SAVJET Računalna oprema
25.9.2020. 13:39:11

TOP 10 SAVJETA ZA ODRŽAVANJE LAPTOPA

1/2
2/2

Kupovina laptopa nije mala investicija i svima nam je cilj da računalo radi što duže, brže i bolje. Dobar laptop može itekako parirati performansama bilo kojeg stolnog računala i u pravilu su zato znatno skuplji od desktop PC računala. 

Nije ih jednostavno ni jeftino niti popravljati a kamoli mijenjati, a u svakodnevnoj upotrebi u kojoj ih nosimo sa sobom i na odmor, i na putovanja, i u školu ili na posao, laptopi podnose popriličan broj sitnih oštećenja kojih možda niste ni svjesni. 

Provjerite nekoliko jednostavnih koraka kojima možete zaštititi svoj laptop i izvući maksimum iz performansi prijenosnog računala.

1. Ako laptop nosite na putovanje izvadite CD, DVD i sve USB-e koji su možda priključeni na računalo i propisno ga zaštitite. Isto tako, isključite ga, nemojte ga samo staviti na sleeep ili stand-by.

2. Velike temperaturne razlike ili ekstremne temperature mogu utjecati na laptop. Ako ste ga upravo unijeli u zatvoreni prostor nakon što je neko vrijeme bio na velikoj hladnoći, pričekajte da postigne sobnu temperaturu prije nego ga uključite. 

3. Ekran laptopa najosjetljiviji je dio kojeg se može vrlo lako oštetiti. Čistite ekran samo s namjenskim tekućinama i maramicama za ekrane. Nemojte dirati zaslon olovkama ili pointer-ima koji ga mogu izgrepsti.   

4. Nemojte držati laptop pored aparata koji generiraju snažno magnetsko polje poput televizora, velikih zvučnika ili čak nekih novijih high – tech hladnjaka. Isto tako, nemojte na laptop stavljati mobitel, barem ne dok su oboje uključeni. 

5. Kad god ne koristite laptop, zatvorite ga. Tako ćete spriječiti dodatno nakupljanje prašine po tipkovnici, produžit životni vijek baterije i naravno, spriječiti bilo kakvo nenamjerno oštećenje tipkovnice. 

6. Laptopi se pregrijavaju puno brže od stolnih računala. Nemojte ih stavljati na deke, pokrivače, jastuke ili bilo koju drugu površinu koja nije ravna i koja ne može osigurati potrebnu ventilaciju. Po potrebi nabavite docking bazu s hlađenjem.

7. Pripazite gdje nosite računalo i gdje ga odlažete. Činjenica da ih možete prenositi je ogromna prednost ali može biti i velika mana. Nemojte ga nositi na plažu, nemojte ga držati na kuhinjskim površinama i slično. 

8. Laptop uvijek nosite u kvalitetnim torbama za laptope, navlakama ili ruksacima s dodatnim zaštitama za računala. Isto tako, steknite naviku da nikada ništa ne stavljate na laptop. Niti novine. 

9. Zaštite laptop lozinkom na taj način ćete se osigurati ako laptop ikada završi u krivim rukama. Neka to ne bude nekakva „123“ lozinka, podijelite ju s obitelji ako i drugi članovi koriste isto prijenosno računalo. 

10. Kreirajte VPN mrežu (virtual private network) i koristite je što češće na javnim mjestima poput hotela, aerodroma, kafića – odnosno, kad god se spajate na otvorenu, nezaštićenu wi-fi mrežu. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe