SAVJET Muška obuća
21.5.2020. 15:00:39

KAKO IZABRATI TENISICE ZA TRČANJE?

1/1

Mnogi će se trkači složiti da savršena tenisica za trčanje – ne postoji. Kada je riječ o trčanju, jednoj od najpopularnijih sportskih aktivnosti, različiti faktori imaju utjecaja – način na koji trčimo, naša težina, površina po kojoj najčešće trčimo kao i oblik stopala. Sve to otprilike znači da nijedna tenisica, koliko god dobra bila neće odgovarati svakome od nas.

Međutim, dobro izabrana tenisica za trčanje čuvat će naše fizičko stanje, štitit će zglobove, koljena i kralježnicu od velikog opterećenja prilikom trčanja. Kako će se povećavati kilometraža i intenzitet treninga, tako ćete sve više uviđati važnost kvalitetnih i dobro izabranih tenisica za trčanje.

Kako onda odabrati savršenu tenisicu za trčanje? Za početak, svaki bi model trebao zadovoljiti jedan cilj – nenametljivost. To je ono što svi želimo od naših tenisica, da nam ne smetaju dok trčimo i da bez stezanja, zapinjanja, žuljanja i pretjeranog znojenja, možemo otrčati planiranu rutu. S više trkaćeg iskustva i odabir postaje specifičniji i od tenisica tražimo konkretne karakteristike. Ali svakako vrijedi upamtiti da je prvi i osnovni uvjet uvijek udobnost.

3 važna faktora kod odabira tenisica za trčanje:

     1. Vrsta / gazište stopala  

Način na koji gazimo uvelike definira vrstu tenisica koje ćemo izabrati za trčanje. Prema načinu gaženja razlikujemo 3 vrste stopala: najčešće je klasično neutralno stopalo, iduće je pronacija ili spušteno stopalo koje karakterizira spuštenost srednjeg dijela stopala te treća vrsta je supinacija, ujedno i najrjeđi oblik stopla kod kojeg je specifično da osobe gaze po vanjskom rubu stopala. 

     2. Podloga po kojoj trčimo

Na odabir tenisica treba utjecati i vrsta podloge po kojoj najčešće trčimo: asfalt ili beton, šumska ili brdska staza, pijesak, trava – svaka od tih podloga trebala bi činiti razliku kada odabirete nove tenisice. Ovisno o podlozi kojoj su namijenjene tenisice se razlikuju po dizajnu potplata, materijalu od kojeg su napravljene i težini.

     3. Veličina tenisica

U pravilu, svaka trkača tenisica mora biti veća barem 5 mm od vaše standardne veličine, što otprilike znači da trebate kupiti tenisice koje su barem ¾ broja veće od uobičajene veličine koju kupujete. Ako je tenisica iste veličine stopala vrlo brzo će doći do neželjenih žuljeva jer stopalo pod opterećenjem natiče, a ako u takvim tenisicama trčite nizbrdo može doći do nabijanja prstiju o prednji dio tenisice. Kod odabira, pažnju treba obratiti i na širinu tenisice koja mora odgovarati širini stopala. 

Trenutno najpopularniji modeli tenisica za trčanje

Provjerili smo neka od najvažnijih portala namijenjenih trčanju i trkačima i sastavili listu najpopularnijih i najboljih tenisica u 2020. Dobra vijest je da je većina preporučenih tenisica dostupna i u domaćim web trgovinama pa ih sve možete pregledati i usporediti na Jeftinije.hr. 

Evo popisa deset najbolje ocijenjenih modela tenisica za trčanje u 2020.:

ASICS Gel Contend 5
ASICS Gel Kayano 26
SALOMON Speedcross 5
SALOMON Sonic 3 Balance
MIZUNO Wave Inspire 15
NIKE Pegasus Turbo 2
NIKE Pegasus 36
SAUCONY Ride Iso 2
HOKA One One Arahi 4
UNDER ARMOUR Hovr Machina

Dodatna oprema za trkače

Osim kvalitetnih tenisica, za trčanje se isplati pažljivije izabrati i dodatnu opremu. U prvom redu to su hlače, majice i čarape. Baš kao i kod tenisica, funkcionalnost odjeće za trčanje treba biti na prvom mjestu. Izbjegavajte pamučnu odjeću i čarape i izaberite prozračne materijale koji se mogu brzo osušiti i koji su dovoljno prozračni i lagani i udobni i neće vam smetati na treningu. 

Ako trčite redovito, sasvim sigurno vam treba i sportski sat ili mjerač s kojim ćete moći precizno pratiti napredak, dužinu i težinu rute, GPS koordinate, vrijeme potrebno za određeni broj kilometara, otkucaje srca i slične parametre koji vas zanimanju i koji vam mogu pomoći pratiti fizičko stanje i napredak trčanja. Ako trčanje ne možete zamisliti bez omiljene glazbe ili umjesto sportskog sata želite koristiti mobitel, provjerite torbice za mobitele za trčanje, pojasne torbice ili ruksake za trčanje. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe