SAVJET Sportska oprema i prehrana
24.4.2019. 14:17:24

KAKO IZABRATI KREATIN?

1/5
2/5
3/5
4/5
5/5

Danas na tržištu postoji mnogo oblika kreatina, a gotovo svaki proizvođač prehrambenih dodataka ima u svojoj ponudi odmah nekoliko verzija kreatina. Stoga nije zbilja jednostavno raspoznati dobar kreatin. Pa kako onda odabrati onaj ispravni?

Kod odabira kreatina najbitniji je njegov oblik i vrsta. Oblik kreatina kojem ćemo dati prednost veoma je individualan i ovisi o tome što Vam više odgovara. Da li je to oblik kapsula, kreatinski prašak, smjesa ili tekući oblik.

Oblici kreatina
Kapsule -
popularne su naročito u posljednje vrijeme i obično sadrže 100% kreatina, ali mogu također sadržavati i druge sastojke poput minerala, vitamina ili aminokiselina. Jednostavno se uzimaju i uvijek ih možete imati pri ruci.

Kreatinski prašak - najčešće dostupan oblik kreatina, često s okusom, ali tržište nudi također i verzije bez okusa koje možete umiješati u napitak.

Kreatinske smjese - ovaj je oblik većinom smjesa nekoliko raznih vrsta kreatina i često je obogaćen vitaminima i mineralima za povećanje energije, poboljšanje probave i sportske produktivnosti.

Tekući kreatin - ovaj oblik kreatina štedi probavni trakt, ali i unatoč tomu da se jednostavno probavlja, još uvijek nije toliko popularan. 

Zatim bi nas trebala zanimati vrsta kreatina. Današnje tržište nudi mnogo vrsta kreatina koje se razlikuju dodatkom aktivnih tvari, učinkovitošću, topljivošću, apsorbiranjem i mogućim nuspojavama poput nadimanja, grčeva u mišićima ili mučnine. 
 
VRSTE KREATINA
 
Kreatin Monohidrat
Kreatin Monohidrat najpopularniji je, najpristupačniji i najučinkovitiji oblik kreatina. Radi se o najjeftinijem obliku kreatina koji je bio istraživan nekoliko godina. Na tržištu možete naići na klasični naziv kreatin monohidrat koji se po pravilu sastoji od 88% kreatina i 12% vode.
 
Stariji kreatinski dodaci bili su punjeni velikim i teško probavljivim česticama koje su uzrokovale probavne poteškoće. No međutim, današnji je kreatin monohidrat mikronizirani i samljeven – čestice su otprilike 20 puta manje. Moderni oblici kreatina općenito ne uzrokuju tolike poteškoće kao starije vrste kreatina.

Tržište također nudi i naziv 100% kreatin monohidrat, dakle čisti monohidrat koji se često označava i kao Kreatin Creapure. On sadrži 100% čist, testiran i mikroniziran kreatin monohidrat bez ikakvih primjesa neučinkovitih balastnih tvari i ugljikohidrata. Ova struktura osigurava 100%-nu topljivost učinkovite tvari te brže i bolje apsorbiranje i iskoristivost. Ova vrsta kreatina ne uzrokuje želučane poteškoće.
 
Njegove prednosti:

trenutno najučinkovitiji kreatin na tržištu
odmah dopunjava energiju i odgađa energetsku krizu
ne sadrži primjese balastnih tvari i ugljikohidrata
ima izvrsnu topljivost
brzo se apsorbira
dovoljno opskrbljuje stanice vodom
cjenovno je dostupan

   

Kreatin Ethyl Ester (CEE)
Kreatin Ethyl Ester, druga najpopularnija vrsta kreatina, u suštini je kreatin monohidrat obogaćen sastojkom s nazivom ester. Nastao je iz tog razloga da nekim sportašima ne odgovara način na koji se kreatin monohidrat apsorbira. Iako učinkovito povećava mišićnu masu i snagu, može se teže apsorbirati. Upravo esterifikacija povećava njegovu sposobnost prodirati staničnom stijenkom što poboljšava njegovo djelovanje i apsorbiranje. 

To znači da se smanji potrebna dnevna doza, istodobno se poboljša apsorbiranje i također se eliminira tipično „kreatinsko nadimanje“. Kod ove vrste kreatina nije potrebna faza zasićenja niti uzimanje dekstroze ili drugih šećera za taloženje masti što je njegova sljedeća prednost.
 
Njegove prednosti:

ima poboljšano apsorbiranje
veoma je učinkovit
ne uzrokuje nadimanje niti druge nuspojave kao monohidrat
ne zahtijeva fazu zasićenja


Kreatin Ph-X
Ovaj kreatin spada među novije vrste i slično kao prethodna vrsta, ni ovaj oblik ne zahtijeva fazu zasićenja. Njegova sposobnost apsorbiranja nekoliko je puta veća od sposobnosti apsorbiranja klasičnog monohidrata, a kroz probavni trakt prolazi bez promjene. Brzo se apsorbira u cirkulaciju i ne mijenja se u kreatin zahvaljujući čemu tijelo iskoristi 100% samo za mišiće. Omiljen je ne samo kod muškaraca, već i kod žena jer ne uzrokuje nikakve probavne poteškoće i ne zadržava vodu.
 
Njegove prednosti:

ima bolju sposobnost apsorbiranja nego kreatin monohidrat
ima 100%-nu iskoristivost, ne mijenja se u kreatin
ne zadržava vodu
ne uzrokuje probavne poteškoće niti nadimanje
idealan je za muškarce i žene


Kreatinfosfat
Ova vrsta kreatina nastaje povezivanjem molekula fosfata i kreatina, kao što se vidi po nazivu. Mnogo sportaša ga traži zbog toga što je prema njihovom mišljenju izvor adenozintrifosfata i glavni dobavljač energije za mišiće. Koristi se za povećanje mišićne mase i ne veže vodu. Upravo suprotno, povećava snagu, jednostavno se probavlja i mnogi misle da je učinkovitiji od monohidrata. Kreatin fosfat nije potrebno uzimati u velikim dozama, dovoljne su i manje.

Njegove prednosti:

jednostavno se probavlja i apsorbira
ne veže vodu
nije potrebno uzimati velike doze


Kre-alkalin
Kre-alkalin rezultat je dugogodišnjeg istraživanja i ističe se time da se ne mijenja u kreatinin, dakle u tvar s nuspojavama poput grčeva i mučnine, kada je u dodiru s vodom. 
Prema istraživanjima, pH klasičnog kreatina manje je od 7.0, stoga se mijenja u kreatinin, dok Kre-Alkalin ima pH veće od 12, zahvaljujući čemu je ovaj oblik stabilniji i ne mijenja se u kreatinin. Ima bolju iskoristivost, osigurava brži porast snage i mišićne mase, neutralizira mliječnu kiselinu što pomaže regeneraciji i postizanju boljih rezultata.
 
Njegove prednosti:

ne mijenja se u kreatinin
ima 100%-nu iskoristivost
osigurava djelovanje odmah nakon uzimanja prve doze
ne zahtijeva fazu zasićenja, stoga ima povoljniju cijenu
10 puta je jači od klasičnog kreatina
ne uzrokuje velike probavne poteškoće niti nadimanje

Kreatin Malat
U usporedbi  s kreatin monohidratom bolje se otapa u vodi, učinkovitiji je u ATP ciklusu, dakle u dostupnosti mišićne energije i sprječava probavne poteškoće. Njegova velika prednost jeste da ne zadržava vodu, a zahvaljujući tomu dolazi do hidratacije i porasta volumena u mišićnim stanicama, a ne u želucu što na kraju krajeva eliminira i kreatinsko nadimanje.
 
Njegove prednosti:

bolje se otapa i apsorbira
ne uzrokuje probavne poteškoće niti nadimanje
povećava volumen stanica
značajno ubrzava regeneraciju i smanjuje umor za vrijeme treninga
ne zadržava vodu


Kreatin Piruvat
Ova vrsta kreatina kombinacija je kreatina i piruvata, tvari koja je relativno nova i služi za gradnju mišićne mase, volumena i snage. Osim toga, povećava dostupnost mišićne energije i pomaže reducirati zalihe masti. Kombinacija ovih dvaju sastojaka osigurava sinergijsko djelovanje, a njihova učinkovitost povećava se čak peterostruko.
 
Njegove prednosti:

povećava dostupnost mišićne energije
povećava razinu kreatina u organizmu u cjelokupnosti
ne zahtjeva velike doze
učinkovit je i kod sagorijevanja masti
ne uzrokuje nadimanje


Magnezij kreatin kelat
Magnezij kreatin kelat, također označavan kao Kreatin Magnapower, potpuno je novi oblik. Vlasnik patenta je gigant Albion Laboratories. Kod ove vrste bio je potvrđen porast produktivnosti, više mišićne energije i kraće trajanje regeneracije. Magnezij kreatin kelat također povećava količinu kreatina koji se može apsorbirati u mišićno tkivo, štiti kreatin od ciklizacije što pruža veću količinu aktivnog oblika. Ne zahtijeva fazu zasićenja, ne zadržava vodu i ne uzrokuje nadimanje. 

Njegove prednosti:

apsorbira se direktno u mišićne stanice
ne zahtijeva fazu zasićenja
dovoljna je manja doza, čak 5 puta manja od količine monohidrata
učinkovit je i bez velike količine ugljikohidrata
ne zadržava vodu
ne uzrokuje nadimanje


Krea-Genic
Krea-Genic je još jedan noviji oblik patentiranog kreatina s transportnim sustavom zahvaljujući kojem je stabilan u želucu i u krvi. Bolje se apsorbira i stabilan je u probavnom traktu, ne modificira se u neučinkovit kreatinin. U stanice dolazi velikom brzinom što osigurava veću tvorbu ATP, mišićne energije, povećava produktivnost mišića i ubrzava regeneraciju. Pozitivne rezultate možete vidjeti već nakon prvih dana uzimanja.
  
Njegove prednosti:

dobro se apsorbira
stabilan je u probavnom traktu
ne mijenja se u kreatinin
djeluje već poslije nekoliko doza


Kreatin HCL (Koncentrirani kreatin hidroklorid)
Najmoderniji oblik kreatina, često također nazivan „kreatin budućnosti“. To je zbog toga što ima revolucionarnu formulu koja se ističe gotovo ekstremnom sposobnošću apsorbiranja koja je prema znanstvenim istraživanjima čak za 70% bolja od kreatin monohidrata.
 
Njegove prednosti:

ima iznimno dobru sposobnost apsorbiranja
izvrsno se otapa, čak 59 puta bolje od ostalih oblika
ima unikatno mikro doziranje
ne uzrokuje nuspojave poput nadimanja, grčeva ili zadržavanja vode


Kreatin nitrat
Kreatin nitrat ima otprilike 10 puta bolju topljivost u vodi nego kreatin monohidrat. No međutim, još nijedno istraživanje nije pokazalo da je učinkovitiji od kreatin monohidrata. Njegova je velika prednost da pomaže povećati vazodilataciju nitrata i da maksimalizira sposobnost apsorbiranja za postignuće mišićavosti. 

Njegove prednosti:

izvrsno se otapa u vodi
dobro se apsorbira
poboljšava proširenje krvnih žila


Tri-kreatin citrat
Ova vrsta reprezentira potpuno novu generaciju kreatinske suplementacije. Sadrži tri molekule kreatina koje se vežu na jednu molekulu citrata zahvaljujući čemu ima 10 puta veću topljivost u usporedbi s kreatin monohidratom, ali također i biološku iskoristivost. Da bolje objasnimo, znanstveno je bilo dokazano da se iz kreatin citrata u mišiće apsorbira čak 90% kreatina, dok kod monohidrata to jeste samo 40%. To znači da je i kod manjeg doziranja moguće postići bolje rezultate.
 
Njegove prednosti:

se otapa u vodi
dobro se apsorbira
uzrokuje manje probavnih poteškoća

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe