SAVJET Računalna oprema
9.6.2020. 12:23:36

3D PRINTERI – NOVA KATEGORIJA PROIZVODA NA JEFTINIJE.HR

1/1

3D print tehnologija već je sastavni dio mnogih industrija, a na mala vrata ušla je i u našu svakodnevicu te time zaslužila i svoju kategoriju na najvećem portalu za usporedbu cijena – Jeftinije.hr. Nova kategorija za 3D printere treba vam olakšati usporedbu i odabir modela 3D printera koji su vam dostupni u domaćim web trgovinama. Uz 3D printere, u web trgovinama možete potražiti i neophodnu dodatnu opremu poput filamenata tj. niti za 3D printanje. 

U proteklih 20 godina 3D print tehnologija našla je svoju primjenu u medicinskoj, automobilskoj, zrakoplovnoj, građevinskoj pa čak i kulinarskoj industriji, a zahvaljujući sve prihvatljivijim cijenama ( cijena kvalitetnog 3D printer za „kućnu“ upotrebu danas je niža od cijene nekog flagship pametnog telefona) možemo je priuštiti i kod kuće – za zabavu, igru i eksperimentiranje. 

Kako izabrati 3D printer? 

Ako se odlučite kupiti 3D printer, osim cijene i veličine vrijedi razmisliti i o nekoliko tehničkih karakteristika:

  • a) brzina printanja

3D printeri su načelno spori i trebate to imati na umu, ali isto tako uz pomoć 3D printera za izradu određenih predmeta ili jednostavnijih prototipa trebat će vam samo 24 sata od ideje do realizacije tj. izrade predmeta. 

  • b) rezolucija 

3D printeri razlikuju se po tehnologijama koje koriste za izradu predmeta a koje su odgovorne za jasnoću detalja na isprintanom predmetu. Za što više detalja trebate 3D printer bolje rezolucije koji koristi DLP tehnologiju, ako vam detalji izrade nisu toliko važni, 3D printeri sa SLA i FDM tehnologijom bit će dovoljno dobri.  

Tehnologije 3D printera – FDM ili SLA

Načelno su za kućnu hobi upotrebu dovoljne FDM i SLA tehnologije koje se međusobno razlikuju prema punjenju kojeg koriste i postupku nanošenja tog punjenja tj izrade predmeta. FDM printeri koriste zagrijani filament od kojeg se sloj po sloj izrađuje željeni predmet. Održavanje je jednostavno, a sam filament nije pretjerano skup za nadomjestiti. FDM 3D printeri idealni su za brzu izradu prototipa, različitih low-cost modela kod kojih nije toliko bitna savršena preciznost i glatkoća. 

SLA printeri koriste tekuću smolu koja se stvrdnjava najčešće uz pomoć UV lasera. Predmeti se izrađuju sloj po sloj, uglavnom od vrha prema dnu, a ugrađena platforma unutar printera podiže model prema gore. Osim UV lasera, za stvrdnjavanje smole može se koristiti i DLP tehnologija koja osigurava bržu izradu predmeta. SLA printere se isplati koristiti za printanje 3D modela i predmeta kod kojih je ključan prikaz detalja i glatka površina. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe