SAVJET Fitnes i vježba
27.3.2020. 13:49:27

I KOD KUĆE MOŽETE NAPRAVITI DOBAR TRENING

1/3
2/3
3/3

Neizvjesna i poprilično neugodna situacija s koronavirusom zatvorila nas je na neko vrijeme u naše domove i preko noći nam promijenila sve one male i velike rituale koji su činili život ispunjenim. U nekim od rituala u kojima ste uživali ne morate prestati čak ni sada u izolaciji, dovoljno je samo malo kreativnosti i prilagodbe s kojima i ovakva svakodnevica može postati ispunjenija i ugodnija!

Jedan od takvih je i trening – nema smisla odustati od redovitih treninga i plana vježbanja na kojima ste tako dugo radili, treba ih samo malo prilagoditi situaciji. A briga za fizičko, ali i psihičko zdravlje u ovim je trenutcima važnija nego ikada. Izgleda da se s time slaže i većina građana koji ove dane provode u izolaciji, jer su po podacima Jeftinije.hr u jeku epidemije upravo utezi i razne sprave za vježbanje jedni od najtraženijih proizvoda u web trgovinama.  

S obzirom na to da sve vrijeme ovih dana provodimo kod kuće, nema opravdanja za preskakanje treninga. To mogu biti jednostavne vježbe istezanja, lagano zagrijavanje, vježbe joge ili pilatesa, dizanje utega ili vježbanje na spravama ili kombinacija svega navedenog. Važno je održavati fizičku aktivnost, važnije nego ikada jer su nam sada uskraćene šetnje, vožnje biciklom, aktivnosti u prirodi u kojima bi sigurno u normalnim okolnostima uživali. Osim toga, vježbanjem stimuliramo i razine hormona i povoljno utječemo na psihičko zdravlje, koje je u ovim prilično stresnim trenutcima od ogromne važnosti. 

Nemojte ovih dana preskakati trening kod kuće, osnovna fitnes oprema i oprema za vježbanje bit će vam više nego dovoljna za i najizazovniji trening. Pretvorite mali kutak svog doma u kućnu teretanu, uključite i ostale članove obitelji u program vježbanja, vježbajte s djecom, zabavite se čineći dobro svom tijelu i umu. 

Ovo je osnovna oprema za vježbanje koja vam može biti od koristi:

Podloga za vježbanje

Ako vam je dosta skliskog poda ili tepiha na kojem najčešće vježbate, razmislite o kupovini podloge za vježbanje. Iako ih najčešće asociramo uz jogu, prostirke za vježbanje pametan su izbor za svaku vašu fitnes rutinu.  Kod kupovine pripazite da se prostirka ne kliže i da je jednostavna za čišćenje.

Set utega

Brojne su prednosti vježbanja s utezima, za muškarce ali i žene pa ih definitivno ne treba zanemariti kada razmišljate o teretani kod kuće. Set utega različitih veličina i mogućnošću podešavanja opterećenja bit će odličan izbor za  jačanje mišića i postizanje željenog tonusa, a vlastitom napretku možete prilagođavati i korištenu težinu. Za još više mogućnosti vježbi koje možete izvoditi s utezima, razmislite o kupovini klupe za dizanje utega. Mnoge od njih su sklopive pa neće zauzeti previše prostora.

Elastične trake

Elastične trake su ultimativan rekvizit za vježbanje kod kuće – praktične su, male i prijenosne, a istovremeno izrazito učinkovite. Umjesto dugačkih verzija razmislite o mini elastičnim trakama koje obično dolaze u tri različite verzije otpornosti za istezanje i vježbanje.

Eliptički trenažer

Kada bismo trebali izabrati samo jednu spravu za vježbanje kod kuće, ovo bi bio naš izbor. Ako ste ljubitelj aerobnog treninga, stručnjaci kažu da je eliptički trenažer  idealno rješenje. Na njemu ne dolazi do prevelikog opterećenja zglobova kao kod većine traka za trčanje, a odličan su odabir i nakon napornih treninga snage.

Girje 

Girje su multifunkcionalni rekvizit za vježbanje i jedan od najučinkovitijih načina razvijanja snage. Za razliku od običnih utega i bučica, specifičan oblik girje mijenja način prijenosa težine i utječe na promjenu centra ravnoteže ovisno o tome kako držimo i pomičemo girju.

Valjak za istezanje i lopta za vježbanje

Najvažniji učinak foam rollera je masaža i istezanje mišića, a ako ga koristite ispravno možete značajno ili u potpunosti smanjiti bol u mišićima nakon napornih treninga. Isto vrijedi i za loptu za vježbanje koju možete dodatno iskoristiti u raznim pilates vježbama istezanja. Istezanje mišića omogućuje bolju cirkulaciju koja će pomoći oporavku stoga se preporučuje korištenje na početku svakog treninga za razgibavanje i na kraju treninga za istezanje.

Uže za preskakanje

Za intenzivan trening izaberite preskakanje užeta, vježba za koju se mnogi slažu da je jedna od najkorisnijih kardiovaskularnih vježbi koja usput trenira sve mišićne skupine – od nogu do ramena. Jedino što vam treba su kvalitetne tenisice i uže za preskakanje idealne dužine.

Fitnes sprave

Za sve vas koji kod kuće imate dovoljno prostora i razmišljate o cijeloj sobi namijenjenoj fitnesu i vježbanju, spomenut ćemo još nekoliko većih fitnes sprava. Osim spomenutih eliptičkih trenažera, za aerobnu vježbu razmislite o sobnom biciklu ili traci za trčanje, a zbog slabijeg opterećenja na zglobove, popularan izbor su i sprave za veslanje koje su primjerene svima bez obzira na dob ili fizičku spremu. Ako radije želite vježbati vježbe snage, razmislite o višenamjenskim spravama koje omogućuju rad svih mišićnih skupina.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe