SAVJET Grijanje i rashladni uređaji
4.8.2020. 16:55:26

3 PITANJA KOJE MORATE POSTAVITI PRIJE ODABIRA VENTILATORA!

1/1

Ventilatori su izvrsna opcija kada trebate brzo osvježenje od paklenih ljetnih vrućina. Dostupni su u različitim oblicima i opcijama montaže pa prije nego se odlučite za kupnju nekog modela, provjerite ova tri pitanja i izaberite izvanredan proizvod za svoje potrebe. 

1. Zašto mi treba ventilator? 

Iako je klima uređaj možda primarni način na koji hladite prostor u kojem boravite/radite, istovremena upotreba klime i ventilatora može vam donijeti velike uštede na ljetnim računima za struju. Ne treba ni napominjati, ako je vaš dom jedan od onih u kojem klima uređaj uopće nije opcija, ventilator je idealno rješenje.  

2. Koji tip ventilatora trebam? 

Ako izuzmemo kupaonske i velike industrijske, ventilatore dijelimo na tri glavne skupine – stolne (najmanje, najčešće s USB-om), samostojeće i stropne. Stropni ventilatori najčešće imaju ugrađenu rasvjetu, ali i opciju zimskog zagrijavanja prostora (obrnuti smjer vrtnje ventilatora). Samostojeći ventilatori najuobičajeniji su izbor za rashlađivanje, a među njima vrijedi istaknuti one u obliku tornja – posebno namijenjene većim prostorijama. 

3. Koje karakteristike ventilator treba imati?  

Prije odabira ventilatora koji će najbolje odgovarati vašim potrebama, vrijedi razmisliti i o nekoliko sitnica, odnosno dodatnih funkcija koje ventilator može imati. Uz karakteristike poput potrošnje struje i glasnoće, u obzir treba uzeti i sigurnost upotrebe posebno ako su tu mala djeca i/ili kućni ljubimci. U tom slučaju ventilatori u obliku tornja su dobar izbor isto kao i oni s gušćom zaštitom kroz koju se ne mogu provući ručice ili šapice.

Kod samostojećih ventilatora obratite pažnju na dužinu kabla, odnosno udaljenost predviđenog mjesta za ventilator od prve utičnice. Kod stropnih ventilatora razmislite trebate li opcije poput timera i dimmera svjetla, želite li opciju daljinskog upravljanja i mogućnost podešavanja brzine okretaja elisa. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe