SAVJET Auto-Moto
28.5.2020. 16:36:37

PREDNOSTI I MANE NAJPOPULARNIJIH NOSAČA ZA BICIKL

1/2
2/2

Bliže nam se odlasci na godišnji odmor, a zahvaljujući povoljnoj situaciji izgleda da ćemo ove godine ipak stići do omiljenih morskih destinacija. Mnogi od nas za odlazak na godišnji najradije biraju vožnju osobnim automobilom, što ni ne čudi s obzirom na brojne prednosti.

Jedna od najvećih prednosti odlaska na godišnji osobnim automobilom je mogućnost nošenja većeg broja potrebnih stvari bez prevelike muke. A jedna od najvažnijih koje ćemo i ove godine ponijeti na odmor je - bicikl.

Bez obzira planirate li kratki odmor tijekom produženog vikenda ili dvotjednu uživanciju na nekoj skrivenoj lokaciji, bicikl će vam biti savršen suputnik. Pod uvjetom da na automobilu imate nosač za bicikl(e).

Auto nosače za bicikl možemo svrstati u 2 glavne kategorije: nosači za krov i nosači za vrata prtljažnika. Još je jedna kategorija nosača za bicikl i to onih koji koriste kuku za vuču, no najveća im je mana što zahtijevaju ugradnju kuke, što znači i dodatnu investiciju.

Biciklistički nosači s montažom na krov

Najzastupljenija vrsta nosača za bicikle su definitivno krovni nosači. Najveća prednost ovih nosača je što uzdužni nosači (šine) mogu poslužiti za montažu krovnih kutija ili skija. Krovni nosači su jednostavni za montažu, odgovaraju svim vrstama vozila, bez obzira na veličinu, oblik ili visinu, a nije zgorega napomenuti da su i najjeftiniji.

Najveći nedostatak ovakve vrste nosača je samo podizanje i spuštanje bicikla na krovni nosač, a svakako vrijedi uzeti u obzir i povećanu buku od vjetra tijekom vožnje, kao i povećanu potrošnju goriva te svakako veće gabarite u visinu što može stvoriti problem prilikom ulaska u garažu, na parkirališta ili čak u trajekt.

Biciklistički nosači s montažom na prtljažnik

Kod ovakve vrste nosača vrlo je važno o kojem se automobilu radi jer nosač mora odgovarati baš tom specifičnom modelu. Upotreba nosača koji nije namijenjen specifičnoj vrsti automobila može uzrokovati štetu na automobilu te narušiti sigurnost za vrijeme vožnje.

Postavljanje bicikla na ovakvu vrstu nosača je daleko laganije i jednostavnije od montaže na krov, a najveći nedostaci se kriju u tome što bez micanja bicikla ne možete otvoriti i koristiti prtljažnik, naslagani bicikli mogu prekrivati registarsku oznaku te činjenica da su bicikli izloženi potencijalnim udarcima ili oštećenjima uzrokovanih naletom drugog automobila.

Sigurnost na prvom mjestu

Za koju god vrstu nosača se odlučite neka vam sigurnost bude na prvom mjestu.  Prilikom odabira konkretnog branda i modela provjerite certifikate koje proizvod posjeduje jer svi najpoznatiji proizvođači nosača za bicikle redovito provode sigurnosna testiranja svojih proizvoda i brinu o povećanju sigurnosnih standarda. Tijekom montaže nosača pratite upute kao i one za korištenje i montažu bicikla na sami nosač.

Kvaliteta i jamstvo zagarantirani su jamstvom proizvođača, a nosači za bicikle su proizvod na kojem ne biste trebali štedjeti na cijeni. Nije nemoguće da tijekom vožnje odnosno naglog kočenja bicikl ispadne, stoga vodite računa o certifikatima i svim sigurnosnim standardima koje odabrani model zadovoljava. Ovisno o tipu, vrsti i broju bicikala, cijene nosača kreću od oko 200 kn (za jedan bicikl) pa sve do 5000 kn, a najpopularniji proizvođači su Thule i Peruzzo.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe