SAVJET Biciklizam
4.6.2020. 16:35:55

NAJVAŽNIJA BICIKLISTIČKA OPREMA ZA SVE KOJI IMAJU DJECU

1/2
2/2

U tjednu u kojem smo obilježili Svjetski dan bicikla, odlučili smo pregledati još jedan važan dio dodatne biciklističke opreme – važan svima koji na vožnju žele povesti malu djecu ili čak kućne ljubimce ili svima vama koji biciklom često idete u nabavku. Vjerujemo da ste pogodili – tema ovotjednog savjeta za kupnju su – prikolice za bicikl i biciklistička sjedala za djecu!

Kako izabrati prikolicu za bicikl?

Ako se svog omiljenog hobija ne želite odreći na nekoliko godina, prikolica za bicikl bit će neizostavan dio biciklističke opreme prvih 5 ili 6 godina djetetova života. Definitivno se ne morate odreći užitka pedaliranja samo zato što dijete nije još dovoljno staro da sjedne na svoj bicikl i/ili guralicu

Prikolice za bicikl montiraju se na stražnji okvir ili osovinu bicikla i služe za prijevoz vaših mališana, a osim svega mogu se koristiti za prijevoz stvari iz trgovine ili nekog drugog tereta kada dijete nije sa vama, a svakako se mogu koristiti i za prijevoz kućnih ljubimaca. 

Kod odabira same prikolice vrijedi pripaziti na ove karakteristike:

Veličinu prikolice – kod odabira prikolice za bicikl obratite pozornost na dodatno mjesto za praktične stvari koje ćete koristiti tijekom biciklističkog izleta – bočice s vodom, hranu, dodatnu odjeću, igračke i druge sitnice. 

Snagu i težinu prikolice – u vožnji ćete morati povući težinu djeteta ali i same prikolice pa imajte na umu da su kvalitetnije prikolice one koje su laganije (napravljene od aluminija, umjesto čelika)

Način priključka na bicikl – stručnjaci savjetuju da se pri odabiru prikolice za bicikl prednost da onim modelima koji imaju kuglasti i zglobni spoj na mjestu na kojem se pričvršćuje za bicikl jer će se tako dodatno spriječiti moguće prevrtanje prikolice. 

Iako mnogi smatraju da je prikolica za bicikl puno praktičnija i sigurnija od biciklističkog sjedala za djecu ( o njima ćemo u nastavku) ima nekoliko nedostataka kojih trebate biti svjesni:

Prikolice su dosta niže od bicikla pa mogu biti slabije vidljive drugim sudionicima u prometu (ovaj problem možete ublažiti dodatnim označavanjem prikolica reflektirajućim zastavicama i/ili odabirom prikolice u nekoj jarkoj boji).

Prikolice su šire od samog bicikla pa jako oprezno treba voziti po gradu, uskim stazama i posebno paziti prilikom zavoja. Isto tako, oprezno treba voziti po nogostupu i, naravno, dodatno paziti pri prijelazu ceste. 

Težina prikolice i djeteta uzrokuje teže zaustavljanje pa jako oprezno treba povećavati brzinu. Nagla kočenja trebaju se apsolutno izbjegavati jer ćete zbog krivudanja prikolice lako izgubiti ravnotežu. Dijete koje vozite u prikolici mora biti pričvršćeno sigurnosnim pojasom (prikolice ga imaju), opremljeno biciklističkom kacigom, a u prikolici se može početi voziti nakon što počne stabilno i samostalno sjediti. 

Prikolice za djecu uglavnom imaju pokrov i mogu se zatvoriti u slučaju ružnog ili hladnog vremena. Prikolice za teret ne zadovoljavaju iste sigurnosne uvjete kao ove za djecu. Uglavnom su to jednostavne povišene prikolice, na četiri kotača, koje mogu ponijeti teži teret. Neke od njih imaju i pokrov ili navlaku koja je posebno praktična ako želite zaštititi teret kojeg prevozite od ispadanja, prašine ili vremenskih uvjeta. 

Kako izabrati biciklističku sjedalicu za dijete? 

Slično kao i kod prikolica za djecu, čim dijete počne samostalno i stabilno sjediti spremno je za prve vožnje biciklom. U biciklističkoj sjedalici, naravno. Razlikujemo dvije vrste biciklističkih sjedalica, i to ovisno o montaži: prednje i stražnje sjedalice.

Obje vrste namijenjene su prijevozu najmlađih, a razlikuju se po nosivosti: prednje mogu ponijeti uglavnom do 15 kg dok na stražnje sjedalice mogu sjesti mališani do 22 kg. U sjedalicama nije preporučeno voziti djecu čija težina prelazi nosivost sjedalice, odnosno djecu težu od 25 kg. 

Kvalitetna dječja biciklistička sjedalica visoka je do glave djeteta, sa strane ima štitnike za ruke, ima podesiva hvatišta za noge i dijete u njima može biti sigurno vezano. Kod nekih sjedalica moguće je i podesiti nagib naslona. Uvijek se preporučuje odabrati sjedalicu više nosivosti i što jednostavnije montaže

Prednje sjedalice za bicikl montiraju se na upravljač bicikla zbog čega je dijete između vaših ruku dok vozite. Mnogi, za prve vožnje, odabiru upravo prednju sjedalicu jer im omogućuje da vide dijete za vrijeme vožnje. Prije kupnje ovakve vrste sjedalice gotovo je obavezno isprobati montažu na vašem biciklu – posebno ako je riječ o muškom biciklu. 

Stražnje sjedalice za bicikl veće su od prednjih i imaju veću nosivost. U pravilu, kod odabira ne trebate jako paziti kao u slučaju prednje sjedalice, ali svakako morate obratiti pažnju na način montaže jer neke stražnje sjedalice idu na nosač tereta dok se druge montiraju na ramu. 

Bez obzira koju sjedalicu odabrali, roditelji se moraju pobrinuti da je pravilno montirana i dobro učvršćena te da odgovara visini i težini djeteta. Ako oba roditelja voze bicikl, vrijedi kupiti dva seta za montiranje kako bi se sjedalica jednostavnije, lakše i brže mogla premještati s bicikla na bicikl.  
 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe