SAVJET Audio & Video
22.10.2020. 16:18:08

DVB-T2 STANDARD I DRUGI POJMOVI KOJE TREBA ZNATI PRIJE ODABIRA NOVOG TV-A

1/2
2/2

Zadnji put kada ste kupovali televizor, tehnologija je bila znatno manje komplicirana, a odabir se svodio na samo nekoliko pojmova ili modela? Vrijeme je za kupnju novog televizora, a ne razumijete se previše u pojedinosti i specifikacije? Onda je ovo tekst za vas. 

Tržište televizora danas je preplavljeno modelima svih veličina, proizvođača, svih cjenovnih razreda i teško je izabrati baš onaj savršeni televizor kojim ćete dugo biti zadovoljni i koji će baš u potpunosti odgovarati svim vašim navikama. 

Kako bi vam pomogli, sastavili smo listu pojmova koje vrijedi poznavati kako bi mogli izabrati najbolji televizor.  

Tehnologija zaslona – prvo je pitanje na koje treba odgovoriti

I prije nego izaberete svoje favorite među brojnim proizvođačima i još brojnijim modelima, morat ćete odlučiti koju tehnologiju zaslona želite da vaš televizor ima. 

Pojmovi koje morate ovdje upoznati su LCD, OLED i QLED koji redom označavaju tip zaslona televizora. Evo detaljnije:

LCD televizori: prema vrsti zaslona, ovo je najbrojnija kategorija televizora i vrlo je vjerojatno da je koristi i vaš trenutni televizor. LCD televizori koriste tehnologiju tekućih kristala , a LCD ekrani se sastoje od nekoliko izvora pozadinskog osvjetljenja koje osvjetljava niz tekućih kristala kako bi se stvorila slika na zaslona. Ovi televizori su povoljni, troše malo električne energije i zauzimaju malo prostora, zato su i brojniji, posebno u manjim dijagonalama.

OLED televizori: ova tehnologija zaslona prihvaćena je kao najkvalitetnija po pitanju kontrasta boje i pokreta. Za razliku od LCD-a ovakav tip zaslona ne treba dodatno pozadinsko osvjetljenje. Tehnologija nudi duboke crne tonove, brzo osvježenje slike i široke kutove gledanja. Definitivno je bolji i prikaz palete boja, a konačni rezultat je vrhunska kvaliteta slike uz potrošnju otprilike iste količine električne energije. OLED tehnologija omogućuje proizvođačima da proizvedu još tanje uređaje, iako je predstavljena na LG televizorima, tehnologiju koristi sve više proizvođača. 

QLED televizori: QLED tehnologija bila je Samsungov odgovor na OLED tehnologiju LG televizora. Dok OLED čestice svijetle svaka za sebe, QLED slično kao i LCD koristi pozadinsko osvjetljenje koje može prikazati precizne boje, bogate i duboke razine crne i snažni kontrast za odlično iskustvo gledanja bez obzira na osvjetljenje prostorije. 

Nova vrsta signala - digitalni DVB-T2 standard

Od 27. listopada započinje prelazak s analognog na digitalni TV signal, odvijat će se po digitalnim regijama i trajat će sve do 12. studenog. Za prijem novog digitalnog signala potreban vam je DVB-T2 H.265 prijemnik ili televizor koji podržava taj standard. Većinu programa već danas možete besplatno gledati u HD-u ako ste se prebacili na DVB-T2 signal.

-> PROVJERITE SVE MODELE TELEVIZORA S UGRAĐENIM DVB-T2 H.265 STANDARDOM

-> PROVJERITE DVB-T2 H.265 DIGITALNE PRIJEMNIKE KOJI VAM TREBAJU ZA STARIJE TELEVIZORE

Veća kvaliteta slike te jači i otporniji TV signal dvije su najvažnije prednosti novog digitalnog signala. HD slika ima 4x veću razlučivost od standardne (SD) televizijske slike. Zbog toga su svi sadržaji koji se emitiraju u HD signalu oštriji, boje su življe i slika je značajno kvalitetnija, a više detalja o rezoluciji, provjerite u nastavku. 

HD, Ultra HD, 4K ili možda 8K – rezolucija koja čini razliku

Ukratko rečeno, što bolja rezolucija tim bolji televizor odnosno iskustvo gledanja sadržaja na njemu. Pa tako sa sve jeftinijim 4K modelima ne trebate gotovo ni razmišljati o kupnji televizora s Full HD rezolucijom. 

Iako vjerojatno nećete sav sadržaj gledati u najvećoj mogućoj rezoluciji (jer ga naprosto nema u toj rezoluciji), istraživanja pokazuju da je na 4K televizorima bolja kvaliteta HD slike nego što je to na „samo“ HD televizorima. 

Osim toga ako vam je cilj kupiti televizor velikog zaslona (recimo većeg od 108cm) vrlo vjerojatno ćete izabrati televizor 4K rezolucije jer je teško pronaći Full HD televizor velikih dijagonala zaslona. 4K polako postaje standard, a 4K televizori zbog znatno većeg broja piksela prikazuju još detaljniju i živopisniju sliku. 

Iako još u potpunosti nismo prihvatili ni 4K rezoluciju, gotovo svi najveći proizvođači televizora već su izbacili i modele u 8K rezoluciji.

Što je to HDR i treba li ga imati i moj televizor?

HDR kratica označava visoki dinamički raspon koji jednostavno možemo objasniti kao bolji i veći kontrast boja nego što je to uobičajeno. HDR omogućuje da svijetle boje budu prikazane još svijetlije, a tamne još tamnije. Unatoč uvriježenom mišljenju, HDR oznaka nema veze s rezolucijom ekrana iako itekako utječe na prikaz jačine i dubine boja. Mnogi će se složiti da HDR TV po prvi put donosi istinski digitalni kino doživljaj u naše domove. 

Ipak, HDR radi isključivo sa sadržajem koji je snimljen u HDR tehnologiji i isključivo na uređaju koji podržava HDR tehnologiju, tako da smo još uvijek ograničeni sadržajem kojeg možemo na taj način gledati. Ograničenje je posebno vidljivo u televizijskom sadržaju i TV industriji. HDR dolazi u nekoliko formata – HDR10 je trenutni standard, ali tu su i HLG, Dolby Vision, Technicolor i HDR10+. Odabir formata ovisi o proizvođaču televizora pa ćete tako kod Samsunga i Panasonica imati HDR10+, Sony podržava HLG, a LG podržava sve formate osim HDR+. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe