SAVJET Bijela tehnika
31.7.2020. 12:00:32

KAKO IZABRATI HLADNJAK - SVE O FUNKCIONALNOSTIMA MODERNIH HLADNJAKA

1/2
2/2

Analizirajući podatke o potražnji proizvoda na Jeftinije.hr u srpnju ove godine, primijetili smo veliki porast potražnje za hladnjacima sa zamrzivačem, ta je kategorija proizvoda bila treća po redu popularnosti u mjesecu na izmaku. A upravo nas je taj podatak potaknuo da vam predstavimo i približimo neke od funkcionalnost novih, modernih modela hladnjaka. 

Ako je kuhinja centar svakog doma, hladnjak je njegovo sunce – sve se vrti oko njega; od ranog doručka pa sve do ponoćnog zalogaja, hladnjak je valjda jedini komad bijele tehnike koji posjeduje magnetsku privlačnost za svakog pojedinog ukućana. 

Hladnjaci definitivno ne spadaju u aparate koje kupujemo često, najčešće prođe i cijelo desetljeće prije nego se javi potreba za kupnjom novog modela, i zato je poprilično izazovno u trenutku kada treba izabrati novog, imati uvid u sve nove i drugačije funkcionalnosti i mogućnosti suvremenih modela. 

Davno su prošla vremena kada je „zadnji krik tehnike“ kod hladnjaka bio spremnik za vodu ili ugrađeni ledomat. Današnji moderni hladnjaci nude pregršt praktičnih – čak i zabavnih – funkcija. Od brzog hlađenja do ogromnih ekrana osjetljivih na dodir, proizvođači se nadmeću u kreiranju modela koje odlikuje praktičnost, ali i suvremena tehnološka dostignuća kako bi proizveli privlačne i funkcionalne aparate. 

Donosimo vam pregled najzanimljivijih funkcionalnost modernih hladnjaka koji će vam pomoći razjasniti sve opcije koje imate na raspolaganju kod odabira novog aparata. Sve ove mogućnosti oblikuju i konačnu cijenu uređaja, pa ih se i zbog kreiranja budžeta isplati poznavati. 

Izmjenjiva opcija hlađenja/zamrzavanja

Neki od suvremenih modela hladnjaka imaju fleksibilnu mogućnost da u svojim posebno dizajniranim odjeljcima mijenjaju način rada iz hladnjaka u zamrzivač, i obrnuto. Ovo može biti posebno praktično (i donijeti prilične uštede na godišnjoj potrošnji struje) ako inače ne stvarate velike količine hrane koje bi spremili u zamrzivač i/ili ako ne koristite aparat istom dinamikom kroz cijelu godinu. 

Prilagodljive mogućnosti ladica i polica

Od uobičajenog rasporeda na koji smo navikli, od nekoliko polica s jednom ili dvije ladice unutar hladnjaka, današnji modeli imaju pregršt prilagodljivih opcija koje vam omogućuju da ladicama i policama mijenjate poziciju, dimenzije, raspored.  

               - Ladice s opcijom zamrzavanja: u ovom slučaju cijela ladica može postati prostor za zamrzavanje. Opcija posebno praktična za dodatnu pohranu, male hladnjake ili one koji se koriste u barovima. 
               - Antibakterijske ladice: ladice s ugrađenom tehnologijom koja sprječava razvoj bakterija, neugodnih mirisa te namirnicama produžuje vijek trajanja
               - Ladice s mogućnošću reguliranja temperature: najnoviji high-end modeli hladnjaka imaju ovu funkciju koja vam omogućuje postavljanje zadane temperature u samo jednoj ladici, neovisno o ostatku hladnjaka. Nerijetko je popraćena dodatnim mogućnostima poput opcije za odmrzavanje, hlađenje vina ili čuvanje delikatesa. 
               - Ladica ili kutija za pohranu začinskog bilja: neki modeli hladnjaka imaju specijalno dizajnirano mjesto za začinsko bilje u koje se na dno može uliti voda kako bi grančice bilja mogle biti u njoj za produženu svježinu

Pomične police

S unutrašnje strane vrata hladnjaka neki modeli imaju pomične police kojima možete određivati poziciju, odnosno visinu. Ovo je jako praktično za smještaj boca ili tetrapaka različitih dimenzija. Neki model imaju elastične vezice na koje možete zakačiti zamrznutu hranu, a neki hladnjaci imaju i police za vinske boce koje se mogu sklopiti kada nisu u upotrebi.  

Ugrađeni spremnik za vodu

I ova je funkcija napredovala proteklih godina pa današnji ugrađeni spremnici za vodu mogu detektirati veličinu čaše ili posude i napuniti ju do vrha bez prolijevanja, mogu automatski hladnom i filtriranom vodom puniti vrč za vodu, a neki model hladnjaka imaju opciju spremnika za mineralnu vodu. 

Zaslon osjetljiv na dodir s digitalnim upravljanjem

Zaboravite na tipke. Automatsko odleđivanje sada je standardna funkcija, a zasloni osjetljivi na dodir vam omogućuju da digitalno programirate rad svog hladnjaka. Najpametniji modeli mogu za vas reproducirati glazbu, pustiti vam filmove, provjeriti zakazane obveze u kalendaru, zapisati bilješke, provjeriti vremensku prognozu, čak vas i obavijestiti o namirnicama koje su pri kraju i treba ih kupiti. 

LED osvjetljenje

LED osvjetljenje u hladnjaku ima itekako značajan utjecaj. Osim što je nevjerojatno energetski učinkovitije, zauzima puno manje mjesta. Neki modeli hladnjaka imaju osvjetljenje ispod svake police za veću i bolju preglednost, a neki i dodatnu mogućnost osvjetljenja uz pomoć senzora pokreta tako da je osvijetljen samo onaj dio hladnjaka kojeg korisnik pregledava. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe