SAVJET Telefoni
31.7.2020. 12:27:28

[RECENZIJA] HUAWEI Y6P PAMETNI TELEFON – JEFTIN, A KVALITETAN MOBITEL ZA ZAHTJEVNE ŠKOLARCE

1/1

U partnerstvu s portalom Preporučamo.com, redovito ćemo vam predstavljati recenzije proizvoda iz svijeta pametnih telefona, mobilnih tehnologija, računalne opreme te drugih zanimljivosti vezane uz navedene industrije. U prvom članku kojeg vam donosimo provjerite detaljnu recenziju atraktivnog (i povoljnog) pametnog telefona Huawei Y6p koji vam je dostupan za pregled i usporedbu u brojnim domaćim web trgovinama na portalu Jeftinije.hr.

Općenito o Huawei Y6p pametnom telefonu

Na prvi pogled, Huawei Y6p izgleda vrlo dobro: 12 nm octa core Helio P22 čipset znači da će raditi dobro, tu je i veliki 6.3″ ekran, čak tri stražnje kamere, zaista raskošna baterija kapaciteta 5000 mAh te atraktivan dizajn.
Dodatno, Huawei Y6p ima čak tri kamere – je li bolje staviti jednu, pa da je kvalitetna? Također, ekran je HD rezolucije i relativno slabe svjetline, a kao i svi novi Huawei mobiteli, Y6p nema Google aplikacije i servise. Dobit ćete najsvježiji EMUI 10.1, Huawei AppGallery i općenito živahne performanse.

Huawei Y6p specifikacije i cijena

•    Zaslon: 6.3″, 720 x 1600, 20 : 9 IPS LCD, 278 ppi, 81.3% površine je ekran
•    Čipset: Mediatek MT6762R Helio P22 (12 nm), octa-core (4x 2.0 GHz Cortex-A53 & 4x 1.5 GHz Cortex-A53)
•    GPU: PowerVR GE8320
•    Memorija: 3 GB RAM / 64 GB eMMC 5.1 za pohranu + microSD
•    Kamere:
         o    glavna 13 MP, F1.8, PDAF fokusiranje
         o    širokokutna 5 MP, F2.2, 120 stupnjeva vidljivi kut
         o    2 MP F2.4 dubinski senzor
•    selfie kamera: 8 MP, F2.0
•    Povezivanje: micro USB, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 5.0, A2DP, LE, A-GPS, GLONASS, BDS, NFC
•    Baterija: neizmjenjiva Li-Po 5000 mAh, 10 W brzo punjenje
•    Platforma: Android 10 + EMUI 10.1
•    Sim kartica: Nano-SIM
•    Ostalo: AI kamera, čitač otiska prsta, FM radio, prepoznavanje lica (selfie kamera), 3.5 mm audio izlaz
•    Dimenzije i masa: 159.1 x 74.1 x 9 mm, 185 g
•    Cijena: ovisno o modelu od 1030 kn – 1228 kn u 8 web trgovina

Kućište, ekran, ergonomija

Relativno je masivan, sa 185 grama, no to je zasluga 5000 mAh baterije i temeljite izrade. Huawei Y6p izgleda skuplje nego što jest, ima relativno tanke bezele, pomodni usjek za selfie kameru minimalnih dimenzija i tek ga izostanak aluminijskog okvira smješta u nisku cjenovnu klasu. 
Ok, to se vidi i po Micro USB konektoru – koji nikako da krepa – no stražnja strana je izvedena izvrsno, ovo je daleko najbolja imitacija stakla do sada viđena.

No to je ipak plastika, pa savjetujemo korištenje maskice, da se ne ogrebe. To bi bila šteta, posebno kad je Y6p u nekoj od svojih atraktivnih boja. 
Senzor otiska prsta je sa stražnje strane i radi očekivano brzo i dobro, a raduje i još jedan vintage element – 3.5 mm izlaz za slušalice. Iako, moram priznati da su me TWS slušalice totalno razmazile, nema više povratka na žicu. Osim u slučaju, naravno, da imate neke skupe HiFi slušalice. No u tom slučaju vjerojatno kupujete mobitel druge cjenovne klase…

Rukovanje je ugodno, mobitel nije prevelik zahvaljujući malim bezelima, a ukupno dobrom dojmu pridonosi i ekran. Raduje minimalni usjek za selfie kameru, te dobra kvaliteta prikaza – iako uz nešto nižu svjetlinu.

Rezolucija? Samo HD+ razvučena na 6.3″ ne zvuči obećavajuće, no u praksi ekran je dobar: boje, kontrast, čak i vidljivi kut, a i oštrina od 278 ppi, s obzirom da je to LCD a ne OLED (Pentile matrica je mutnija), je sasvim dovoljna.

Fontovi nisu nazubljeni, i sve izgleda pristojno oštro. Vidljivi kut je ugodno iznenađenje. Primjerice, bolji je nego na Xiaomi Redmi Note 9. Xiaomi ima sveukupno bolji ekran, ali iritira s velikim promjenama svjetline pri odmaku.
Dojam? Dobar, ovom ekranu i kućištu ništa ne nedostaje. Uz to i izgleda ok, Huawei Y6p dobro skriva svoj cjenovni razred pa vas neće osramotiti ako ga stavite na stol u kafiću.

Hardver, performanse, baterija

Morat ćete nam vjerovati na riječ – da radi dobro. Naime, Huawei Y6p je stigao s testnim softverom na kojem nismo mogli instalirati niti Geekbench, PC Mark, Antutu, AI Benchmark jesmo ali pukne pred kraj…

No par igara i drugog softvera je normalno radilo, poput World of Tanks (radi iznenađujuće glatko) a i sučelje je radilo brzo i glatko.
Zasluga je to Helio P22 octa core čipseta, izrađenog u 12 nm proizvodnom procesu koju nudi dobre performanse i solidnu štedljivost. PowerVR grafika je dovoljno brza i za zahtjevnije igre, a 3 GB RAM-a se osjeća tek ako otvorite više od 15-ak tabova u browseru – do tada, sve radi lijepo i glatko.

Sučelje radi brzo i glatko, bez povremenih zastajkivanja koja su tako česta kod mobitela ovog cjenovnog razreda. Učitavanja su također prilično brza, što je još jedno ugodno iznenađenje, osim ako mu zadate neku zahtjevniju naredbu – tipa, sheranje mnogo fotografija odjednom ili učitavanje igara. Onda se vide limiti eMMC memorije.

Dobre performanse zasluga su izvrsno optimiziranog EMUI 10.1 operativnog sustava, baziranog na Android 10 AOSP inačici. Super je da je Huawei u najjeftiniji model ugradio najnoviji OS, jer primjerice dvostruko skuplji P Smart Pro i dalje vrti EMUI 9.1
Spomenuti World of Tanks, dosta zahtjevna 3D igra, radi s 50 – 60 FPS-a što je iznad svih mojih očekivanja; ako kupujete Y6p za školarca, bit će zadovoljan performansama u igrama.

Softver

EMUI 10.1 poznajemo s flagship Huawei mobitela, a sada po prvi puta vidim kako radi na uvodnom hardveru. Izvrsno – očito jest, da je Huawei jako dobro optimizirao EMUI 10.1, pa su performanse bolje od očekivanja.
Estetski, to je lijepo dorađen softver s atraktivnim animacijama i brojnim mogućnostima. Radi primjetno bolje i izgleda ljepše od EMUI 9.1, pa je lijepo što ga je Huawei instalirao i u svoj uvodni model.

No glavno obilježe Huawei Y6p softvera nije ono što ima, nego što nema – Google servise i aplikacije. Nekima će to biti problem i da, treba se malo potruditi da si sve setupirate kako treba. No radit će vam i Whatsapp, Facebook, Google Maps, Netflix i još hrpa drugog američkog softvera.
Iznenađuje da ga Huawei nije po defaultu instalirao (zapravo ne, pojavio se poslije izlaska Y6p mobitela…) pa to vam treba biti prva aplikacija koju ćete potražiti na Huawei AppGalleryu.

Ako vam treba neki softver kojeg nema u AppGalleryu – koji se lijepo popunio unazad par mjeseci – potražite je u petal search tražilici, koja će provjeriti desetak različitih app storova i/ili ponuditi i direktni download APK-a s web stranica.

Baterija

King size baterija kapaciteta 5000 mAh dolazi sa brzim punjačem od skromnih 10 W u praksi, pokazalo se da joj treba tri sata i 8 minuta da se potpuno napuni, te 1h 5m za pola kapaciteta.
S druge strane, autonomija je izvrsna. Dobit ćete 10 – 15 sati SOT-a, što u praksi znači dva do četiri dana prosječnog korištenja.

Kamere

Huawei Y6p ima tri, zapravo dvije stražnje kamere – klasičnu 13 MP s dobrim otvorom blende od F1.8, te širokokutnu s 5 MP. Od obje nisam očekivao ništa, ipak je ovo mobitel od 1100 kn, ja sam freak za kamere i koristim najbolju već par mjeseci (Huawei P40 Pro).
No Huawei Y6p je ovdje priredio najveće iznenađenje. Glavna kamera mu je jako dobra.

Ima čak i ručni mod rada, sa svim bitnim postavkama. Kakve su dakle fotografije?

Uz zaista malo svjetla, u skladu s očekivanjima – loše. Za ovakve fotografije vam treba flagship mobitel. Huawei Y6p nema noćni mod rada, ali radi automatski HDR, zamolit će vas da pričekate sekundu ili dvije. To je nešto kao light night mode :), a to radi i P40 Pro.

A kako izgleda kad dodamo malo više svjetla, ali i dalje smo debelo u low light području (noć + slaba rasvjeta)? Ovo je već vrlo dobro. Omjer šuma i detalja na Y6p je najbolji od svih jeftinih mobitela koje sam do sada vidio.

Po danu, uz iznimno malo svjetla: Opet, iznenađuje razina detalja i izostanak šuma, a cijeli kadar je svijetliji nego što su ga naše oči vidjele. Huawei Y6p me zamolio da držim mobitel mirno par sekundi, itekako se isplatilo.

Zumiranje je softversko, s očekivanim rezultatima – možda je tek nijansu bolje od cropanja i uvećavanja fotografije. Dubinska kamera ponekad pogodi, ponekad promaši. Češće ne napravi ništa, bez dubinskog senzora se može živjeti.

Vjerne boje, izvrsna oštrina, izvrstan dinamički raspon – selfie kamera na Y6p daleko nadmašuje cjenovnu klasu.

Zaključak

Nakon prošlogodišnje Y serije s 2GB, slične cijene ali daleko slabijih performansi i kamera koju je bilo teško preporučiti, Huawei je napravio daleko bolji mobitel za 2020. godinu. Huawei Y6p ima izvrsnu bateriju što nije bilo teško naslutiti (čak 5000 mAh) ali i iznenađujuće dobre kamere – posebice glavnu i selfie kameru. Dodajmo tome aktualan i brz softver, solidne gaming performanse, atraktivan izgled i vrlo dobru kvalitetu izrade. 

 

Izvor: Preporucamo.com
 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe