SAVJET Računalna oprema
7.10.2019. 8:38:52

PROJEKT: SASTAVI SVOJ PC

1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6

Bombastičnim predviđanjima unatoč, PC konfiguracije su i dalje vrlo tražene i itekako imaju svoju publiku, a nekoliko je razloga zbog kojih mnogi i dalje radiju odabiru stolna od prijenosnih računala. Jedan od najvažnijih je to što se u usporedbi s prijenosnicima za sličan budžet mogu dobiti računala znatno boljih performansi. 

Za razliku od prijenosnika, stolna ili deskop računala imaju mogućnost nadogradnje a samim time veće su i mogućnosti za buduće popravke; za razliku od prijenosnih računala kod kojih je mogućnost popravka zbilja minimalizirana, kod stolnih računala je relativno lako ugraditi novu PC komponentu. Izbor je praktički neograničen i gotovo u potpunosti ovisi samo o tvom budžetu. 

A osim tih praktičnih razloga, ima neke čari i u sastavljanju vlastite PC konfiguracije. Za razliku od kupovine gotovog prijenosnika ili već sastavljenog stolnog računala, složiti novu konfiguraciju izazovan je projekt svakog geeka koji drži do sebe. 

Mozak računala

Procesor. Sastavljanje stolnog računala obično kreće od odabira procesora. A svi upućeniji znaju da se to pitanje uglavnom uvijek svede na dvojbu: Intel ili AMD? Na to pitanje nema konačnog odgovora i na kraju će svatko zapravo odlučiti za sebe.  

Što se tiče cijene, AMD procesori tek su malo jeftiniji od Intelovih, ali Intel ipak ima malo veći asortiman pa cijena možda neće biti presudna. Gejmeri među vama će potvrditi da, ako se novi komp slaže prvenstveno za igranje, ne treba tražiti dalje od nekog od modela AMD procesora, a ako želiš imati više mogućnosti procesora (za napredno grafičko uređivanje, editiranje videozapisa, produkciju), Intel procesor bi mogao biti odgovor. 

Grafička kartica. Dvije su opcije oko grafičke kartice kada sastavljaš vlastiti PC – integrirana ili odvojena grafička. Od integrirane grafičke nemoj očekivati bogzna kakve performanse, ali će ipak biti dovoljno dobra za jednostavno korištenje računala. Kod odvojenih grafičkih kartica vječna se borba vodi između dva proizvođača – AMDa i Nvidie. 

Oba imaju vrlo široku ponudu grafičkih kartica pa izaberi onu koja odgovara tvom budžetu. Obrati pozornost na utor grafičke i kompatibilnost sa matičnom pločom. Još je jedna fora na koju trebaš obratiti pozornost: grafička koja podržava FreeSync (AMD) ili G-Sync (Nvidia) omogućit će ti puno bolju kvalitetu prikaza slike u igrama ako imaš monitor kompatibilan s jednom od tih tehnologija.

Srce računala

RAM. U današnje vrijeme većina modernih računala koristi dva tipa memorije DDR3 i DDR4. Radnu memoriju računala biraj prema kompatibilnosti s matičnom pločom. Današnji minimum je 4GB RAMa, prosjek bi bio 8GB, a sve iznad toga je više nego poželjno, posebno ako ih mislimo trošiti na gejming.  

HDD (SSD). HDD primarno služi za pohranu podataka na računalu – filmova, slika, glazbe dok je SSD namijenjen pohrani OSa, igara i aplikacija. Iako bi idealno bilo imati SSD disk dovoljno velik za sve podatke, instalacija oba diska je zapravo najisplativija opcija. Cijene SSD diskova i dalje su prilično visoke pa su SSD diskovi do 256 GB prosječan odabir većine korisnika. HDD diskovi bi trebali biti minimalno 500 GB, 1 TB je već postao standard čak i u budeget-friendly konfiguracijama.

Matična ploča. Kod matične je najbitnije da je kompatibilna sa grafičkom karticom, procesorom i RAM memorijom, ali i ostalim komponentama poput SSD i HDD diska. Odabir prave matične ploče stoga ponekad može biti težak i kompliciran jer se na nju moraju spojiti sve ostale komponente, a matična uz to mora jamčiti i njihovu potpunu funkcionalnost. Vrste i broj PCI ekspres sabirnica, video izlazi, broj USB portova, a naročito USB 3.0 su također vrlo važne stavke prilikom odabira.

Kada odabira nove matične, najjednostavnije je na stranici proizvođača provjeriti kompatibilnost sa svim ostalim komponentama, u prvom redu s procesorima. 

Napajanje. Svi PC entuzijasti znaju da i odabiru napajanja treba posvetiti pažnju kod sastavljanja novog stolnog računala. Nemoj se dovesti u iskušenje i kupiti neko jeftino napajanje jer su napajanja ta koja su odgovorna za pravilno funkcioniranje cijelog računala. Loše odabrano napajanje može prouzročiti kvarove na skupoj matičnoj ili grafičkoj kartici tako da stvarno treba ozbiljno i oprezno odabrati ono koje najbolje odgovara. 

Tijelo računala

Kućište. Svi koji se odvaže na sastavljanje vlastite PC konfiguracije posebnu će pozornost obratiti na odabir kućišta. Ukratko, razlikujemo Mini, Midi i Full-Tower, a svaki od njih je idealan za različite vrste PC računala. Mini-Tower je idealan za uredska računala koja nemaju mnogo hardvera, Mini-Tower je najpopularniji tip kućišta za stolna računala zbog svoj fleksibilnosti i dimenzija dok je Full-Tower rješenje koje odabiru najzahtjevniji korisnici. 

Osim unutarnjeg razmještaja komponenti, treba obratiti pozornosti i na dostupnost vanjskih utora na odabranom kućištu. Praktično je da s vanjske strane bude nekoliko portova za USB, HDMI i DVI te audio utor za slušalice i mikrofon. Kućišta su danas puno više od obične „kutije“, a neka od njih imaju impresivan dizajn koji uključuje LED osvjetljenje ili stranice od kaljenog stakla

Hlađenje. Ozbiljniji korisnici stolnih računala veliku pozornost posvećuju i pitanju adekvatnog hlađenja pa je iznimno važno i koliko i kakvih ventilatora dolazi uz odabrano kućište te koliko ih se može dodati. Oni najzahtjevniji često uz ventilatore biraju i odvojeno vodeno hlađenje za procesor i grafičku karticu. Kvalitetnija kućišta dolaze i s praktičnim filterima koji su ključni u sprječavanju ulaska prašine u unutrašnjost kućišta. 
Nakupljena prašina može znatno oslabiti rad ventilatora i onemogućiti ulazak zraka što će svakako utjecati na rad i performanse računala. Osim pažljivog odabira, vrlo je važno i redovito održavanje i čišćenje sustava hlađenja. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe