SAVJET Vrt i okućnica
15.5.2020. 13:00:46

NAJBOLJI VISOKOTLAČNI ČISTAČI

1/1

Visokotlačni čistač ili perač (popularno zvan miniwash) jedan je od najpouzdanijih i najsvestranijih alata za čišćenje terasa, okućnica, bazena, automobila, bicikla, motocikla i gotovo bilo kojih drugih površina, čak i fasada ili ograda. S lakoćom će oprati i najtvrdokornije mrlje od blata, plijesni, boje, prašine i druge prljavštine.

S visokotlačnim čistačem zauvijek ćete se riješiti ružnih mrlja na vrtnom namještaju, plijesni i mahovine na vanjskim zidovima, prljavštine na ogradama, a popločane terase, prilazi ili staze u vrtu bez problema će zasjati svojim starim sjajem. Visokotlačni čistač iznimno je praktičan dodatak svakom kućanstvu, a u čišćenju bilo koje vrste površine ili razine prljavštine, uštedjet će vam ogromnu količinu ne samo vremena već i vode i sredstava za čišćenje. 

Koji je model najtraženiji?

Proizvod kojeg su online korisnici Jeftinije.hr najviše pregledavali u kategoriji Visokotlačni čistači u 2019. je bio Kärcher visokotlačni čistač K3 Full Control, a u top 5 brandova koji su najpopularniji među korisnicima Jeftinije.hr domniniraju: Karcher, Bosch, Lavor, Black & Decker te Rem Power

Kako odabrati pravi model visokotlačnog čistača? 

Kod odabira visokotlačnog čistača u obzir trebate uzeti nekoliko važnih karakteristika. Prvenstveno oznake pritiska i protoka. Veći pritisak tlaka znači i temeljitije čišćenje, a veći protok vode znači da će čišćenje biti brže obavljeno. Kod odabira konkretnog modela, to su prve karakteristike na koje trebate paziti i ovise prvenstveno o tome za što vam visokotlačni čista treba.

Kupnja miniwasha nije mala investicija i pametno je kupiti model koji će svojim performansama a prema tome i cijenom, odgovarati točno onome što želite. Za kućnu upotrebu većina koristi perače koje možemo podijeliti u tri osnovne skupine:

1. Za jednostavnija čišćenja manjih površina poput bicikla ili vrtnog namještaja, prilaza, automobila, alata i slično, većinom se koristi jednostavniji, slabiji perač čiji je motor do 1600 W, tlak je do 110 bara, a protok vode do 350 l/h. čistaće do 110 bara možete pronaći po cijenama do 1000 kuna. 

2. U drugoj skupini su perači namijenjeni većim površinama, malo većim automobilima, prostranim terasama i okućnicama s motorom snage oko 1900 W, tlakom do oko 130 bara i protokom vode do 400 l/h. Kod ovakvih modela bogatiji je i izbor dodatnih nastavaka. Cijena ovakvih čistača je do oko 1500 kn. 

3. U trećoj skupini su perači čija je snaga motora oko 2000 W, pritisak je iznad 130 bara a protok vode iznad 400 l/h. Ovakvi su visokotlačni čistači spremni i za najtvrdokorniju prljavštinu na velikim površinama. Njima možete oprati velika vozila, velike površine zidova ili bazena, velike terase i okućnice. Cijene ovakvih modela mogu biti i po nekoliko tisuća kuna. 

Dodatna oprema i deterdženti

Osim karakteristika modela, namjenu, cijenu i učinkovitost visokotlačnog čistača određuje i broj dodataka i mogućnost korištenja deterdženta. Među osnovnim dodacima koje ima svaki model su mlaznica i pištolj, a svi ostali dodaci ovise o namjeni perača. Razni podesivi nastavci (mlaznice) namijenjeni su čišćenju različitih površina poput automobila ili bicikla, različitih podnih površina ili na primjer žlijebova.

Pojedini modeli imaju ugrađen spremnik za deterdžent, a postoje i posebni dodaci koji se koriste kod modela koji takav spremnik nemaju. Upotreba specijaliziranog deterdženta može vam olakšati čišćenje najtvrdokornijih mrlja, a uglavnom se razlikuju prema tipu površine za koju će se koristiti – npr. za metal, drvo ili kamen. 

Dodatnu opremu izaberite prema vlastitim potrebama, a u ponudi web trgovina ćete pronaći sve moguće modele visokotlačnih čistača, različite nastavke i dodatnu opremu s kojom će ovakav čistač postati jedan od najkorištenijih i najpraktičnijih pomoćnika. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe