SAVJET Audio & Video
3.8.2021. 7:13:07

KAKO ODABRATI TELEVIZOR?

1/1

Odabir novog televizora nije tako jednostavan. Dijagonala je važna, ali daleko od najvažnijeg. Bez obzira tražiš li veliko kućno projekcijsko platno, prijenosni televizor za autodom ili televizor za video igrice, moraš se usredotočiti na čitav niz različitih funkcija. Pogotovo o sposobnosti televizora da prima DVB-T2 signale ako kod kuće nemaš satelitsku ili kabelsku vezu. Što danas možeš dobiti s boljim televizorom predstavit ćemo ti u nastavku.

 • Nikolina, uradnica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 11 min

 

Kazalo

 1. Vrste televizora
 2. Parametri
 3. Pametne funkcije
 4. TV prijemnik
 5. Dodaci
 6. Često postavljena pitanja

 

Vrste televizora

Tehnologija zaslona ključna je za kvalitetu slike i potrošnju energije. Svaka vrsta zaslona ima svoje prednosti i nedostatke, kako za za oko tako i za novčanik.

LCD (Liquid Crystal Display)

LCD televizori cjenovno su pristupačniji od LED televizora, a također su i lakši, što ih čini lakšima za postavljanje na zid. Međutim, imaju dulje vrijeme odaziva, uže kutove gledanja i ne prikazuju boje tako precizno kao LED televizori koji danas dominiraju tržištem.

Vrste LCD panela
 • VA (Vertical Alignment) LCD zaslon. Može biti u verzijama MVA ( Multi-domain Vertical Alignment) ili PVA ( Pattern Vertical Alignment) ili PVA ( Pattern Vertical Alignment). Obje verzije pružaju visoki kontrast i crni zaslon, s tim da PVA ima bolje kutove gledanja od MVA.
 • IPS (In Plane Switching) Paneli IPS pružaju bolje kutove gledanja od VA panela, ali imaju manji kontrast. Za ovu vrstu treba dodatno platiti.

Neki televizori s LED panelima imaju tehnologije koje poboljšavaju sliku i utječu na boje, kontrast i kutove gledanja: na primjer, Quantum Dot ili Nano Cell – ali to nije samostalna vrsta LCD panela.

 

+ Cjenovno pristupačno
+ Mala težina
+ Jednostavna montaža na zid

- Uski kutovi gledanja
- Niža kvaliteta prikaza boja (u usporedbi s LED)

LED

LED diode LED televizora rade po istom principu Liquid Crystal Displaya, ali su im dodane LED diode koje slici daju veći dinamički kontrast. Osim toga, ekonomičniji su u pogledu potrošnje energije i vijeka trajanja. Gotovo svi današnji televizori imaju LED pozadinsko osvjetljenje, no postoji nekoliko različitih vrsta.

Vrste LED pozadinskog osvjetljenja
 • Adge LED – pozadinsko osvjetljenje na stranama LCD panela. LED diode mogu biti postavljene lijevo i desno ili gore i dolje. Prednost ovog sustava je manji broj dioda, tanji dizajn samog LCD panela i povoljnija cijena. Nedostatak je što nije moguće koristiti tzv. lokalno zatamnjenje (Local Dimming)
 • Direct LED – ravno pozadinsko osvjetljenje sa stražnje strane zaslona. Direct LED osvjetljenje cijelog ekrana s mogućnošću zatamnjivanja:

Local Dimming obično zatamnjuje retke ili stupce

Full Array Local Dimming (FALD) je lokalno zatamnjenje cijelog polja. Glavna razlika je u tome što FALD omogućuje pojedinačno prigušivanje pojedinačnih LED dioda. Prednost je postizanje većeg kontrasta, dok je nedostatak prostora složenost ove vrste rasvjete – naime, ekran je širi.

 

+ Veći dinamički kontrast (u usporedbi s LCD-om)
+ Niža potrošnja energije (u usporedbi s LCD-om)
+ Dulji vijek trajanja televizora

- Uski kutovi gledanja

OLED

OLED televizori sastoje se od svjetlosnih točaka koje sve proizvode vlastitu svjetlost, koja daje crnije nijanse i odličan kontrast. Kao i QLED, ima široke kutove gledanja koji osiguravaju da se boja, kontrast ili svjetlina ne mijenjaju značajno kada ekran gledaš pod kutom.

Zadržavanje slike (paljenje slike)
Glavni nedostaci OLED ekrana su zadržavanje slike i manja maksimalna svjetlost u odnosu na LED ekrane iste cjenovne klase. Noviji OLED televizori rješavaju ovaj problem brojnim funkcijama koje sprječavaju izgaranje i paljenje slike.

 

+ Visoki kontrast
+ Široki kutovi gledanja

- Veća potrošnja energije (u usporedbi s QLED-om)
- Kraći vijek trajanja (u usporedbi s QLED-om)
- Rizik od zadržavanja slike (noviji OLED televizori to rješavaju dodatnim funkcijama)

QLED

QLED televizori imaju tanki sloj kvantnih točaka između LCD panela i njenog LED pozadinskog osvjetljenja, što nudi bogatu paletu boja i više boja od kvalitetnijih LED televizora. Također imaju širi kut gledanja i manje su rasipani od OLED televizora. Zbog ravne rasvjete su i pristupačniji.

QLED (Quantum Dot)
Nanočestice kvantne točke mogu se koristiti za sve vrste LED rasvjetnih panela: IPS, TN i VA. Ali najčešće se koriste u stolnim monitorima i televizorima s VA panelima. Najnoviji televizori također mogu uključivati Neo QLED tehnologiju. Ovi zasloni kombiniraju kvantne točke s mini LED pozadinskim osvjetljenjem za jasnu sliku i bolju kontrolu lokalnog zatamnjenja.

 

+ Široka paleta boja
+ Niža cijena u usporedbi s OLED-om
+ Manja potrošnja energije

- Crna boja je osvijetljena
- Širi ekran

Mini LED

Mini LED zamjenjuje LED pozadinsko osvjetljenje Mini LED pozadinskim osvjetljenjem koje koristi veći broj manjih LED dioda. To omogućuje veći omjer kontrasta, bolju ujednačenost i brže vrijeme odziva. Mogu biti jeftiniji od npr. OLED-a, ali ne postižu istu kvalitetu. Mini-LED je stoga vrsta tehnologije prikaza između standardne LED rasvjete i OLED zaslona. Kada je jedno područje potpuno osvijetljeno, a druga područja oko njega zatamnjena, određena količina svjetlosti će curiti iz osvijetljenog područja u zatamnjena područja, stvarajući halo efekt.

Kako radi Mini LED?
Trenutne LED tehnologije ne mogu svakom pikselu dodijeliti vlastitu diodu - tako jedno područje osvjetljava nekoliko tisuća piksela, a ta razlika između gustoće piksela tekućeg kristala i broja zona objašnjava zašto je kontrast ekrana bolji ako osvjetljenje ima više zona. Mini LED je tehnologija koja smanjuje broj dioda i time omogućuje veću kvalitetu slike. LED diode veličine 0,1 mm ili čak i manje točnije reproduciraju sliku, što je najbolja opcija za lokalno zatamnjenje. Radi se o LCD tehnologiji, pa je njegova prednost i vrlo niska cijena. Nedostatak je opasnost od halo efekta (kada je jedno područje potpuno osvijetljeno, a drugo oko njega zatamnjeno, određena količina svjetlosti će pobjeći iz osvijetljenog područja u zamračena područja).

 

+ Visoki kontrast, brže vrijedi odaziva
+ Cijena

- Halo efekt

Pogledaj LCD, LED in QLED televizore »

 

Pogledaj OLED televizore »

 

Parametri

Zaslon

 • Brzina osvježenja slike

Na kvalitetu slike utječe brzina osvježavanja. Ovo je broj okvira koje TV prikazuje u jednoj sekundi i izražen je u hercima. Danas na tržištu možete pronaći televizore s 50 Hz, 100 Hz i 200 Hz. Ovdje vrijedi jednostavno pravilo: što je veći broj, slika je glađa. Ako uživate u igranju video igrica ili gledanju akcijskih filmova ili sportskih utakmica, odaberite najmanje 100 Hz kako biste osigurali glatku i neprekinutu sliku.

 • Odaziv

Kako bi slika bila glatka, pazite da vrijeme odziva ne bude duže od 8 milisekundi. To je posebno vidljivo kada gledate sportske emisije ili akcijske scene, gdje je svaka sekunda akcije važna.

 • Kut gledanja

Trenutno je standardni kut gledanja za LED tehnologiju 170-178 °. Ako prekoračite te kutove, gubite visoku kvalitetu zaslona. U ekstremnim slučajevima, zaslon također može potamniti i izgubiti kontrast i svjetlinu.

Rezolucija

Televizori veće dijagonale zahtijevaju veću rezoluciju. Ovaj parametar označava broj piksela koje televizor može prikazati, stoga je jedan od glavnih pokazatelja kvalitete slike.

 • HD 1366×768 px - dovoljno za manje ekrane, ali ovo je već prilično zastarjela verzija.
 • Full HD 1920×1080 px - današnja standardna razlučivost koju brzo zamjenjuje Ultra HD.
 • Ultra HD 3840×2160 px - nudi četiri puta više informacija o slici. Riječ je o takozvanom 4K TV-u. U neposrednoj blizini ekrana ne vidiš pojedinačne piksele kao kod Full HD-a, već glatku i realističnu sliku.
 • 8K televizori prikazuju slike dvostruko preciznije od Ultra HD-a, s točnim prikazom čak i najfinijih detalja i boja.
4K i razlika između RGB i RGBW
LCD TV slika sastoji se od piksela, koji se sastoje od još manjih jedinica koje se nazivaju potpikseli. Piksel se sastoji od tri sub-piksela koji predstavljaju tri primarne boje - crvenu, zelenu i plavu (RGB), sve ostale boje mogu se dobiti iz ovih primarnih boja. 4K TV slika sastoji se od 3840 × 2160 piksela. To je ukupno 8.294.400 piksela ili 24.883.200 potpiksela.
RGBW 4K paneli imaju isti ukupan broj sub-piksela, ali svaki piksel se sastoji od 4 sub-piksela, koji dodaju još jednu bijelu boju trima gore spomenutim. To znači da RGBW panel ima 25% manje piksela - tako da je rezolucija 2880 × 2160. Ipak, RGBW paneli su službeno predstavljeni i priznati kao 4K.

 

Svjetlost i kontrast

Svjetlina izražava svjetlinu TV-a kada prikazuje bijelu boju. Što je veća svjetlina, to je bolja rezultirajuća slika i ukupni doživljaj gledanja. Izražava se u jedinicama osvjetljenja - kandelama (cd). To je ključni parametar u uvjetima osvjetljenja, poput dnevnog svjetla, dok u tamnim noćnim uvjetima velika svjetlina može biti štetna. Stoga ti preporučujemo da odabereš televizor s osvjetljenjem od oko 500 cd/m2.

Kontrast izražava omjer crne i bijele boje na zaslonu. Ima važnu ulogu u gledanju programa u normalnim uvjetima na dnevnoj, sunčevoj svjetlosti. Izražava se u luksima (lx). Što je veća vrijednost kontrasta, to je konačna slika bolja - boje će biti življe i realnije.

HDR ili visoki dinamički raspon omogućuje istovremeno prikazivanje tamnih i svijetlih dijelova slike, tako da ne vidiš samo crne siluete, već identitet lika. Visok dinamički raspon vrlo precizno reproducira situaciju onako kako bi je vidio očima, a ne samo kroz objektiv.

Statički i dinamički kontrast
Uobičajene vrijednosti klasičnog statičkog kontrasta su oko 1500:1. Neki prodavači pak navode dinamički kontrast koji je višestruko veći pa čak i prelazi 10000:1. To ukazuje na razliku kontrasta između bijelog i crnog dijela zaslon.
Statički kontrast mjeri razliku između zamišljenih kvadratnih polja na ekranu, pa je mnogo važniji. Filmska scena nikada neće biti podijeljena na pola, što radi dinamički kontrast.

 

Priključci i povezivanje

 • Ako će se televizor koristiti i za igranje igara na konzoli ili reprodukciju filmova s prijenosnog računala, pobrini se da ima barem jedan HDMI priključak kojeg ovi uređaji obično podržavaju i trebaju.
 • USB ulaz omogućiti će ti reprodukciju filmova i serija s uređaja za pohranu, ali ako želiš snimiti emisije i filmove, možeš potražiti TV s funkcijom snimanja preko USB-a.
 • 3,5-milimetarski priključak za slušalice neće dobro doći samo igračima video igara, već i tvojim sustanarima kako ih ne bi ometao dok gledaju televiziju. U tu svrhu preporučujemo kupnju slušalica s dovoljno dugim kabelom ili bežičnih slušalica, ako televizor ima Bluetooth funkciju.
 • Možeš koristiti Bluetooth funkciju bežičnog prijenosa za povezivanje sa slušalicama ili, još bolje, za povezivanje zvučnika
 • WiFi funkcija omogućuje televizoru pristup internetu i uslugama streaminga.

Pregledavanje weba na televizoru olakšava tipkovnica s touchpadom, a funkcijama možete upravljati uparenim pametnim telefonom i običnim daljinskim upravljačem.

Zvuk
Kvalitetu zvuka TV-a možeš poboljšati razmišljanjem o zvučnoj traci koju možete koristiti za gledanje filmova i reprodukciju glazbe. Pomoći ćemo ti u odabiru u našem vodiču Kako odabrati soundbar.

 

TV dijagonala

Dijagonala u inčima Dijagonala u centimetrima
75 i više 190 preko
65-70 165-177
55-60 139-152
43-50 109-127
manje od 43 manje 109

Pametne funkcije

Smart TV

Smart TV ti omogućuje povezivanje s internetom, tako da možeš gledati mrežne programe, videozapise na Youtubeu ili koristiti usluge streaminga kao što su Netflix, HBO GO, Amazon Prime, Disney + i Apple TV.

Također se možeš povezati i sa mobilnim uređajem i slušati glazbu ili možeš gledati videozapise s telefona izravno na TV zaslonu.

Pogledaj Smart televizore »

 

Ambilight

Tehnologija Ambilight stvara pozadinsko osvjetljenje po tvom izboru na stražnjoj strani televizora. Sada možeš birati između trostranih ili četverostranih modela. Stoga je podešavanje atmosfere filma s pametnim telefonom spojenim na uređaj u potpunosti u tvojim rukama. Također možeš podesiti način na koji ono što se događa na ekranu utječe na intenzitet i boju svjetla, čime se vizualno širi područje gledanja koje nije “odsječeno” rubovima zaslona.

Slika v slici (PIP)

PIP – Slika u slici - posebna je značajka koja omogućuje prikaz slika iz dva izvora na jednom zaslonu. U praksi to znači da drugi program koji te zanima možeš pratiti u manjem prozoru. Ovu funkciju možeš aktivirati jednostavnim pritiskom na gumb.

TV prijemnik

 • DVB-C/C2 označava prijem kabelskog signala i obično je uključen u televizore na tržištu
 • DVB-S/S2 satelitski prijem zahtijeva satelitsku antenu ili ugrađeni satelitski prijemnik. Posebno je pogodan za domove gdje nema kabelske veze, a zemaljski signal je preslab. Za cjelokupnu ponudu programa potrebno je kupiti CA modul i satelitsku karticu nekog od pružatelja satelitske televizije.
 • DVB-T2 je trenutni standard za zemaljsko digitalno emitiranje. Zamijenjen je izvornim DVB-T zbog nedostatka prostora - frekvencijski spektar izvornog zemaljskog emitiranja koriste mobilni operateri. Kako programska ponuda ne bi bila ograničena, prelazak na DVB-T2 je neizbježan.

 

Glavna prednost novog standarda je mogućnost reprodukcije u HD rezoluciji. Iako današnji DVB-T već omogućuje emitiranje programa u visokoj razlučivosti, samo se ograničen broj njih može spojiti na postojeću mrežu. Zahvaljujući jačoj kompresiji novog DVB-T2, više ih se može pohraniti u jedan kanal (multipleks) i to u većoj kvaliteti.

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Koja je razlika između Androida, Tizena i WebOS-a?

Android nudi mogućnost preuzimanja aplikacija s Google Playa (široki raspon aplikacija kao što su YouTube, Netflix, Prime Video, Apple TV, HBO Max i druge), web preglednika Chrome te korisničkog i jednostavnog okruženja. Međutim, moraš se prijaviti na svoj Google račun ako ga želiš koristiti. Loša strana je zaključavanje značajki i usluga tijekom reprodukcije videa.
Tizen je Samsungov operativni sustav koji ne nudi toliko aplikacija kao Android, ali to nadoknađuje pristupom uslugama YouTube, Netflix i Amazon. Igračima nudi uslugu Steam Link koja omogućuje tiho pokretanje igre na računalu u drugoj prostoriji, šaljući samo sliku i upute za daljinsko upravljanje igrom na TV. Za razliku od Androida, Tizen pamti tvoje postavke i prema njima nudi dodatne prijedloge za gledanje, a može i puštati filmove.
WebOS je LG-ev operativni sustav koji je savršen za malu djecu ili starije osobe, zahvaljujući BeanBirdovom vodiču. Kao i Tizen, podržava pregledavanje izbornika tijekom gledanja videa. Podržava najvažnije aplikacije, ali samo ograničeni broj, te omogućuje pristup uslugama Amazon, HBO ili Netflix.

Mogu li spojiti slušalice na TV putem Bluetootha?

Ako TV podržava Bluetooth, spajanje slušalica na njega nije problem.

Mogu li snimati na USB?

Snimanje se može izvršiti samo uz pomoć formatiranja u TV izborniku. Snimka se tada također sprema na obični flash pogon, ali se ne može reproducirati na računalu. Zato je dobro imati jedan flash disk formatiran za računalo (s kojeg možeš gledati na TV-u) i jedan za TV (s kojeg možete snimati s TV-a).

Koji je idealan broj USB priključaka?

Ako ne namjeravaš spajati vanjske HDD diskove, dovoljan je jedan USB priključak za reprodukciju s flash diska.

Pogledaj televizore na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2023 sMind d.o.o., dio Heureka grupe