SAVJET Vrt i okućnica
6.7.2021. 9:25:04

KAKO ODABRATI BAZEN?

1/1

Za osvježenje u vrućim danima ne moraš ići na kupalište izvan grada ili na more. Odaberi pravi bazen za svoj vrt i uživat ćeš i ti i tvoja obitelj. Nauči i kako se brinuti za njega kako bi trajao što dulje.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Vrste bazena
  2. Konstrukcija bazena
  3. Važni parametri
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja
  6. Savjeti za održavanje bazena

 

1. Vrste bazena

 

 

Nadzemni bazeni

 

Bazen čija je cijela konstrukcija iznad zemlje i za koji nije potrebno kopati rupu. To može biti gumeni samostojeći bazen ili tip s metalnom konstrukcijom, no uvijek je dobra ideja ispod njega postaviti geotekstilni materijal koji će ga štititi od eventualnog probijanja.

+ Jednostavna i brza montaža bez većih konstrukcijskih izmjena
+ Priuštivost
+ Jednostavno održavanje
+ Može se postaviti bilo gdje na ravnu površinu

- Kraći vijek trajanja
- Manja dubina
- Dizajn – neće ukrasiti vaš vrt

 


 

 

Podzemni bazeni

 

To je najskuplji tip bazena, ali i najluksuzniji tip. Možeš birati između bazena od stakloplastike, plastike, nehrđajućeg čelika ili betona.

+ Najestetičnija varijanta bazena – stapa se s terenom
+ Dug životni vijek
+ Ne narušava izgled vrta
+ Može se natkriti i koristiti tijekom cijele godine

- Viša nabavna cijena
- Visoki zahtjevi za prostorom
- Složena i dugotrajna implementacija
- Zahtjevno održavanje

 


 

 

Polupodzemni bazeni

 

Kompromis između gore navedenih vrsta je polupodzemni bazen. Samo dio bazena je ukopan u zemlju, ostatak je iznad površine.

+ Prikladan i za nagnute vrtne terene i svugdje gdje nije moguće iskopati jamu za podzemni bazen 
+ Duži životni vijek od nadzemnih bazena
+ Jednostavan pristup vodi

- Potrebno uređenje okoliša

 

 

2. Konstrukcija bazena

 

Uokvireni

Ovu vrstu nije teško konstruirati, ali prije svega moraš pronaći ravnu površinu ili učiniti površinu ravnom. Zatim sastaviš metalnu konstrukciju i dopuniš je plastičnom folijom. Podloži ga finim pijeskom i na vrh stavi geotermalnu podlogu.

 

Uokvireni bazen


 

Fiksni

Ne moraš ništa sastavljati niti montirati. Najčešće su to potopljeni ili polupotopljeni bazeni. Fiksni bazeni imaju integrirane stepenice ili područja za sjedenje i opuštanje u bazenu.

 

Fiksni bazen


 

Na napuhavanje

Najjednostavnije i najjeftinije rješenje ako želiš bazen. To mogu biti dječji bazeni s minimalnom dubinom, kao i nadzemni bazeni koje napuhavaš kompresorom.

 

Dječji bazen na napuhavanje

 

 

3. Važni parametri

 

Širina, duljina i promjer

Ako želiš plivati s obitelji, bazen bi trebao biti minimalno 6 x 3 m. Varijanta s kružnim tlocrtom trebala bi biti promjera najmanje 3,6 m. Plivačima pak može biti dovoljan i manji, npr. 2,5 x 4,5 m, naravno s ugrađenim protustrujanjem.

 

Dubina

Ako kupuješ bazen samo za djecu, dovoljna je dubina od samo 1,2 m. Ali ako želiš plivati u njemu, potreban ti je bazen dubok najmanje 1,5 m.

 

Volumen

Otprilike 9 m³ dovoljno je za obiteljsko i rekreativno plivanje, ali naravno što je veći volumen, to je kupanje ugodnije i ima više prostora. Za veći broj ljudi potrebno je najmanje 15 m³, a veliki podzemni bazeni imaju i više od 50 m³.

 

Materijal za bazen

Osnovni materijal je guma od koje se izrađuju dječji bazeni. Postoji izbor između različitih PVC folija. Životni vijek takvih proizvoda može biti između 7 i 10 godina. Tu su, naravno, i kvalitetniji materijali – oni će opet biti vezani uz veće ugradbene varijante. Izrađuju se od laminata, keramičkih materijala, betona ili čak nehrđajućeg čelika.

 

4. Dodaci

Pribor za bazene

Održavanje vode

Pokrivanje bazena

Podloge za bazen

Pumpe

Čišćenje bazena

Ljestve za bazen

Usisavači za bazene

Pumpe i filteri za bazene

Rasvjeta za bazene

 


5. Često postavljana pitanja

 

Gdje smjestiti bazen?

Najvažnije je da se bazen nalazi na suncu, idealno tijekom cijelog dana. To eliminira potrebu za brigom o zagrijavanju vode, a zaštita od sunca može se osigurati u bilo kojem trenutku. Manje je bitna ravnina terena. Postojeće konstrukcije također omogućuju djelomično udubljenje bazena u padinu. Oko bazena mora postojati barem malo slobodnog prostora za dovod električne energije, filtraciju, stepenice ili krovište.

 

Kakav oblik bazena izabrati?

Možeš birati između kruga, ovala, pravokutnika i osmerokuta. Oblik također ovisi o planiranoj namjeni bazena. Ako ćeš u njemu provoditi većinu vremena igrajući se s obitelji i djecom, idealan će biti kružni ili osmerokutni. No, ako više voliš plivati, svidjet će ti se ovalni ili pravokutni. Složeniji oblici povlače komplikacije u vidu krovišta ili pokrivanja.

 

Slatka ili slana voda?

Obje varijante imaju svoje prednosti i nedostatke. U slučaju slane vode štediš na sredstvima za dezinfekciju (sol se tijekom elektrolize razgrađuje na klor i druge elemente). U isto vrijeme, slana voda se ne bi smjela miješati s elementima od nehrđajućeg čelika, a trebalo bi očekivati i veće troškove za uređaje za doziranje koji održavaju pH vode na konstantnoj razini.

Sustavi za slatku vodu, s druge strane, imaju niže troškove nabave. Ujedno možeš imati elemente od nehrđajućeg čelika u bazenu i potrošit ćeš manje sredstava za održavanje pH vode. No, vjerojatno ćeš potrošiti malo više na sredstva za dezinfekciju.

 

Kako osigurati sigurnost na bazenu?

Ne želiš štedjeti na bazenu ni pod koju cijenu. Uvijek pazi na maksimalnu kvalitetu izrade - nigdje ne smije biti rubova koji strše ili metalnih dijelova koji strše. Plastične folije trebaju biti višeslojne i otporne na abraziju.

Ne zaboravi ni na zaštitne elemente. U ovom slučaju najčešće ćeš odabrati ogradu i monitor vode. On je taj koji je u stanju detektirati bilo kakve neplanirane valove, na primjer, pad malog djeteta u vodu, i upozoriti na to glasnim zvukom. Uvijek ćeš cijeniti ogradu ako imaš stepenice pored bazena ili u njemu). Ako se možeš osloniti, izbjeći ćeš neugodno klizanje i moguće ozljede.

 

Koliko je teško izgraditi bazen?

U slučaju samonosivog ili gumenog bazena, nećeš se uopće morati brinuti o težini izgradnje. No, ako nabavljaš djelomično ili potpuno uzemljeni bazen, sav posao prepusti specijaliziranoj tvrtki. Oni će ti pomoći odabrati odgovarajuće mjesto na imanju, pokazati sve crteže i napraviti posao. Ne radi se samo o kopanju rupe. Također se mora uzeti u obzir filtracija, moguće grijanje, protutok, instalacija ili krovište. Općenito, očekuj dimenzije 35-70 cm veće od dimenzija samog bazena.

 

Koliko ću platiti za bazen?

Širok izbor vrsta bazena znači i širok raspon cijena. Najjeftinije samonosive gumene bazene može kupiti za već od oko 200 kuna, ali bolje je doplatiti i uložiti najmanje 500 kuna. Nadzemni bazeni s čeličnom konstrukcijom mogu se kupiti za manje od 3 000 Kn, naravno, što je cijena viša, to je bazen veći ili konstrukcija jača. Za 3-6 tisuća kuna možeš kupiti veći nadzemni bazen za cijelu obitelj. Manji podzemni bazeni počinju s cijenom od 4 500 Kn, ali je bolje uložiti malo više u obradu i dodatke. Najveći podzemni bazeni s kompletnom opremom mogu stajati i do 30 000 Kn. No, za tu cijenu često se kupuje savršeno izrađena i izdržljiva ugradbena konstrukcija s integriranim stubištem i, primjerice, prostorom za masažu mjehurićima (tzv. Jacuzzi).

 

6. Savjeti za održavanje bazena

 

Pravilan pH vode je osnova

Dok mehaničku prljavštinu možeš lako ukloniti mrežicom ili usisavačem, samoj vodi treba obratiti više pažnje. Trebao bi imati pH između 6,8-7,2. Pri nižem pH voda će biti preagresivna prema foliji, premazima ili metalnim elementima, dok viši smanjuje učinkovitost dezinfekcije i iritira kožu ili oči. Stoga je preporučljivo kupiti proizvod za njegovu prilagodbu.

 

Potrebna kemija

Budući da sunce obasjava površinu vode, postoji opasnost od stvaranja algi. Stoga na zalihi treba imati i preparat protiv njih. Neophodna bazenska kemija uključuje i klor, najčešće u obliku granula ili tableta. 

 

Kako bazen pripremiti za zimu?

Što se tiče održavanja, ne zaboravi na pravilnu pripremu za zimu. Počni kada temperature padnu ispod 15°C. Ukloni sva crijeva s filtarske jedinice i ispusti vodu gdje bi se mogla smrznuti. Proljetno puštanje u rad bazena može predstavljati višednevni rad, kada je potrebno optimizirati pH vrijednosti ili ukloniti eventualne alge. Ako se ne želiš time baviti, uvijek postoji mogućnost angažiranja specijalizirane tvrtke koja će sve riješiti umjesto tebe.

 

Pogledaj bazene na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe