne mase

 
Vitamini

Vitamini su, slično kao i minerali, neophodni za ispravan rad metabolizma, ali naročito poboljšavaju imunološki sustav. Nedostatak vitamina, dakle hipovitaminoza, može uzrokovati ozbiljna oboljenja, čak i smrt. S druge strane, ni hipervitaminoza nije blagotvorna, no njena je pojava veoma rijetka, ovo stanje gotovo je nemoguće.
Vitamine možemo podijeliti u dvije osnovne skupine. Prvu skupinu predstavljaju vitamini topljivi u mastima - A, D, E, K. Baš kod ovih vitamina može doći do spominjane hipervitaminoze jer nisu izlučivani urinom. Drugu skupinu predstavljaju vitamini topljivi u vodi – B, C. Kod ove skupine vitamina predoziranje je u suštini gotovo nemoguće jer se iz organizma veoma brzo luče.

 
Najpoznatiji vitamini topljivi u vodi

Vitamin C
Vitamin C ili askorbinska kiselina vjerojatno je najpopularniji od vitamina. Topljiv je u vodi i apsorbira se u krv u gornjem i srednjem dijelu tankog crijeva. Uzimanjem vitamina C kao prehrambenog dodatka tijelo primi takvu količinu koja mu je potrebna, a ostatak izluči urinom. Stoga nije moguće predozirati se ovim vitaminom.

Djelovanje:

uvjetuje stvaranje dopamina, peptidnih hormona i tirozina
djeluje kao jak antioksidans
pomaže smanjivati oksidacijski stres
poboljšava imunološki sustav i štiti organizam od infekcijskih i virusnih oboljenja
pomaže zacjeljivati rane i ožiljke
djeluje kao antihistaminik
pomaže kod liječenja sive i zelene mrene
štiti od oboljenja srca, od raka pankreasa, jednjaka, želuca i rektuma
pomaže apsorbirati željezo
smanjuje razinu kolesterola
poboljšava tvorbu kolagena
pomaže kod obnavljanja desni, kostiju, zuba i krvnih žila
sprječava starenje stanica i organizma
smanjuje rizik nastanka ateroskleroze
djeluje protiv proširenih vena i hemoroida

Vitamini skupine B
B vitamini spadaju u skupinu vitamina topljivih u vodi. U tijelu se ne talože, stoga ne dolazi do predoziranja jer se bilo koji višak iz organizma izluči. U ovu skupinu spadaju vitamini B1-17. Simptomi njihovog nedostatka jesu umor, kožni problemi, probavne poteškoće i nesanica.
Sve vitamine skupine B naći ćemo u B-kompleksu koji sadrži također inozitol, kolin i folnu kiselinu. Na potrošnju B-kompleksa do neke mjere utječe zdravstveno stanje pojedinca.

Djelovanje:

ojačavaju imunitet
smanjuju stres
poboljšavaju pamćenje
suzbijaju tjeskobu i depresije
djeluju kao prevencija od ekcema, akni, afta
poboljšavaju fizičku aktivnost

Vitamin B1
Vitamin B1, također nazivan tiamin, bio je iz ove skupine vitamina otkriven kao prvi. Tijelo je sposobno odjednom obraditi samo 30 mg ovog vitamina, stoga je potrebno redovno ga dopunjavati. No međutim, što je unos ugljikohidrata veći, to je više potrebno uzimati vitamin B1 jer mijenja ugljikohidrate u energiju. Njegov nedostatak može uzrokovati oboljenje nervnog sustava koje se zove beri-beri.
 
Djelovanje:

bitan je za rad srca
poboljšava kvalitet sna
suzbija nesanicu
poboljšava pamćenje, razmišljanje i koncentraciju
ublažava bolove
djeluje protiv promjena raspoloženja
pomaže kod morske bolesti
poboljšava rast
jak je antioksidans
poboljšava probavu
pomaže uklanjati depresiju
poboljšava rad nervnog sustava

Vitamin B2
Vitamin B2, poznat također kao riboflavin, smatra se vitaminom rasta. Svjetlo negativno utječe na ovaj vitamin i uništava ga. Vitamin B2 utječe na metabolizam energije i željeza. Bilo je znanstveno dokazano da njegov nedostatak kod čovjeka uzrokuje povišenu sklonost oboljenju od anemije.

Djelovanje:

poboljšava rast
pomaže održavati zdravu kožu, kosu i nokte
doprinosi održanju dobrog vida
poboljšava tvorbu hormona štitnjače
djeluje kao prevencija od sive mrene
povećava produktivnost
suzbija želju za slatkišima
pomaže kod liječenja problema sluznice usne šupljine
poboljšava metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina

Vitamin B3
Vitamin B3, također nazivan niacin ili nikotinska kiselina, najstabilniji je u skupini B vitamina. Primjenjuje se također u kozmetičkoj industriji. Do njegovog nedostatka dolazi rijetko, no može uzrokovati pelagru, ali i anemiju.

Djelovanje:

održava zdravu kožu, pomaže kod liječenja akni
poboljšava probavu
poboljšava metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina
pomaže zacjeljivati rane
smanjuje kolesterol
smanjuje djelovanje halucinogena
poboljšava rad srca i nerava
ublažava simptome alergije
suzbija promjene raspoloženja
pomaže kod liječenja upala vena
smanjuje krvni tlak
poboljšava promjenu tvari
poboljšava rast

 

Vitamin B6

Vitamin B6, piridoksin, slično kao i vitamin B2, gubi svoje učinke pod utjecajem svjetla. Na njegovu količinu utječe uzimanje kontracepcijskih tableta, pijenje alkohola i pušenje. Pomaže štititi stanice od genetske mutacije i sudjeluje u metabolizmu aminokiselina.

Djelovanje:

poboljšava tvorbu crvenih krvnih zrnaca, žučne kiseline, nukleinskih kiselina i protutijela
sprječava nastanak ateroskleroze
pomaže rastu i obnavljanju mišića
smanjuje kolesterol
suzbija umor
doprinosi optimizmu
ublažava PMS, grčeve i menstruacijske bolove
ojačava imunološki sustav
djeluje kao prevencija od bubrežnih kamenaca
suzbija mišićne grčeve
ublažava upale nerava
djeluje kao prevencija od reumatskih oboljenja
doprinosi rastu kod djece
pomaže ubrzavati metabolizam

Vitamin B9
Vitamin B9 ili folna kiselina, ima veliki značaj za trudnice čiji je plod u embrionalnom razvoju. Njegov nedostatak može čak izazvati pobačaj ili prijevremeni porođaj. Tijelo je sposobno ovaj vitamin iskoristiti samo u suradnji s vitaminom B12.

Djelovanje:

doprinosi tvorbi antisklerotskih tvari
poboljšava psihičko zdravlje čovjeka
djeluje kao prevencija od infarkta miokarda i moždanog udara
poboljšava tijek trudnoće
poboljšava apetit
poboljšava kvalitet kože lica i kose
djeluje kao prevencija od raka debelog crijeva, rektuma i pluća
pozitivno utječe na tvorbu serotonina i noradrenalina
pozitivno utječe na tvorbu želučane kiselin
pozitivno utječe na tvorbu crvenih krvnih zrnaca

Vitamin B12
Vitamin B12, također poznat kao cijanokobalamin, bio je od vitamina skupine B otkriven kao posljednji, ali je nenadomjestiv u tvorbi crvenih krvnih zrnaca. Kod češće konzumacije alkohola potrebno je voditi računa o njegovoj dopuni jer alkohol pogoršava apsorbiranje ovog vitamina.

Djelovanje:

pomaže ispravnom radu CNS
uvjetuje tvorbu dopamina, noradrenalina i serotonina
poboljšava psihičko zdravlje
štiti od upale vena
djeluje protiv maligne anemije
smanjuje razinu hemocisteina
poboljšava pamćenje i koncentraciju
poboljšava probavu i apetit
doprinosi rastu kod djece
djeluje kao prevencija od Alzheimerove bolesti i multiple skleroze
doprinosi tvorbi karnitina
pomaže apsorbirati željezo i producirati jod u štitnjači
pozitivno utječe na rad nervnog sustava
pozitivno utječe na tijek trudnuće

 
Najpoznatiji vitamini topljivi u mastima

Vitamin D
Vitamin D (kalciferol) spada u skupinu vitamina koji su topljivi u mastima. Ovaj se vitamin nalazi samo u nekoliko namirnica, ali dobiti ga možete i boravkom na suncu iz UV zraka.

Djelovanje:

poboljšava apsorbiranje kalcija i magnezija u kostima
poboljšava čvrstoću kostiju
regulira metabolizam fosfata
ojačava zube
pomaže neutralizirati toksične učinke olova i teških metala
pomaže apsorbirati vitamin A
djeluje kao prevencija od raka debelog crijeva, dojki i prostate
pomaže kod liječenja upale zglobova
djeluje protiv osteoporoze i osteomalacije

Vitamin E
Vitamin E, poznat također kao tokoferol, spada u skupinu vitamina topljivih u mastima. Poznat je naročito kao dodatak u kozmetičkim sredstvima. Potrebno ga je dopunjavati u organizam jer nije sposoban proizvoditi ga sam. U slučaju kontakta sa zrakom njegovi se učinci gube. Nalazi se u mnogim namirnicama, stoga rijetko dolazi do njegovog kritičnog nedostatka. 

Djelovanje:

djeluje kao antioksidans
poboljšava tvorbu crvenih krvnih zrnaca
pomaže obnavljati mišićnu masu, doprinosi njenom rastu
smanjuje krvni tlak
ima diuretsko djelovanje
usporava starenje stanica
pozitivno djeluje na rad spolnih žlijezda
djeluje kao prevencija od pobaćaja
pozitivno utječe na plodnost i potenciju
poboljšava probavu
djeluje kao prevencija od raka prostate, astme, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, sive mrene, migrene
sprječava kardio-vaskularne bolesti
ublažava PMS
smanjuje kolesterol
sprječava nastanak ugrušaka krvi

 

Kompleksni vitamini i multivitamini

Kompleksni vitamini ili multivitamini pomažu ispunjavati nutritivne praznine koje su uzrokovane nedovoljnim unosom vitamina iz prehrane ili nastaju kao posljedica stresa ili prekomjerne fizičke aktivnosti. Služe za održanje ravnoteže u organizmu i za ojačanje imuniteta. Prednost multivitamina jeste da sadrže potrebnu i preporučenu dnevnu dozu više vitamina i minerala istovremeno.

 

Kompleksni vitamini ili multivitamini namijenjeni su za oba spola, no međutim, multivitamine možemo razlikovati i ovisno o spolu čovjeka koji će ih uzimati. Ova podjela nastala je zbog toga što je metabolizam muškaraca i žena različit, njihovo tijelo ne obrađuje primljene tvari na isti način, a bitna je i činjenica da je ženama potrebna drugačija količina vitamina u usporedbi s muškarcima. Stoga razlikujemo vitamine za žene i vitamine za muškarce. 

Vitamini za žene
Vitamini za žene dopunjavaju potrebnu razinu vitamina i minerala kod žena. Sadrže sve potrebne doze vitaminskih kompleksa koji su neophodni za ispravan rad organizma, za održanje ili poboljšanje fizičkog izgleda, ubrzanje sagorijevanja masti i istovremeno ojačanje imuniteta. S obzirom da su ovi vitaminski kompleksi dizajnirani specijalno za žene i prilagođeni njihovim potrebama, najčešće sadrže vitamine i minerale poput vitamina B9, vitamina C, E, beta- karotena, vitamina D, K, magnezija, kalcija, cinka, željeza, joda i omega masnih kiselina. Kod odabira pogodnih vitamina za žene potrebno je uzeti u obzir i to u kojem se stadiju života žena upravo nalazi. 
Ženi u menopauzi potrebno je dopunjavati drugačije minerale kao trudnici kojoj se preporučuje uzimati gore spominjane vitamine i minerale, no međutim ne bi trebala zaboraviti ni vitamin B6 i B12.

Vitamini za muškarce
Kompleksi za dopunu nutritivnih praznina i za održanje stabiliteta organizma postoje i za muškarce. Muškarci mnogo puta zapostave unos vitamina i minerala i zbog toga lakše obole od civilizacijskih bolesti. Njima su potrebne drugačije količine vitamina i minerala nego ženama, a mnogo se puta usredotočavaju na ojačanje muške plodnosti ili na porast mišićne mase. Vitamini za muškarce najčešće sadrže sastojke poput B-kompleksa, vitamina A, vitamina C, E, D, magnezija, kroma, biotina, kolina, pantotenske kiseline, omega-3 masnih kiselina.

 

Autor: GymBeam 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe