SAVJET Vodeni sportovi
13.7.2021. 8:19:25

KAKO ODABRATI SUP DASKU?

1/1

Ako ne želiš namočiti noge, a želiš na vodu, SUP daska će ti biti od velike pomoći. I ne samo to. Odvesti će te na drugu stranu obale, pomoći pronaći skrivene uvale i pružiti opuštanje na vodi. U ovom ćemo ti vodiču savjetovati na što treba paziti pri odabiru SUP-a i kako se ne izgubiti u mnoštvu ponuda.

Važna pitanja

Primarna upotreba

Iako su SUP-ovi namijenjeni upotrebi na širokom spektru vodenih površina, preporučujemo da prije kupnje odlučiš na kojim ćeš je vodenim površinama najčešće koristiti. Hoće li to biti na mirnom jezeru, na morskim valovima, ili čak utrkama. Za svaku od ovih situacija postoje specijalizirani modeli koje ćemo predstaviti u nastavku. Također razmisli tko će sve koristiti SUP. Hoće li ga koristiti djeca za igru ili će biti rezerviran za tebe i izlete u dvoje? O tome ovise konačna veličina i nosivost.

Iskustvo

Ako još ne znaš koristiti SUP, nije ti neophodno kupiti dasku za početnike. Ako s vremenom želiš poboljšati svoje performanse, široka konstrukcija početničkog SUP-a će ti nakon nekog vremena postati nezgodna za kretanje. Međutim, ako želiš uživati u vodenim igrama s cijelom obitelji i ne planiraš poboljšati svoje performanse, biti će dovoljna svestrana verzija daske koja je dovoljno stabilna i široka.

 

Na što se usredotočiti?

Dizajn

Prva odluka koja te čeka pri odabiru dizajna je - hoćeš li odabrati tvrdu dasku ili dasku na napuhavanje. Obje opcije imaju svoje prednosti i nedostatke, ali općenito možemo reći da će čvrstu konstrukciju vjerojatnije odabrati oni već iskusniji. Tvrda daska, uglavnom izrađena od epoksida ili plastike, odlikuje se većom brzinom. Istodobno, tvrdi SUP-ovi manje su osjetljivi na UV zračenje. Nedostatak je pak uočljiv na prvi pogled, a to je - pospremanje. Čvrstu dasku ne možeš složiti u prikladan oblik, a i njena veća težina obično otežava putovanje.

Najčešći SUP-ovi na napuhavanje na tržištu izrađeni su od PVC materijala i zbog svoje svestranosti popularan su izbor ne samo za početnike već i za iskusne sportaše. Fleksibilan dizajn bolje se prilagođava prelasku preko sakrivenih prepreka kamenja u vodi, a i samo spremanje daske je puno jednostavnije. Nažalost, SUP-ovi na napuhavanje ne mogu se precizno dizajnirati, jer ne mogu imati tanje rubove.

 

SUP daske na Jeftinije.hr »

 

Vrste

Iza kratice SUP stoji fraza Stand Up Paddling, što znači veslanje u stojećem položaju. Slijede najpoznatije vrste prema namjeni upotrebe.

All-round SUP

Kao što i samo ime govori, all-around daska jedna je od univerzalnih vrsti, time naravno i jedna od najprodavanijih. Obično su prikladne za svakoga, bez obzira na razinu iskustva i bez obzira želite li usavršiti svoju tehniku ili jednostavno uživati na vodi. All-around SUP-ovi su dugi od 300 do 330 cm i široki od 75 do 85 cm.

Touring SUP

Touring SUP daska uglavnom je namijenjena večernjim izletima na vodi. Dovoljna dužina donosi potrebnu udobnost. Često su dizajnirane s velikom nosivošću i stoga su prikladne za više ljudi.

Windsup

Windsup daska sa windsurf jedrom izvrsna je alternativa jedrenju na dasci tzv. windsurfing-u, te je djeci i početnicima lakše naučiti koristiti je, nakon čega se mogu prebaciti na zahtjevnije jedrenje na dasci. Oblik se temelji na okruglom tipu, koji je dodatno nadopunjen posebnom središnjom perajom. Priložena cerada može biti različitih oblika, ali uvijek se može lako pospremiti u ruksak.

Joga SUP

Želiš li svakodnevni joga trening podići na višu razinu? Isprobaj joga položaje na joga SUP dasci. Zbog meke i ne klizajuće površine treniranje na vodi bit će ugodnije, a šira konstrukcija pružiti će dovoljnu stabilnost čak i kada balansiraš. Ne moraš se brinuti hoće li te ometati ručke za držanje jer su pametno postavljene uz bočne strane.

Natjecateljski SUP

Ambiciozni sportaši birati će između natjecateljskih iliti racing SUP-ova. Dužina veća od 400 cm i uski dizajn (58-74 cm) omogućuju veliku brzinu i pouzdano upravljanje. No, ovakav dizajn znači i smanjenu stabilnost, što može proći nezgodno za neiskusnog korisnika.

Tehnologija proizvodnje

Iako tehnologija proizvodnje ne igra tako veliku ulogu u odabiru SUP-a, dobro je znati barem osnovne karakteristike obrade.

  • Jednoslojna - jednoslojna konstrukcija karakterizira mala težina i niska cijena. Od svih dolje navedenih tehnologija, jednoslojna je najosjetljivija na oštećenja, pa obično ima najkraći životni vijek. Pogodna je za manje i laganije korisnike.
  • Dvoslojna - čvrsta dvoslojna konstrukcija pouzdano podnosi oštećenja. Ima veliku nosivost, a samim time i veću težinu.
  • Troslojna - posebna tehnologija koja kombinira svojstva jednoslojne i dvoslojne tehnologije, ali je nadopunjena pojačanjima na najopterećenijim mjestima.

 

Važni parametri

Mjere

Općenito, što je duža i uža daska, brzina je veća, ali stabilnost je manja. Odaberi dužinu prema svom stilu i znanju. Standardna veličina je od 270 do 370 cm. Muškarci obično biraju veće mjere, na primjer 325 cm dužine i širine 85 cm. Za žene bi dužina i širina trebale biti oko 5 cm kraće nego za mušku verziju. Dječji modeli obično su dugi 295 cm i široki oko 75 cm, ali konačne dimenzije uvijek ovise o tjelesnoj građi pojedinca.

Dužinu vesla proizvođači često navode u stopama i inčima, tj. 9'8 "za djecu, 10'6" za žene i 10'8 "za muškarce. (1 stopa= 30,48 cm; 1 inč = 2,54 cm).

Nosivost i volumen

Vrijednosti nosivosti i volumena usko su povezane. Neki proizvođači umjesto nosivosti navode samo volumen, a veći volumen znači i veću nosivost.

Kod dasaka na napuhavanje nosivost se dobiva tako da se volumen daske podjeli s 3 i doda ovisno o konstrukciji 0 do +10kg. Primjer daska volumena 285 L imat će nosivost 95kg do 105kg.

Kod tvrdih all-round dasaka nosivost se dobiva tako da se volumen podijeli s 2 i doda +5 do +15kg. Daska volumena 195 L može imati nosivost 95 do 107 kg.

Najmanji SUP-ovi često dosežu manje od 200 litara i posebno su prikladni za djecu. Prosječni volumen SUP-ova za odrasle iznosi oko 300 litara, a najveći modeli premašuju 350 litara.

Nosivost u kilogramima reći će ti maksimalnu težinu koja još neće utjecati na promjenu oblika i stabilnosti daske. Ako je razlika u nosivosti prevelika za tvoju težinu, daskom će biti teže rukovati.

Ako SUP planiraš koristiti za zabavu s djecom, odaberi dasku nosivosti veće od 200 kg. Također, ne zaboravi zbrojiti težinu svih koji će biti na SUP-u.

Težina daske

SUP daske na napuhavanje obično su lakše, ali to također ovisi o proizvodnoj tehnologiji. Njihova težina je obično od 9 do 15 kg. Daske na napuhavanje obično je lakše koristiti, ali njihova stabilnost je slabija. Težina je posebno važna ako često putuješ javnim prijevozom, zrakoplovom, itd. Ako putuješ automobilom, vjerojatno ti neće smetati nekoliko kilograma viška.

 

Što spakirati?

Najvažnija SUP oprema definitivno je veslo. Može biti dio seta, ali možeš ga kupiti i zasebno. Najčešće je izrađeno od aluminija, staklo-plastike ili ugljika, što naravno utječe ne samo na težinu i čvrstoću, već i na cijenu.

Kako odabrati i prilagoditi veslo?

Duljina vesla mora uvijek biti 20 cm veća od visine veslača. Ako će veslo koristiti više osoba, odaberi ono sklopivo, koje je obično jeftinije i prikladno i za početnike. Napredniji korisnici odlučuju se za fiksno veslo jer ono bolje podnosi opterećenje i čvršće je.

Kao što surferi imaju vodonepropusnu torbu za opremu, tako i SUP-aši imaju svoju. U vodootpornu SUP vrećicu možeš spremiti cipele ili dokumente.

Ako koristiš SUP na napuhavanje, nikako nemoj zaboraviti ručnu pumpu. Uvijek napuhuj dasku na glatkoj površini gdje ne postoji rizik od bušenja, a prije upotrebe provjeri da li je kontrolni ventil zatvoren.

Ideš na more ili na brzace? U tom slučaju nabavi sigurnosnu vrpcu koju ćeš pričvrstiti na nogu s jedne, a na dasku s druge strane. Na taj način daska neće otplutati, čak i ako padneš u vodu. Ako kreneš u nepoznate vode s jakim strujama, također se opremi prslukom za spašavanje i kacigom.

 

Kako pospremiti SUP?

Velika prednost SUP-ova na napuhavanje je njihova jednostavnost spremanja. Kada želiš isprazniti SUP, položi ga naopako i pričekaj da se osuši. Zatim odvrni čep i postupno započni ispuštati zrak iz daske.

 

Sigurnost

  • Prije nego što kreneš u vodu, upoznaj se sa stazom, vremenskim uvjetima, plimama i strujama.
  • Ne podcjenjuj adekvatnu opremu: spasilačke prsluke, puno tekućine, mobitel, kremu za sunčanje.
  • Pazi da u vodi u blizini SUP-a nema prepreka i ne prilazi kupačima.
  • Promatraj znakove uz rijeke i mora. U nekim se zemljama SUP-ovi ne smiju koristiti dalje od 200 metara od obale.
  • Ako te počne nositi struja, ne bori se, nego usmjeri SUP dijagonalno od struje.
  • Ako te uhvati vjetar iz suprotnog smjera, otpor možeš smanjiti veslajući na koljenima.
  • Čamci uvijek imaju prednost.

 

SUPi na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe