SAVJET Računalna oprema
26.2.2020. 14:56:15

NAJBOLJA DODATNA OPREMA ZA SVA PRIJENOSNA RAČUNALA

1/3
2/3
3/3

Biranje, kupovina, raspakiravanje novog laptopa dovoljno je uzbudljivo samo po sebi pa često u drugi plan padne odabir i kupnja potrebne dodatne opreme. I to poprilično nezasluženo jer tek s pametno odabranom dodatnom opremom za prijenosna računala naši laptopi mogu pokazati svoj pun potencijal. Dodatna oprema za laptop donosi obavit će za tvoj laptop brojne korisne zadatke – od zaštite samog prijenosnika do povećanja produktivnosti.

Dodatna oprema je na raspolaganju bez obzira na to za što će se novi laptop primarno koristiti, hoće li biti korišten za posao, igranje ili gledanje filmova. U ovom savjetu, donosimo vam popis najbolje dodatne opreme za prijenosna računala iz domaćih web trgovina, koju možete provjeriti i usporediti kod nas na Jeftinije.hr.

Torba / Ruksak / Etui / Sleeve  

Sigurnost treba biti na prvom mjestu pa je bilo logično da na sam vrh liste najvažnije dodatne opreme za prijenosnike stavimo torbe za laptop. Puno se različitih proizvoda može obuhvatiti pod terminom torbe za laptop – od samih torbi (s ručkom ili za nošenje preko ramena) do ruksaka, čak i torbi s kotačićima, ali i etuija i takozvanih sleeve (ili skin) navlaka.

Jedan od ovih proizvoda najvažniji je dodatak laptopu, i samo zahvaljujući njemu svoj laptop možete zaštiti od udaraca, padova, kiše i drugih vremenskih (ne)prilika.  Osim na vrstu torbe, kod odabira treba obratiti pažnju na veličinu – uglavnom se biraju prema veličini zaslona laptopa.

USB / Bluetooth miš

Još jedan ključan dodatak prijenosnom računalu je miš. Žični ili bežični, izbor je na vama, ali gotovo smo sigurni da će vam miš u nekom trenutku zatrebati. Touchpad na laptopu vrlo brzo će postati prenaporan za precizno i svakodnevno korištenje pa je miš zapravo osnovni komad dodatne opreme.

Externi miš će upotrebu laptopa učiniti mnogo jednostavnijom i bezbolnijom, posebno ako na njemu često radite i/ili se igrate. Kod odabira miša, na raspolaganju su vam USB ili bluetooth miševi koji su bežično povezani s laptopom (putem bluetootha ili USB-a), i za rad uglavnom koriste jednu ili dvije AA baterije, te žični miševi koji će zbog brzine odaziva biti prije izbor gamera nego poslovnog korisnika. Dobra je vijest što zaista ne trebate potrošiti mnogo za kupnju kvalitetnog i praktičnog miša koji će vam dugo trajati.

USB memorija / vanjski tvrdi disk

Koliko god velika bila količina memorije vašeg laptopa, vanjski tvrdi disk ili USB memorija pokazat će se praktičnim rješenjem u mnogim situacijama. Iako služe istoj svrsi, dobro ih je imati oboje. Na vanjskom tvrdom disku možete držati kompletan back-up vlastitih podataka, svoju kolekciju računalnih igara, filmova, serija, fotografija i drugih privatnih podataka dok je USB memorija jako praktična za dijeljenje raznih podataka s drugim ljudima.

USB memorije se dana smogu kupiti za vrlo mali iznos, dobro ih je imati pri ruci kada s kolegom ili prijateljem želite podijeliti konkretne podatke i datoteke. Vanjski tvrdi diskovi znatno su skuplji od USB memorija, ali i dalje vjerujemo da su itekako vrijedi investicije.

Stalak / cooler

Stalak za laptop možda nije prva dodatna oprema koja će vam pasti na pamet (ili možda čak i trebati), ali jednom kad ga isprobate požalit ćete da niste i ranije. I najobičniji stalak za laptop olakšat će vam korištenje laptopa za radnim stolom, na kauču, fotelji, krevetu, a ako pri tome ime ugrađeni cooler vaš laptop će vam biti itekako zahvalan.

Sami stalci napravljeni su od plastike, metala ili aluminija i pomoći će vam podignuti laptop kako bi zaslon bio u visini očiju a tipkovnica blago uzvišena za lakše tipkanje. Cooler stalci ili hladnjaci, pored navedenog imaju i funkciju hlađenja laptopa uz pomoć ugrađenih ventilatora. Spajaju se putem USB-a, a nerijetko i sami imaju više USB priključaka koje možete koristiti.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe